Krásný den,
dneska bych vám ráda představila jeden snadný a velmi chutný recept. Inspiroval mě k němu jiný recept v časopisu Vlasta. Zase jsem si to upravila a doplnila a řeknu vám, byla to mňamka. My jsme k tomu přírodní vepřové plátky, ale podle mě by to bylo dobré jen tak:-)
co budeme potřebovat:
- brambory
- 1 větší cibule
- česnek (měla jsem poslední stroužek, ale můžete dát více, jestli ho máte rádi)
- máslo
- 200 ml mléka
- sůl
- pepř
- bylinky – petržel nebo šnitlík
- 300 ml smetany na vaření
- strouhaný sýr, ideálně gouda
- chorizo
Brambory si oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli si nakrájíme nadrobno, to samé platí o česneku. Zapékací mísu vymažeme máslem a začneme vrstvit. Na vrstvu brambor nasypeme sýr, cibuli a česnek, poté opět přijde další vrstva brambor sýru, cibule a česneku. Nakonec vršek posypeme nasekaným chorizem (můžete využít i nějakou pálivou klobásu, zbytek salámu nebo anglickou slaninu). Vše zalijeme osoleným mlékem a zakryjeme alobalem. Vše pečeme na 200 stupňů cca 20 minut.
Po této době sundáme alobal, vše důkladně promícháme. Opět vrch posypeme sýrem a navrch dáme pár kousků másla. Vše zalijeme smetanou a opět pečeme dalších cca 30 minut. Občas brambory promícháme, aby se hezky opekly i spodní vrstvy. Hotové jídlo posypeme nasekanými bylinkami a čerstvým pepřem.
Tyto brambory jsou opravdu skvělé, doma to mělo veliký úspěch a mamka snědla část jen tak. Byly výtečné i druhý den, kdy jsme si přihřáli zbytky k obědu. Máte doma rádi zapečené brambory? Chutná vám česnek? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Hani, zapečené brambory máme u nás rádi na všechny způsoby. Tvůj recept bych ochutnala, česnek mi nevadí, maso už bych k tomu nejedla. Měj se dobře, zdraví Lenka
http://www.babilenka.cz
Ahoj Leni,
podle mě by to bylo dobré i jen tak, fakt to chutnalo skvěle.
Brambory zapékám hodně často, pochutnala bych si a maso by mi určitě nechybělo.
Hani, měj pohodový den. Helena
Ahoj Helenko,
jsem na tom úplně stejně:-)
Hani, i já zapékám brambory často v jakékoliv podobě. Ty tvoje vypadají skvostně a určitě bych si pochutnala. Měj pěkný den.
Ahoj Marti,
já to mám taky ráda a doma to často děláme:-)
Hani, vypadá to moc dobře. Mám jídla z brambor ráda, takže tímto bych určitě nepohrdla.
Hezký den
Ahoj Stáni,
sama jsem až byla překvapená tím, jak dobré to bylo. Taky mám ráda bramborová jídla.
Ahoj, zapečené brambory mám ráda, snad na všechny možné způsoby, tenhle neznám, ale ráda vyzkouším. Brambory jsou dostupnou surovinou, kterou mám pořád doma, takže z nich vařím často a vůbec ne jen přílohy. Maso už bych k tomu mít nemusela, vypadá to, že jídlo je syté i bez něj.
Ahoj,
přesně!