Ovocný koláč od Jaruš – recept

Krásný den,

dneska tu mám další recept z Penny magazínu:-) Co si pod tím názvem představit? Jedná se o koláč s tvarohem, švestkami a drobenkou. Není to nijak komplikovaný recept, vše se dělalo rychle a snadno. Ani nepotřebujete žádné speciální suroviny, kromě tvarohu a švestek. Něco jsem si malinko upravila:-)

co budete potřebovat na těsto:

  • 300 gramů hladké mouky
  • 60 gramů cukru
  • 20 gramů droždí
  • 1/2 sáčku kypřícího sáčku
  • 2 vejce
  • 6 lžic oleje
  • špetka soli
  • 100 ml mléka
  • tuk a kokos na vymazání formy

Ze všech ingrediencí na těsto si vypracujeme pomocí vařečky hladké těsto. V původním receptu mělo být tuhé a mělo se do pekáčku vymačkávat pomocí prsty. Já jsem ho měla spíše vláčné, takže jsem ho rozetřela stěrkou:-) Pekáček jsem si předtím vymazala kokosovým olejem a vysypala strouhaným kokosem, což dělám u všech buchet.

co budeme potřebovat na náplň:

  • 1 tvaroh tučný
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce másla pokojové teploty
  • 1/2 sáčku vanilkového pudingu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžíce krupicového cukru

Ze všech surovin umícháme tvarohovou náplň. Pokud máte rádi něco šmrncovního, můžete přidat citronový cukr, který vše osvěží. Tvarohovou náplň rozetřeme na těsto. Vše poklademe švestkami, které jsme si předtím omyli, vypeckovali a nakrájeli na půlky. Dáváme je slupkou dolů.

žloutky a bílky:-)

co budeme potřebovat na drobenku:

  • 150 gramů hrubé mouky
  • 150 gramů cukru
  • 150 gramů másla pokojové teploty

V misce pomocí prstů vytvoříme ze všech surovin drobenku. Podle chuti můžeme přidat i trochu mleté skořice, která se perfektně hodí ke švestkám a dodá všemu podzimní nádech. Drobenkou posypeme celý koláč a pečeme cca 30 minut na 180 stupňů.

Koláč je lahodný, kombinace tvarohu a švestek je podle mě úplně perfektní. S nějakým dobrým čajem, zajímavou knihou, zachumlaní do deky si určitě užijete skvělé chvilky:-) Máte rádi koláče, kde se kombinují švestky a tvaroh? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

12 thoughts on “Ovocný koláč od Jaruš – recept

  1. Helena

    Koláč se švestkami, drobenkou a tvarohem mám ráda, do drobenky přidávám trochu skořice. Zajímavá je kombinace droždí s kypřícím práškem, to jsem snad nikdy nedělala.
    Hani, měj pohodový den. Helena

    1. ciculka Post author

      Ahoj Helenko,
      skořice byla jako možnost v receptu, ale mě přijde už hodně podzimní a pekla jsem to, když bylo ještě teplo, tak jsem na ni neměla chuť.

  2. Iwka

    Hani, zrovna včera se mi zase podařilo koupit švestky. Minule jsem dělala bramborové švestkové knedlíky ze dvou várek (a že jich bylo, a všechny se hned snědly) a pak v obchodech už švestky nebyly. Takže se bude péct. Držte palce, ať se podaří. Zdraví Iwka

  3. Stáňa

    Hani, s tvarohem dost často kombinuji rybíz, koláče se švestkami mám raději „jen tak“ (nejvíc peču ten z jogurtového těsta, je nejrychlejší :)).
    Hezký den

    1. ciculka Post author

      Ahoj Stáni,
      z rybízu nejčastěji děláme takový náš domácí“rybízák“, kde je těsto, rybíz a pak sníh. Je to hodně lehké, pěkně kyselé a rychlé na pečení.

  4. Lucie

    Ahoj, to vypadá dobře, ze švestek jsem hodně dělávala klasickou bublaninu, navrchu taky posypanou drobenkou, ale zkusím i tenhle koláč, kombinace tvarohu a švestek bude výborná:-)

  5. Babilenka

    Hani, mě se letos o švestkách bude i zdát… Taťka má nadúrodu švestek, nikdo to nechce a tak kam s tím – ke mně… Vařím už několik dní povidla, suším na sušičce, dělám knedlíky, buchty. Švestkové koláče jsou mňamózní, určitě i ten Tvůj. Lenka
    http://www.babilenka.cz

Napsat komentář: ciculka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *