Obrácený tvarohový koláč s ovocem – recept

Krásný den, 

minulý týden na mě vykoukl na seznamu recept na obrácený tvarohový koláč s ovocem. Líbil se mi, přišel mi snadný, a tak jsem ho upekla jako sladkou tečku k dnešní sváteční večeři (o víkendu jsem měla svátek, dneska se u nás stavila na večeři babička). Je to opravdu jednoduchá buchta, která vám s přípravou a pečením zabere cca 40 minut.

co budeme potřebovat:

  • 1, 5 hrnku ovoce
  • 2 vejce
  • 1 vanička tučného tvarohu
  • 100 gramů změklého másla
  • 80 gramů přírodního cukru
  • 130 gramů celozrnné špaldové mouky
  • 40 gramů mletého kokosu
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva

V misce si vyšleháme máslo s cukrem, přidáme vajíčka, tvaroh, mouku, kokos, sůl a prášek do pečiva. Pokud nemáte špaldovou mouku, hodí se i obyčejná hladká, je to nic proti ničemu. To samé platí o cukru, klidně využijte i bílý krystal. Vše promíchejte. Vznikne těsto trochu tužší konzistence.

cukr s máslem

těsto

Formu si vystelte pečícím papírem. Takový dobrý trik je ho zmuchlat pod vodou, takže je potom pěkně poddajný a dobře drží ve formě. Vybrané ovoce si opereme, očistíme a popřípadě různě nakrájíme. Já jsem používala švestky, broskve a trochu borůvek. Ovoce klademe tou řeznou částí dospod – viz foto.

Když máme celé dno zaplněné ovocem, zalijeme vše těstem, které pečlivě rozetřeme do krajů. Tato dávka je pro max. formu s průměrem 24 cm. Buchtu pečeme max. 35 minut na 180 stupňů. Já jsem ji pekla asi jen 30 minut, dneska trouba pekla jako ďas:-)

Specialitou tohoto dezertu je to, že po upečení o zalijeme citronovým sirupem.

co potřebujeme na sirup:

  • 80 gramů cukru krupice
  • 1 citron
  • snítka tymiánu – není povinná

Citron si pečlivě omyjeme, nastrouháme z něj žlutou část kůry a vymačkáme všechnu šťávu. Vše smícháme v rendlíku s cukrem. Vaříme to asi deset minut, až z toho vznikne hustý sirup. Dobrá rada pro vás – rendlík ihned umyjte ve dřezu co nejteplejší vodou.

výroba sirupu

hotový sirup

Když je buchta upečená, i hned ji vyndáme z trouby, opatrně vyklopíme pomocí přetočení (dortový talíř položíme na vrch formy, přitiskneme a rychle celé otočíme). Odstraníme pečící papír a koláč důkladně propícháme pomocí párátek nebo špejlí. Pak ihned zalijeme citronovým sirupem.

K servírování bych doporučila třeba lžičku zakysané smetany, ale osobně mi to chutná jen tak. myslím si, že můžete ještě trochu ubrat na cukru, záleží na tom, jaké máte ovoce. na receptu se mi líbí, že je velmi variabilní, co se týče ovoce. Příště do něj zpracuji nějaké zásoby rybízu, které mám v mrazáku:-) 

Chutnají vám ovocné dezerty? Zkoušeli jste už obrácený koláč? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

8 thoughts on “Obrácený tvarohový koláč s ovocem – recept

  1. Helena

    Haničko, vidíš, mě vůbec nedošlo, že jsem ti měla taky popřát!
    Tak dodatečně všechno nej!
    Tenhle koláč je velmi důstojným dezertem na takovou oslavu. Vypadá skvěle!
    Měj hezký den, Helena

    1. ciculka Post author

      Ahoj Helenko, díky moc! Koláč měl doma velký úspěch, chutnal hodně i mamce, která je spíše na maso. Dneska jsem v Bille koupila další švestky, přidám tam tři zbývající broskve, borůvky a v mrazáku mám spoustu rybízu, takže večer nebo zítra upeču další. Už mi doma nezbyl ani jeden kousek.

  2. Lucie

    Ahoj, nepečený vypadá moc hezky, jak je tam to barevné a upečený zase vypadá moc chutně:-) Přírodní cukr ani špaldovou mouku doma nemám, ale jak radíš, použiji obyčejné. Taky mám v mrazáku ještě z loňska nějaký rybíz, maliny a ostružiny, tak bych to viděla na tuhle kombinaci:-)

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      je fakt povedený. Dneska jsem koupila švestky v Bille (mají je zrovna v akci) a udělám další. Dám tam švestky, zbyly mi přesně tři broskve, zbytek borůvek a mám spoustu rybízu. Myslím, že to bude dobrá kombinace. Ta tvoje lesně laděná se mi taky líbí.

    1. ciculka Post author

      Ahoj Stáni, švestky na chalupě ti závidím. My máme jen takovou starou jabloň, která plodí pidi jablka, měli jsme z nich štrůdl asi tři týdny v kuse…

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      zrovna ho jdu péct znovu, jen odpovím na komentáře (zatím mi povolí máslo). Koupila jsem si na něj zase švestky, mám tři zbývající broskve, nějaké borůvky a spoustu rybízu:-)

Napsat komentář: Helena Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *