Tip na nedělní oběd – kuřecí rolky s bramborem a dušenou mrkví

Krásný den,

dneska budeme vařit ve velkém. Ukážeme si jeden recept, který je u nás doma opravdu oblíbený a není zase až tak složitý na přípravu a ani na čas. Bude to tedy plnohodnotné jídlo, tj. maso i s přílohou. Nejedná se o nějaká nevšední objev, je to spíše celkem obyčejná záležitost, která je velmi chutná:-) Uděláme si plněné kuřecí rolky se sýrem a šunkou, k tomu osmažíme brambory a připravíme dušenou mrkvičku.

co budeme potřebovat na kuře:

  • tři kuřecí prsa
  • sůl
  • hořčici
  • plátkový sýr
  • kvalitní šunku (může být nahrazena i dobrou slaninou, ale tu mám raději do vepřových závitků)
  • gyros
  • smetanu
  • vodu

co budeme potřebovat na brambory:

  • uvařené brambory (2 velké nebo 3 menší na osobu)
  • dvě menší cibule
  • stroužek česneku
  • máslo/olej na smažení
  • sůl

co budeme potřebovat na mrkev:

  • mrkve, cca 2 na osobu
  • máslo
  • pepř
  • stroužek česneku
  • vodu

Když vaříte takovýto velký oběd, je moc důležité si dobře rozvrhnout čas. Pokud budete pracovat v klidu a půjdete podle mého schématu, nemělo by vám vaření zabrat déle jak 80 minut (záleží na vaší šikovnosti při tvoření rolek). Určitě je dobré si dopředu uvařit ty brambory. Já to dělám klidně o den dříve.

Celé vaření trvá vlastně po dobu přípravy masa. Jedná se o kuřecí a to já ráda peču aspoň hodinu, neboť se bojím nedodělaného masa… Začneme právě u něj. Připravím si tři kuřecí prsa. Pěkně je omyjeme a očistíme. Pak je naklepeme. Já na to používám ještě igelitový sáček, aby mi v paličce nezůstávaly kousky masa. Maso by mělo být příjemně tenké, ne rozpadnuté, cca půl centimetru vysoké. Pak ho osolíme.

Dále každý plátek potřeme hořčicí. Já mám ráda plnotučnou, ale pokud dáváte přednost francouzské nebo krémžské, jděte klidně do ní. Jsou chuťově výraznější, ostřejší, to já úplně nemusím, ale třeba moje mamka na to nedá dopustit.

Dále na maso položíme plátek sýra a plátek šunky. Snažte se mít ty plátky opravdu tenké, aby se nám to dobře zavinulo. Vše zarolujeme a upevníme pomocí párátek. Přesuneme hotovou rolku do pekáče. tam ji ještě na povrchu okořeníme pomocí gyrosu.

Jakmile máme takto připravené všechny tři kuřecí prsní řízky, nalijeme do pekáče smetanu. Můžeme dát klidně i dvě, záleží na tom, jak máte velký pekáč a kolik chcete mít potom toho sosu. Já většinou dám jednu smetanu a pak do toho kelímku naliji vodu a dám ještě tu. Maso vložte do trouby a pečte na 200 stupňů. Přibližně v polovině doby maso vyndejte, rolky otočte, aby byla nahoře jiná část a pečte dál.

Jako další část oběda si připravíme dušnou mrkev. Já moc na zeleninu nejsem, ale mrkev mi vždy chutnala. Dušená je opravdu výborná, zapomeňte na šlichty ze školních jídelen. My budeme mít měkoučkou mrkvičku, která je sladká s laškovným dotekem česneku a pepře.

Mrkev si omyjeme a očistíme. Já vždy uříznu špičku a pak použiji obyčejnou škrabku, aby byla mrkev pěkná. Pak si ji na struhadle nastrouhám na tenounké plátky. Vezmu si celokovovou pánev, ke které mám pokličku, kterou mohu dát i do teplé trouby (ne plast).

Vždy mi malé konce zbudou, protože se bojím, že se strouhnu do prstu…

Rozpálím si ji a dám na ni slušný kousek másla, který nechám rozpustit. Na něm orestuji tu nastrouhanou mrkev. Opravdu to tam nechte aspoň pět minut, klidně i déle. Lehce to osolte, přidejte pepř a jeden stroužek česneku. Ten si klasicky rozmačkám v drtiči na česnek. Když je mrkvička osmahnutá (ale v tuto chvíli ještě není měkká, proto ji musíme dusit), nalijeme do pánve velkou sklenici vody (popřípadě i dvě, podle množství). Přiklopíme a necháme dusit. Chceme, aby se voda vyvařila ven. Pokud se vám mrkev dodělá dříve než maso, tak přilijte ještě aspoň deci vody a dejte celou pánev do trouby k masu.

Jde se na brambory. Ty budete mít tak za 15 minut hotové, takže s tím počítejte. Pokud jste byli u mrkve rychlí, tak si zatím umyjte nádobí nebo prostřete stůl. Opět si připravíme větší pánev, do které dáme buď máslo nebo olej na smažení. Nijak to s ním nepřehánějte. Já nemám ráda mastná jídla a pokud máte kvalitní teflonovou pánev, tak toho moc ani nepotřebujete. Brambory oškrábejte. na uvařené se škrabka nehodí, já mám na to nejraději malý keramický nožík.

Teď si najdeme typický český vynález a tím je takovéto sítko, které se používám třeba na bramborový salát. Myslím si, že v mnoha českých domácnostech bude:-) Pokud ho nemáte, tak brambory prostě nakrájejte a dejte do pánve. My, co ho máme, jen jednotlivé kousky protlačíme sítkem do pánve a pomocí špachtle rovnoměrně rozprostřeme. Necháme smažit. Mírně osolíme.

Zatímco se brambory dělají, tak si vyndáme cibuli, nakrájíme ji na jemno a přidáme do pánve. Pěkně promícháme aby se smažila i cibulka. Posledním krokem je opět česnek. Já si myslím, že stačí jeden stroužek, který opět projde lisem.

Můžeme podávat. Já mám ráda široké a hluboké talíře z Ikea, protože často jím na gauči, a tak mi to nikam nespadne:-) Nandáme brambory, mrkvičku, maso a vše přelijeme smetanovým sosem. Klidně si k tomu dejte tatarku, ale mně to chutná i bez ní:-) Přeji dobrou chuť!

Vaše Čičulka

Tagged on:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *