Krásný den,
jak začal podzim, tak vařím a peču ještě více než normálně:-) Ráda pracuji se sezonními potravinami a dneska tou hlavní ingrediencí bude hruška. Vyzkoušíme hruškový koláč se skořicí, který je celkem zdravý a mohou jíst i lidé, kterým vadí klasická pšeničná mouka.
co budeme potřebovat na korpus:
- 1 vejce
- 200 g bílého jogurtu
- 20 ml oleje kokosového
- 70 ml mléka
- 160 g špaldové mouky
- 1 lžička skořice
- třtinový cukr
co budeme potřebovat na náplň:
- 2 vejce
- 2 tvarohy (dala jsem jen jeden, bohatě to stačilo)
- 200 ml bílého jogurtu
- rozinky
- chia semínka
- cukr třtinový
- hrušky
Na začátku vaření si dáme předpéct troubu na 180 stupňů. Připravíme si velkou mísu na těsto, do které si odvážíme mouku, jogurt, přidáme rozehřátý olej, vejce, mléko, skořici a cukr. Toho jsem dala asi půlku šálku, ochutnejte to, sami poznáte, jak chcete mít korpus sladký. Vše důkladně promícháme a nalijeme na vymazanou a vysypanou formu. Důkladně rozprostřeme. Dáme péct do trouby na deset minut.
V menší misce si připravíme náplň. Rozmícháme tvaroh, jogurt, dvě vejce. Podle chuti dáme cukr a chia semínka. Jestli máte rádi rozinky, jděte do nich.
Z trouby vyndáme předpečený korpus, potřeme ho vytvořenou směsí. Na něj poklademe hrušky nakrájené na měsíčky (nechala jsem tam i slupku, je to v pohodě). Vše posypeme ještě skořicí, popřípadě můžeme i lehce posypat cukrem. Malý tip na závěr. Jestli máte rádi ořechy, klidně si jich trochu nasekejte a hrušky posypejte i ořechy, bude to moc dobré. Opět koláč vložíme do trouby a pečeme dalších cca 45 minut.
Tato buchta je velmi snadná, vypadá moc dobře a kombinace hrušek a skořice je dokonalá. hrušky můžete nahradit i jablky, i to chutná moc dobře. Jaký je Vás oblíbený podzimní moučník? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
U nás asi vedou řezy ze strouhaných jablek. A samozřejmě štrúdl. Tvůj hruškový koláč vypadá dobře, možná ho někdy zkusím 🙂 (i když bych se teď moučníkům měla z dálky vyhýbat – zjistila jsem, že se mi nějak „srazily“ sukně“ ;-))
Ahoj, tento je fakt slazený minimálně, takže ten můžeš:-) Já miluju štrůdl!!! Je to moje nejoblíbenější jablková buchta. Ale mám ráda ten klasický z listového těsta, někdo dělá nějaká jiná těsta a to mi nejede…
Dobrý den, zkusila jsem váš koláč, vypadá báječně a k těmto sychravým dnům se velmi hodí. ALe z nějakého důvodu mám jakési zvlhé těsto, ne vláčné, co mám ráda, ale přijde mi buď nedopečené (což je divné, pekla jsem v podstatě hodinu – po přidání tvarohu a hrušek…) nebo není to tím, že v receptu nemáte žádné kypřidlo? Děkuji za odpověď. Adéla
Dobrý den, Adél,
to je zvláštní, mně se ten korpus opravdu povedl. Zkusila bych ho tedy péct delší dobu. Kypřící prášek v původním receptu nebyl (našla jsem ho někde na internetu nebo v časopisu) a vše se povedlo.
Děkuji, zkusím znovu. SNad se povede lépe, ale přiznám se, snědl se i tak 🙂
Určitě se to už povede:-) Krásné dny!
Je možné olej nahradit máslem?
Ahoj, myslím si, že by to šlo, je to tuk za tuk, ale nikdy jsem to nezkoušela.