Piškotová roláda s čokoládovým krémem a ovocem – recept

Krásný den, 

tento recept na mě vykoukl na seznamu a hned mě zaujal. Rovnou říkám, že jsem roládu doma ještě nikdy nezkoušela, ale nakonec se to povedlo celkem bez problémů. Sice jsem během pečení trochu nadávala, ale to spíš kvůli tomu, že mi někdo volal uprostřed šlehání, rozpadla se mi metlička apod. Jinak se mi tedy moc nedařilo fotit během pečení, byla jsem doma sama a prostě mi to nešlo…

co budeme potřebovat na těsto:

  • 150 gramů cukru
  • 150 gramů hladké mouky
  • 5 vajec
  • 2 lžíce holandského kakaa

Do jedné mísy si dáme všechny žloutky a utřeme je s cukrem do hladké pěny. Ve druhé vyšší nádobě si z bílků ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové směsi přidáme mouku a kakao a vše důkladně promícháme. Sníh do těsta zapracováváme po částech a vždy jen lehce přehodíme těsto v míse. Je třeba být opatrný, aby byl piškot pěkně nadýchaný.

Hotové těsto si vyklopíme na pečící papír na plechu a pečlivě pomocí stěrky nebo plochého nože rozetřeme do tenké vrstvy. Pečeme na 180 stupňů cca 12 minut. Hned po upečení plech vyndáme a těsto i s papírem srolujeme a necháme vychladnout. Zatím si připravíme krém.

co budeme potřebovat na krém:

  • 250 gramů mascarpone
  • 1 tabulka čokolády na vaření
  • 250 ml smetany na šlehání, min. 30%
  • vanilkový cukr

na plnění a zdobení:

  • marmeláda
  • ovoce

Čokoládu si ve vodní lázni rozehřejeme. Pokud se vám stejně jako mně povede to, že doma čokoládu nenajdete, tak můžete rozpustit třeba nějakou kvalitnější bonboniéru nebo vysokoprocentní čokoládu. U mě na to padla půlka studentské pečeti (hořko-mléčná) a laguna bonboniéra. Chutnalo to dobře a v krému jsem jako bonus měla oříšky a kandované ovoce:-)

V misce si zamícháme mascarpone s vanilkovým cukrem a přidáme rozehřátou čokoládu. Ve vyšší nádobě ušleháme šlehačku a vše zamícháme. Hotový krém můžeme klidně dát ještě na chvíli chladit do ledničky, pokud je naše roláda ještě teplá.

Vychladlé těsto opatrně zase rozprostřeme, ideálně na nějaké rovné ploše (např. plech). Celou plochu potřeme důkladně marmeládou. Já jsem si vybrala rybízovou, která je taková ostřejší a ta pikantní kyselá chuť se dobře hodí k sladkosti krému. Na marmeládu přijde asi polovina krému. Poté pomocí pečícího papíru roládu opět opatrně zavineme.

Hotovou roládu pořád potřeme krémem i zvenku a pečlivě ho uhladíme pomocí plochého nože. Povrch ozdobíme ovocem. V původním receptu byly ostružiny, já jsem zvolila maliny a borůvky a bylo to moc dobré. Nakonec ji můžete posypat i mletými oříšky nebo hoblinkami čokolády. 

Máte rádi rolády? Děláte je doma často? Jaká je vaše oblíbená varianta? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

12 thoughts on “Piškotová roláda s čokoládovým krémem a ovocem – recept

  1. Stáňa

    Roládu občas dělám – vždycky jsem napnutá, jestli se mi ji povede srolovat :). Zkoušela jsem různé – jen bílkovou (likvidace přebytečných bílků z vánočního cukroví), bez mouky (kvůli švagrové, která nemůže lepek), s jablky, která se peče najednou i s náplní… Ale teď už jsem ji docela dlouho nedělala. Nicméně příští pečení nejspís budou muffiny, do kterých vrazím aspoň kousek nadúrody cuket 😀

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      z toho rolování jsem taky byla dost nesvá… Zaujala mě ta jablečná, nemáš recept na blogu? Na muffiny bude recept? Určitě by se mi hodil:-)

        1. ciculka Post author

          Ahoj Stáni,
          díky moc za recept, doma ji určitě zkusím, jablka mám moc ráda – teď si nosím do školy každý den krabičku s nakrájenými jablky:-)

  2. Helena

    Haničko, první pokus a hned na výbornou! Jako Stáňa peču občas bílkovou a tmavou bez mouky, ty se povedou a jsou hned pryč.
    Měj příjemné pondělí, Helena

    1. ciculka Post author

      Ahoj, bílková? Budu se muset podívat po receptu, kolegyni dělá domácí vaječňák a vždy mi nosí spoustu bílků, tak bych je mohla pěkně zpracovat. Díky za tip!

  3. Lucie

    Ahoj Hani, já mám rolády moc ráda, většinou je dělám i když čekám návštěvu. S čokoládovým krémem a ovocem jsem ještě nezkoušela, určitě upeču:-)

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      já je mám taky ráda, ale dělala jsem ji poprvé. Musím říci, že mi ale recept chutnal, takže zkusím příště nějaký upgrade s náplní a určitě vznikne i další pokus:-) Jinak jsem teď vytáhla další obrácený ovocný koláč, třetí za dva týdny…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *