Zapečené brambory s chorizem – recept

Krásný den,

dneska bych vám ráda představila jeden snadný a velmi chutný recept. Inspiroval mě k němu jiný recept v časopisu Vlasta. Zase jsem si to upravila a doplnila a řeknu vám, byla to mňamka. My jsme k tomu přírodní vepřové plátky, ale podle mě by to bylo dobré jen tak:-)

co budeme potřebovat:

  • brambory
  • 1 větší cibule
  • česnek (měla jsem poslední stroužek, ale můžete dát více, jestli ho máte rádi)
  • máslo
  • 200 ml mléka
  • sůl
  • pepř
  • bylinky – petržel nebo šnitlík
  • 300 ml smetany na vaření
  • strouhaný sýr, ideálně gouda
  • chorizo

Brambory si oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli si nakrájíme nadrobno, to samé platí o česneku. Zapékací mísu vymažeme máslem a začneme vrstvit. Na vrstvu brambor nasypeme sýr, cibuli a česnek, poté opět přijde další vrstva brambor sýru, cibule a česneku. Nakonec vršek posypeme nasekaným chorizem (můžete využít i nějakou pálivou klobásu, zbytek salámu nebo anglickou slaninu). Vše zalijeme osoleným mlékem a zakryjeme alobalem. Vše pečeme na 200 stupňů cca 20 minut.

Po této době sundáme alobal, vše důkladně promícháme. Opět vrch posypeme sýrem a navrch dáme pár kousků másla. Vše zalijeme smetanou a opět pečeme dalších cca 30 minut. Občas brambory promícháme, aby se hezky opekly i spodní vrstvy. Hotové jídlo posypeme nasekanými bylinkami a čerstvým pepřem.

Tyto brambory jsou opravdu skvělé, doma to mělo veliký úspěch a mamka snědla část jen tak. Byly výtečné i druhý den, kdy jsme si přihřáli zbytky k obědu. Máte doma rádi zapečené brambory? Chutná vám česnek? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

10 thoughts on “Zapečené brambory s chorizem – recept

  1. Lucie

    Ahoj, zapečené brambory mám ráda, snad na všechny možné způsoby, tenhle neznám, ale ráda vyzkouším. Brambory jsou dostupnou surovinou, kterou mám pořád doma, takže z nich vařím často a vůbec ne jen přílohy. Maso už bych k tomu mít nemusela, vypadá to, že jídlo je syté i bez něj.

Napsat komentář: vyzobaná slunečnice Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *