Zapečená zelenina – recept

Krásný den,

dneska tu mám takový dvojitý recept, který se hodí na menší oběd nebo na velmi vydatnou večeři. Je to zase můj oblíbený princip jídla, kde můžete zlikvidovat zbytky třeba z nějaké obložené mísy nebo třeba zbytek masa z předchozího dne. Z mého pohledu potřebujete běžné suroviny, které mám vždy doma, a tu danou zeleninu.

Zapečená paprika

co budeme potřebovat:

  • jedna větší papriky
  • 10 dkg šunky/ zbytek pečeného masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • niva
  • parmezán
  • gouda
  • sůl
  • pepř
  • vajíčko

Celý recept je velmi snadný. Papriku umyjeme, rozkrojíme a vyčistíme. Šunku prokrájíme na malé kousky, cibuli také. Česnek utřeme. Vše smícháme v misce. Dovnitř rozklepneme vajíčko a promícháme. Přidáme nastrouhanou nivu nebo jiný výraznější sýr. Osolíme a opepříme. Papriky naplníme směsí, posypeme strouhanou goudou a parmezánem. Vše pečeme cca 30 minut na 200 stupňů.

Zapečený lilek

co budeme potřebovat:

  • lilek
  • slanina
  • kečup
  • sůl
  • pepř
  • oregano
  • gouda
  • parmezán
  • niva
  • česnek
  • cibule

Druhý recept je celkem podobný, ale časově trochu náročnější. Lilek si rozkrojíme podélně a vydlabeme. Vydlabanou část potom můžeme použít do náplně, ale není to povinné. Lilek pořádně osolíme a v troubě necháme vypotit a zapéct nasucho. Nechte ho tam aspoň 20 minut na 200 stupňů.

Zatímco se lilek peče, připravíme si směs. Do misky pokrájíme slaninu, cibuli a česnek nastrouháme nivu a přilijeme cca 2 lžíce kečupu. Osolíme, opepříme a lehce posypeme oreganem. Předpečené lilky naplníme směsí, posypeme parmezánem a strouhanou goudou. Vše pečeme cca 35 minut na 200 stupňů.

Oba recepty jsou snadné a vhodné i pro začátečníky. Máte rádi zapečenou zeleninu? Co děláte se zbytky? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

10 thoughts on “Zapečená zelenina – recept

  1. Stáňa

    Hani, se šunkou ve směsi se sýrem a vajíčkem zapékám žampiony a někdy jen zbylou veku (napatlám směs nahoru). Pak ještě děláme zapečená rajčata a cuketu a ty plním mletým masem. Papriku jsem ještě nezapékala, to není špatný nápad, lilek jsem dělala jen jednou (o něj moc nestojí manžel).
    Hezký víkend

  2. Lucie

    Ahoj, ze zeleniny nejčastěji zapékám cuketu, tu mám hodně ráda. Zapečený lilek ani papriku jsem ještě nezkoušela, ale moc ráda vyzkouším, mám ráda tyhle nenáročné recepty, když mám v ledničce sýr nebo šunku a další věci, které bych potřebovala zužitkovat.

  3. Helena

    Hani, zeleninu zapékám docela často, ani tam nemusím mít cokoli od masa 😀. Jo a rozpůlený lilek rozkrájím ostrými řezy (neporušit slupku), osolím, pokapu olivovým olejem a pak se nemusí předpékat.
    Měj se moc hezky. Helena

Napsat komentář: MonalisaBeautyEri Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *