Krásný den,
na internetu na mě vyběhlo video, kde byly sýrové houstičky. Já miluji sýr a pečivo se sýrem, takže jsem samozřejmě nemohla odolat a recept jsem musela vyzkoušet. Není nijak komplikovaný, jen se jedná o kynuté těsto.
co budeme potřebovat na těsto:
- 125 ml mléka
- 1 lžička suchého droždí
- 1 polévková lžíce cukru
- 250 gramů hladké mouky
- 1 rozšlehané vajíčko
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička sušeného česneku (koupíte v sekci koření)
- 1/2 svazku jarní cibulky
- 3 lžíce másla
co budeme potřebovat na náplň:
- 400 gramů sýra – mozarella, eidam, gouda
- sůl
- pepř
- rozšlehané vajíčko
- strouhaný sýr
Z teplého mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku, vajíčko, sůl, česnek kvásek a máslo a vznikne trochu lepivé kompaktní těsto. Do něj přidáme nasekanou jarní cibulku a necháme vše kynout aspoň 90 minut.
Zatímco těsto kyne, všechny sýry si nakrájíme na kostičky a přesuneme je do misky. Přisypeme sůl a pepř, aby všechny kostičky byly dobře ochucené. V původním receptu byl ještě kopr, ale ten já nerada a ani se mi tam moc nehodí.
Z hotového těsta si vždy část odebereme, vytvoříme placku, doprostřed dáme několik kostiček sýra a vše zabalíme (jako třeba ovocné knedlíky). Hotové houstičky přesuneme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme strouhaným sýrem. Pokud chcete, můžete přidat i nějaká semínka nebo hrubozrnnou sůl. Vše pečeme cca 20 minut na 200 stupňů.
Ani vám nemusím popisovat, jak jsou houstičky dobré. Určitě je vyzkoušejte. Já bych je klidně i více osolila, ale zde záleží na vašich preferencích. Zkoušeli jste nějaké domácí pečivo? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Hani, moc se ti povedly. Vypadají luxusně. Měj pohodové dny.
Ahoj,
díky moc:-)
Ahoj, vypadají k nakousnutí, Úplně si umím představit, jak jsou křupavé a dobré, moc ráda vyzkouším:-)
Ahoj,
určitě vyzkoušej, nešetřila bych sýrem:-)
O tom, že jsou skvělé opravdu nepochybuji.
Ráda je vyzkouším.
Hani, měj příjemný den. Helena
Ahoj Helenko, vyzkoušej, jsem zvědavá, co na to budeš říkat. Já jsem podle tvého receptu včera upekla zelenou roládu a měla úspěch.
Hani, zajimavý recept. Já zatím pekla housky (v podstatě klasické) a dalamánky bez kynutí. Ale běžně pečivo kupujeme – chodím docela pozdě z práce a už se mi do akcí typu „necháme hodinu kynout“ moc nechce 😀
Hezký den
Ahoj Stáni,
já pečivo taky běžně kupuji, je to prostě rychlejší a Billu máme defacto vedle paneláku.