Rychlý hrnkový koláč se švestkami – recept

Krásný den,

před dvěma dny jsem dostala od kolegyně sáček domácích švestek, tak jsem na víkend upekla rychlý koláč. Recept je hrnkový, univerzální pro všechny možné druhy ovoce a používají se tam úplně běžné suroviny, ktré doma vždy mám.

co budeme potřebovat na těsto:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • půl hrnku oleje
  • 1 kypřící prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citronový cukr (není nutný, ale já ho mám ráda)

Všechny suroviny si smícháme v míse. Já používám robota, těsta je pak krásně hladké a jemné. Hotové těsto je hezky vláčné, celkem tekuté a dobře se s ním pracuje. Formu vymažeme tukem a vysypeme. Já už spoustu let používám na všechno pečení kombinaci kokosového oleje a strouhaného kokosu. Těsto nalijeme do formy a dáme si předpéct troubu na 180 stupňů.

co budeme potřebovat na zdobení:

  • švestky
  • 100 gramů másla
  • 100 gramů cukru krupice
  • 50 gramů polohrubé nebo hrubé mouky

Švestky opláchneme, očistíme, vypeckujeme a nakrájíme na poloviny. Z másla, mouky a cukru připravíme drobenku. Půlky švestek naklademe na těsto a posypeme drobenkou. Vše pečeme cca 40 minut, hotovou buchtu zkontrolujeme pomocí špejle nebo párátka.

Tato buchta je opravdu snadná, rychlá a cenově ani není tak moc nákladná. Recept se hodí i pro začátečníky, a jestli máte doma robota, je to úplná brnkačka. Máte rádi švestkové dezerty? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

6 thoughts on “Rychlý hrnkový koláč se švestkami – recept

  1. Lucie

    Ahoj, švestky používám nejraději právě na pečení a nebo na povidla. A tyhle recepty, kdy ani nemusím vytahovat váhu, ze surovin, co mám vždy doma, tak jsou nejlepší:-)

  2. Stáňa

    Hani, švestkové koláče miluju, jen se nám letos neurodily švestky. Tedy něco se urodilo, ale je to všechno červavé a opadalo to :(. Ale asi si aspoň na jeden švestkový koláč koupím…
    Jinak tohle těsto je fakt univerzál – já z něj dělám i bábovku :).
    Hezký den.

Napsat komentář: ciculka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *