Slaní šneci – recept

Krásný den,

dneska tu mám pro vás snadný recept na slané šneky, které pravděpodobně znáte a doma děláte. Řekla bych, že každá rodina má něco osvědčeného, a já vám ukážu, co chutná nám.

co budeme potřebovat:

  • listové těsto
  • kečup
  • oblíbené sýry – eidam, čedar, niva
  • šunka
  • koření italského typu
  • vajíčko
  • sůl

Listové těsto rozložíme a lehce pomažeme kečupem. Klidně se dá použít nějaká itálská omáčka nebo protlak, ale já používám oblíbený kečup. Vše lehce posypeme kořením. Já mám takovou směs, která se hodí do italských jídel. Je tam třeba oregano nebo provensálské bylinky. Jestli vám tento typ koření vadí, vynechejte ho. Kečup roztírám na těsto pomocí mašlovačky, kterou si pak odložím do skleničky, ve které budu šlehat vajíčko. Záměrně ji nemyji, protože pak se trochu kečupu dostane do vajíčka a je to tak lepší:-)

Nyní si na celou plochu rozložíme plátkový sýr. Na tuto vrstvu používám nejraději eidam. Na jednom konci vždy vynechám pruh široký cca 1 centimetr.

Další vrstvu tvoří šunka, která přijde na sýr. Vše posypu strouhaným čedarem, který tomu dodá šmrnc. Vše opatrně zaroluji a ostrým nožem nakrájím plátky silné cca 1 cm.

Tyto kousky přenesu na plech, dávám je klasicky řezem nahoru. Vrchní stranu potřu rozšlehaným vajíčkem a posypu nastrouhaným sýrem. Opět zde používám čedar, ale také trochu nivy, která to hezky ovoní. Vše peču na 200 stupňů přibližně 15 minut.

Šneci jsou rychlovka, na kterou toho moc nepotřebujete. Myslím si, že je to takové klasické party jídlo, my ho máme každý rok na maturity (v mnoha verzích od různých žáků/ jejich maminek). Jinak jsem dělala už bezmasovou variantu, které říkám bílá. Zakysanou smetanu si ochutím kořením, např. pepřem nebo uzenou paprikou, použiji to místo kečupu. Šneky plním různými druhy sýrů a je to mňamka.

Děláte doma slané šneky? Jaký je váš oblíbený recept? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on:

10 thoughts on “Slaní šneci – recept

    1. ciculka Post author

      Ahoj Helenko,
      já jsem byla ráda, že jsem jich pár zachránila na focení, druhého dne se nedožil ani jeden kousek:-D Měj se krásně!

  1. Lucie

    Ahoj, něco podobného dělám, jen bez toho koření, na kečup vždy rozkrájím cibuli a další náplň podle zásob ledničky, využívám na to, co zrovna doma mám i různé zbytky.

    1. ciculka Post author

      Ahoj Eliss,
      na skořicové šneky mám ty nejkrásnější vzpomínky ze Švédska. Úplně na ně mám zrovna chuť, mohla bych je taky udělat:-)

  2. Stáňa

    Hani, šneky mám taky ráda – nejvíc dělám kombinaci šunka + niva. Zaujal mne nápad posypat tu „pizza“ variantu ještě strouhaným čedarem. Mám čedar ráda a myslím, že by přidal na chutí.
    Jinak koukám, že sis v Bille pořídila stejné talířky jako já 😀
    Měj se fajn

    1. ciculka Post author

      Ahoj Stáni,
      čedar nemůže nic zkazit, já jsem obrovský milovník sýrů:-) Ty talířky jsou moc pěkné, doufám, že seženu ještě další z té série. Měj se krásně!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *