Variace na kuře Francese – recept

Krásný den,

úplně jsem to neplánovala, ale je tu další recept. Já momentálně trochu nestihám a mám nafocené jen jídlo, tak snad vám to nebude vadit:-) Tato kuřecí prsa jsem dělala v pondělí k obědu (nebo skoro k večeři, učím do půl třetí) a pochutnali jsme si na nich všichni. Recept jsem našla na internetu a trochu si ho zjednodušila. Zde přikládám původní video:

co budeme potřebovat:

  • kuřecí prsa
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka
  • 3 vejce
  • parmazán (aspoň 100 gramů)
  • olej na smažení

Kuřecí prsa si omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Ty si pak paličkou naklepeme, aby byly pěkně tenké. Maso si zatím odložíme stranou a připravíme si těstíčko.

Ve větší a širší misce si rozšleháme vajíčko se solí a pepřem. Přisypeme pořádnou hrst parmazánu. V původním receptu je ještě nasekaná petržel, ale tu jsem doma neměla, takže jsem ji vynechala (já ji stejně nemám ráda, takže žádná ztráta).

Na nějaký menší talířek si odsypeme hladkou mouku, ve které si obalíme všechno maso. Je třeba dbát na to, aby byla mouka všude, protože jinak vám tam nebude dobře držet to těstíčko.

Myslím, že další postup je jasný všem:-) Jednotlivé plátky masa obalíme v těstíčku a smažíme na pánvi do zlatova. Je to podobné jako klasický řízek, ale není tu strouhanka. V původním receptu se pak na pánvi od smažení udělá vinná omáčka, ale bez mučení vám řeknu, že alkohol nepiji, nemám ho ráda a dokonce doma ani bílé víno nemám. Spokojila jsem se prostě jen s masem.

Byla jsem docela překvapená, jak to těstíčko nabylo na objemu. Překvapivě se mi tyto řízky smažily mnohem lépe než ty klasické. Olej se mi vůbec nepřepaloval. Chuťově to bylo výborné, lehké, ale ne vysušené maso.

Za ty hnusné hranolky se omlouvám, byly z mrazáku od babičky, kterou jsme teď přestěhovali do domova seniorů. Ani jsem je nedojedla…

Jaký máte vztah k řízkům? Zkoušeli jste už toto sýrové těstíčko? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on:

12 thoughts on “Variace na kuře Francese – recept

  1. Stáňa

    Hanko, já mám řízky ráda klasické, v těstíčku jsem je nikdy nedělala a ani mne to nijak neláká. Ale kdybych se rozhodla tenhle recept taky, tak bych určitě stejně jako ty vynechala vinnou omáčku – já sice víno piju, ale kombinace smaženého s omáčkou mi přijde divná..
    Hezký den

    1. ciculka Post author

      Ahoj Stáni,
      já vůbec nemám ráda vinné omáčky a celkově moc alkohol v kuchyni nepoužívám. Sama ho vůbec nepiju a doma mám občas něco pro návštěvy apod. Klasické řízky jsou prostě klasika. Mám je ráda, ale přiznám se, že je doma dělám tak třikrát do roka.

  2. Helena

    I já občas dělám kuřecí nebo krůtí řízečky v bylinkovém těstíčku. Podávám je s bramborovou kaší a salátem.
    Haničko, měj hezký den, Helena

    1. ciculka Post author

      Ahoj Helenko,
      kombinace řízečků a kaše je moje oblíbená. Rozhodně lepší než děsné předdělané hranolky, co jsem měla já. Vůbec nechápu, proč si je babička koupila…

    1. ciculka Post author

      Ahoj Sabi,
      já vlastně vařit musím, pracuji nyní z domova, tak mi nic jiného nezbývá. Normálně chodím většinou k nám do jídelny, ale to teď moc nejde… Jinak mě vaření i pečení hodně baví.

  3. Lucie

    Ahoj, dokoupím parmazán a oběd na sobotu bude jasný, moc ráda vyzkouším:-) Vinná omáčka z původního receptu by mě popravdě moc nelákala, tvá varianta se mi zdá lepší.

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      doufám, že ti to bude taky chutnat:-) Já budu o víkendu dělat asi hovězí na zázvoru a vepřo knedlo zelo. Jídlo vybírala mamka, já bych si dala něco lehčího… Na vinné omáčky vůbec nejsem, já ani nepiju alkohol.

    1. ciculka Post author

      Ahoj, eidam je taky dobrá varianta, já mám sýry prostě ráda:-) Klasické řízky má spojené s Vánoci, kdy je máme k večeři.

Napsat komentář: ciculka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *