Sloní žrádlo – recept

Krásný den,

nenechte se odradit názvem, jedná se o lahodnou pomazánku, která se připravuje celkem rychle, pokud máte mlýnek na maso. Jestli ne, zvládnete ji také, jen budete muset suroviny krájet nadrobno nebo strouhat. Nejlépe chutná se světlým pečivem a doplněná o nějakou zeleninu, jako jsou třeba rajčata nebo kyselé okurky.

co budeme potřebovat:

  • točený salám, salám v celku
  • cibule
  • kyselé okurky
  • uvařená vejce
  • hořčice plnotučná
  • tatarka nebo majonéza

Točený salám oloupejte a nakrájejte na menší kousky, aby se vše vešlo do mixéru. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na čtvrtky. Z okurek odkrojte ošklivé konce. Uvařená vajíčka oloupejte. V mlýnku na maso umelte točený salám, cibule a okurky. Do směsi přidejte cca lžíci tatarky, menší lžičku hořčice a vajíčka nakrájená na malé kostičky. Vše promíchejte. Pomazánku není třeba solit nebo jinak kořenit, jednotlivé suroviny jsou samy o sobě dost výrazné.

Já ji mám nejraději na jednohubkách s rajčaty nebo jen tak. Nejlepší je trochu vychlazená a křupavém pečivu:-) Znáte tuto pomazánku? Děláte ji doma? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

14 thoughts on “Sloní žrádlo – recept

  1. Helena

    Haničko, neznám, a musím říct, že na mě by byla hodně těžká – salám, tatarka, cibule…
    Ale k posezení s pivem musí určitě chutnat.
    Měj příjemný den, Helena

    1. ciculka Post author

      Ahoj Helenko,
      ona zase nakonec těžká moc není, ale je hodně výrazná a na mě už docela ostrá. Já jsem hrozná citlivka:-D

  2. Sabina

    Jééé, Slonní žrádlo už jsem nejedla, ani nepamatuji. Mamka ji dřív dělávala taky, teď už teda dlouho ne. Ale je to fakt moc dobré. 🙂
    Měj se pěkně, Sabi

  3. Stáňa

    Hani, to je taková „old school“ pomazánka – u nás ji dělávala tchýně, jen do ní myslím dávala ještě kari. Já onehdy vzpomínku na ní využila, když nám dorazila na chalupu návštěva a my měli poněkud vyjedenou lednici. Tenktrá jsem ji myslím dělala bez vajíčka. Na podobném principu dělám i hermelínovou (jen nedávám okurky a místo točeňáku používám šunku a samozřejmě je tam navíc ten hermelín). Jinak tento typ pomazánek většinou nemelu ani nekrájím, ale všechno to házím do choperové nástavce k tyčáku.
    Hezký den

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      ten tvůj článek o pomazánkách na chatě může za ten můj dnešní. Ukazovala jsem tvoje pomazánky mamce a mamce se ta salámová moc líbila a hned si vzpomněla na toto sloní žrádlo. Musela jsem ho hned podle jejích instrukcí udělat:-D Hermelínovou děláme asi dost podobně, však jsem o ní tady už asi psala…

  4. Sabina

    Ahoj Haničko, nejdřív jsem si nebyla jistá, ale pomazánku znám. Sama jí sice nedělám, ale jedla jsem jí na několika oslavách. Na mě osobně je dost těžká a dávám přednost klasické česnekové, případně sýrovým.

    1. ciculka Post author

      Ahoj Sabi,
      á mám nejraději sýrové pomazánky, ale tato hodně chutná mamce, a tak ji doma v poslední době děláme hodně často. Mně také chutná, ale vždy mám pocit, že je už docela pikantní, tak zvládnu vždy tak tři jednohubky…

Napsat komentář: Sabina Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *