Krásný den,
tento recept mám pro vás přichystaný už dlouho, ale nějak na něj nebyl čas. Nyní to tedy napravíme. Našla jsem ho na youtube DM drogérie a moc se mi líbil. Je celkem zdravý, není přehnaně sladký a je fakt chutný.
Podle jejich receptu bych měla skoro vše koupit v jejich sekci DM Bio, ale to jsem samozřejmě neudělala a využila jsem potraviny, které jsem měla doma. Myslím, že to receptu nijak neuškodilo.
co budeme potřebovat podle originální receptury:
- 115 g dmBio panenského kokosového oleje
- 140 g dmBio javorového sirupu stupně C
- 2 velká vejce
- 200 g dmBio celozrnné pohankové mouky
- 2 lžičky dmBio prášku do pečení s vinným kamenem
- 50 g mletých mandlí
- 1 špetka soli
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky dmBio mleté vanilky Bourbon
- 4 zralé banány
- 125 ml dmBio mandlového nápoje
- trochu dmBio kokosového oleje na vymazání formy
- 1 malý banán na ozdobení
- 1-2 lžíce dmBio cukru z kokosových květů
- 100 g borůvek
Já jsem si tedy recept docela upravila, protože jsem neměla mandlový nápoj (použila jsme salko), borůvky (dala jsem více banánu) a speciální cukr z květů (klasický třtinový cukr). Místo celozrnné pohankové mouky jsem využila zbytek té špaldové (taky celozrnné) a moc mi to chutnalo. Myslím, že tady záleží jen na vás a na tom, co máte doma za suroviny. Já jsem potřebovala něco dodělat, tak jsem používala to, co doma bylo.
Postup jsem dodržovala podle videa, není to nic složitého. V misce jsem si vyšlehala kokosový olej s javorovým sirupem do hladké pěny a přidala jsem k nim dvě vajíčka.
Do této tekuté směsi jsem přisypala mouku, prášek do pečiva, sůl, skořici, vanilku a vynechala jsem mandle, protože je nemám ráda. Jelikož mi došla ta špaldová mouka, nahradila jsem zbytek hladkou.
V samostatné misce jsem si vidličkou rozmačkala čtyři banány a přimíchala je do těsta. Banány jsou lepší nějaké zralé, klidně mohou být už s hnědou šlupkou, protože jsou pak měkčí, ale naprosto v pořádku.
Nakonec jsem do směsi přilila trochu salka, ale ne moc, aby to nebylo přeslazené. Vše jsem opět projela šlehačem, aby bylo těsto pěkné a dobře se s ním pracovala.
Formu na chlebíček jsem neměla, ale nijak mi to nevadilo. Použila jsem klasický plech, který jsem vymazala kokosovým olejem a vysypala kokosem. Na to jsem nalila těsto a vršek ozdobila plátky banánů.
Vše jsem pekla na 180 stupňů a cca 10 minut před koncem jsem povrch posypala třtinovým cukrem, aby se vše zkaramelizovalo.
Chlebíček, v mém případě spíš koláč, se povedl, chutnal i kolegyním. Ta skořice ve mně evokuje podzim, je to takový dezert na chladnější večery s dobrým čajem. Jak to máte s recepty Vy? vždy dodržujete přesné suroviny nebo si to upravujete, jak se Vám to hodí? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Já si občas recepty upravuju. Zrovna u tohoto by na úpravu určitě došlo – moc bio věcí z DM doma nemívám. Co peču přesně podle receptů, je vánoční cukroví.
Ahojky,
já toho taky tolik nemám, takže si to dost upravuji. Sladké pečení dělám většinou napoprvé podle receptu a pak to předělávám:-)