Dvojctihodné koláčky – recept

Krásný den,

jestli něco opravdu miluji, jsou to koláčky s povidly a tvarohem. Nedávno jsem si koupila v obchodě Penny časopis, z kterého jsem opravdu nadšená. Je tam spoustu receptů na skvělá jídla. Už jsem jich několik vyzkoušela, takže se máte na co těšit. Tentokrát padla volba na klasiku – dvojctihodné koláčky. Původní recept jsem si trošinku upravila a je to famózní:-)

co budete potřebovat na těsto:

  • 1 kostka droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 gramů cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 500 gramů hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 200 ml oleje
  • strouhaná kůra z půlky citronu
  • 1 – 2 lžíce rumu
  • 1 vejce na potírání

na tvarohovou náplň:

  • 4 jemné tvarohy
  • 4 žloutky
  • 100 gramů moučkového cukru
  • vanilkový cukr
  • rozinky

na drobenku:

  • 150 gramů másla pokojové teploty
  • 150 gramů cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 gramů hrubé mouky

Začneme přípravou kvásku. Do misky s vlažným mlékem si rozdrobíme droždí a přidáme trochu cukru. Necháme vzejít kvásek. Ostatní suroviny vložte do mísy od robota, přidejte kvásek a zamíchejte hladké těsto. Těsto docela lepí, takže je třeba ho potom ještě zapracovat rukama na pomoučeném válu. To nenechávejte kynout, rovnou jdeme na koláčky.

Ze všech surovin na tvarohovou náplň udělejte směs. Rozinky můžete namočit i do rumu, jestli to máte rádi.

Ze všech surovin na drobenku pomocí prstu udělejte drobenkové sypání.

Lžící nebo pomocí nože vytvořte hromádky z těsta, rukou z nich udělejte placičky, naplňte je tvarohem a uzavřete (jako ovocné knedlíky). Nahoře do toho udělejte důlek, do něj dejte lžičku povidel, potřete okraje rozšlehaným vejcem a vše posypte drobenkou. Koláčky se pečou cca 25 – 30 minut na 180 stupňů. Ještě horké koláče hned po vytažení z trouby potřete rozpuštěným máslem smíchaným s kapkou rumu.

Z tohoto množství se mi povedlo vyrobit 31 koláčů. Na plech je třeba klást trochu dál od sebe, protože koláčky ještě nakynou v troubě. Množství se nemusíte bát, koláčky jsou skvělé ještě několik dnů po upečení (pokud vám tedy tak dlouho vydrží:-).

Máte rádi koláčky? Jaká je vaše oblíbená náplň? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on:

16 thoughts on “Dvojctihodné koláčky – recept

  1. Helena

    No, Haničko, ty tedy jsou! Dlouho jsem koláče nepekla, vidím, že tady se žloutky nešetří, ráda věřím, že jsou dobré i další den. Když se tedy hned nesní :o) A jaké jsou nej – asi tvaroh v kombinaci s meruňkou nebo borůvkami.
    Měj příjemný den, Helena

  2. Iwka

    Hanko kdysi jsem koláčky pekla, teď už koláčky dlouho ne. Cokoli upeču, mnohdy to nestačí ani vychladnout a už to mizí závratnou rychlostí. Vždycky jen volám, ať mi nechají něco na ochutnání. Zdraví Iwka

  3. Stáňa

    Hani, „dvojctihodné“ koláče peče moje máma (musím je jí zeptat, jestli má stejný recept – mám pocit, že  na tvarohovou náplň potřebuje míň tvarohů). Já je ještě nikdy nepekla (i když je fakt miluju) vždycky dostaneme právě od mámy. Asi bych je měla někdy zkusit sama. Ale teď ne – potřebuju shodit nějaké kilo a vypékat si dobroty není úplně vhodná taktika 😉
    Hezký den

    1. ciculka Post author

      Ahoj Stáni,
      určitě je vyzkoušej:-) Ani nevím, jestli ti mám říkat, že bude docela dost receptů v nejbližší době…

  4. Lucie

    Ahoj, z kynutého těsta jsem už dlouho nic nepekla, ale u nás jsou hodně oblíbené třeba valašské frgály-tvaroh, mák, ořechy a povidla.

  5. Zuzka

    Ahoj, Hanka. Mňaaaam, ja tieto koláčiky poznám pod názvom „moravské“ a sú to moje obľúbené koláče, ale len čo sa týka maškrtenia, nie pečenia 😆. Ale aspoň viem, kde ich pečú naozaj výborné… A tvarohová náplň je top. Hneď by som jeden ochutnala, teda asi nie len jeden 😊

  6. MonalisabeautyERiAnna

    Neeee, toto já nikdy nezvládnu upéct, ale povidla a tvaroh je asi má nejoblíbenější kombinace koláčků, přesně jak píšeš. ☺♥ Hani, holky s mamkou jste šikulky!!!! Vypadají už jen z fotek a přípravy úžasně. ☺♥

Napsat komentář: MonalisabeautyERiAnna Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *