Hruškový koláč se skořicí

Krásný den,

jak začal podzim, tak vařím a peču ještě více než normálně:-) Ráda pracuji se sezonními potravinami a dneska tou hlavní ingrediencí bude hruška. Vyzkoušíme hruškový koláč se skořicí, který je celkem zdravý a mohou jíst i lidé, kterým vadí klasická pšeničná mouka.

co budeme potřebovat na korpus:

  • 1 vejce
  • 200 g  bílého jogurtu
  • 20 ml oleje kokosového
  • 70 ml mléka
  • 160 g špaldové mouky
  • 1 lžička skořice
  • třtinový cukr

co budeme potřebovat na náplň:

  • 2 vejce
  • 2 tvarohy (dala jsem jen jeden, bohatě to stačilo)
  • 200 ml bílého jogurtu
  • rozinky
  • chia semínka
  • cukr třtinový
  • hrušky

Na začátku vaření si dáme předpéct troubu na 180 stupňů. Připravíme si velkou mísu na těsto, do které si odvážíme mouku, jogurt, přidáme rozehřátý olej, vejce, mléko, skořici a cukr. Toho jsem dala asi půlku šálku, ochutnejte to, sami poznáte, jak chcete mít korpus sladký. Vše důkladně promícháme a nalijeme na vymazanou a vysypanou formu. Důkladně rozprostřeme. Dáme péct do trouby na deset minut.

V menší misce si připravíme náplň. Rozmícháme tvaroh, jogurt, dvě vejce. Podle chuti dáme cukr a chia semínka. Jestli máte rádi rozinky, jděte do nich.

 

Z trouby vyndáme předpečený korpus, potřeme ho vytvořenou směsí. Na něj poklademe hrušky nakrájené na měsíčky (nechala jsem tam i slupku, je to v pohodě). Vše posypeme ještě skořicí, popřípadě můžeme i lehce posypat cukrem. Malý tip na závěr. Jestli máte rádi ořechy, klidně si jich trochu nasekejte a  hrušky posypejte i ořechy, bude to moc dobré. Opět koláč vložíme do trouby a pečeme dalších cca 45 minut.

Tato buchta je velmi snadná, vypadá moc dobře a kombinace hrušek a skořice je dokonalá. hrušky můžete nahradit i jablky, i to chutná moc dobře. Jaký je Vás oblíbený podzimní moučník? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

 

 

Tagged on:

8 thoughts on “Hruškový koláč se skořicí

  1. Stáňa

    U nás asi vedou řezy ze strouhaných jablek. A samozřejmě štrúdl. Tvůj hruškový koláč vypadá dobře, možná ho někdy zkusím 🙂 (i když bych se teď moučníkům měla z dálky vyhýbat – zjistila jsem, že se mi nějak „srazily“ sukně“ ;-))

    1. ciculka Post author

      Ahoj, tento je fakt slazený minimálně, takže ten můžeš:-) Já miluju štrůdl!!! Je to moje nejoblíbenější jablková buchta. Ale mám ráda ten klasický z listového těsta, někdo dělá nějaká jiná těsta a to mi nejede…

  2. Adéla

    Dobrý den, zkusila jsem váš koláč, vypadá báječně a k těmto sychravým dnům se velmi hodí. ALe z nějakého důvodu mám jakési zvlhé těsto, ne vláčné, co mám ráda, ale přijde mi buď nedopečené (což je divné, pekla jsem v podstatě hodinu – po přidání tvarohu a hrušek…) nebo není to tím, že v receptu nemáte žádné kypřidlo? Děkuji za odpověď. Adéla

    1. ciculka Post author

      Dobrý den, Adél,
      to je zvláštní, mně se ten korpus opravdu povedl. Zkusila bych ho tedy péct delší dobu. Kypřící prášek v původním receptu nebyl (našla jsem ho někde na internetu nebo v časopisu) a vše se povedlo.

Napsat komentář: ciculka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *