Sacher dort – recept

Krásný den,

dneska mám pro vás slibovaný recept na sacher dort. U nás v Příbrami bývala skvělá cukrárna, která bohužel před několika lety skončila. Celá naše rodina milovala jejich sacher dort a táta o něm pořád mluví. Na konci září měl svátek (Václav), a tak jsem se rozhodla, že jako součást dárku dostane i tento vyhlášený dort. Recept jsem hledala na internetu a nakonec se mi nejvíce líbila verze z Kuchařky pro dceru. Ona ve svém receptu opravdu důkladně popisuje všechny kroky a opravdu se mi to dělalo dobře.

co budeme potřebovat:

  • 150 gramů másla pokojové teploty
  • 80 gramů cukru moučka
  • 6 vajec rozdělených na bílky a žloutky
  • 150 gramů hořké čokolády
  • 80 gramů cukru krupice
  • 150 gramů hladké mouky

Začneme přípravou kuchyně a pomocníků. Budeme potřebovat robota, protože jinak by nám asi upadla ruka. Troubu rozehřejeme na 170 stupňů a vymažeme si a vysypeme rozevírací formu. Vajíčka rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků ušleháme hustý sníh. Aby byl opravdu hladký, lesklý a pevný, pomůžeme si krupicovým cukrem.

V robotu ušleháme máslo a moučkový cukr. Vše se bude šlehat minimálně deset minut, výsledkem musí být hladká pěna, která nabyde na objemu. jde to i ručně, ale počítejte s tím, že budete pracovat minimálně půlhodiny.

Ve vodní lázni si rozehřejeme čokoládu. ideální je hořká, která má 60 – 70% kakaa. Čokoláda musí být pěkně rozehřátá, ale zase by neměla být úplně horká, klidně ji nechte pár minut vychladnout.

Robot s vaječnou směsí nechte šlehat na menší výkon a postupně přidávejte žloutky. Vždy po jednom, nechte prošlehat a pak zase přidejte další. Až budete se všemi hotoví, nechte robota ještě aspoň dvě minuty pracovat.

Teď přichází řada na čokoládu. také ji přidávejte postupně do těsta a nechte ji pořádně promíchat. Nesmí být moc horká, aby se nerozpustilo máslo. Po čokoládě přidáme do těsta půlku sněhu a polovinu proseté mouky. nyní těsto nemíchejte v robotu, ale použijte stěrku a jen velmi opatrně jakoby přehazujte ten sníh, protože jinak vám to spadne. Nakonec stejným způsobem přidejte i zbytek mouky a sněhu.

Hotové těsto vlijte do vymazané formy a trochu s ním zatřeste, aby bylo pěkně rovné. Těsto dáme péct a prvních 15 minut se to peče s otevřenou troubou (dala jsem tam vařečku, je to tip z původního receptu). Poté se trouba zavře a vše se peče ještě dalších 40 – 45 minut.

co budeme potřebovat na polevu a dokončení:

  • meruňková marmeláda
  • 140 gramů cukru krupice
  • 80 ml vody
  • 100 gramů čokolády s obsahem kakaa 60 – 70%

Hotový korpus ještě dvacet minut chladne ve formě, pak jsem ho vyndala a otočila, aby se povrch ještě zarovnal. Vychladlý korpus opatrně rozřízněte a obě vrchní části pomažete meruňkovou marmeládou, kterou rozetřete i po obvodu. Nechte ještě chvilku zaschnout. Obě části zase spojte.

Mně se poleva podle návodu nepovedla, takže jsem ji udělala postaru z kakaa na vaření a tuku. V originálním receptu se rozehřeje voda, do které se přidá cukr a vznikne hustý sirup, ve kterém se rozpustí čokoláda. Ta se nechá chvilku zchladnout a poté se opatrně nanáší na pomazaný dort. Hotový dort musí jít zase do lednice, lepší je třeba druhý den, kdy se trochu odleží.

dort mi trochu omrznul v ledničce, ale nic se s ním nestalo:-)

Dort je opravdu luxusní, doplnila jsem ho samozřejmě domácí šlehačkou (prosím, zapomeňte na ty hrůzy ve spreji). Táta měl radost, jedlý dárek měl úspěch. Je to tedy náročnější postup, ale šlo mi to všechno od ruky. Chce to ale mít jedno volné odpoledne, zabere to totiž dost času.

Máte rádi sacher? Zkoušeli jste ho už doma péct? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

PS: wordpress má nějaký nový editor, na který si úplně nemohu zvyknout

Tagged on: ,

8 thoughts on “Sacher dort – recept

  1. Stáňa

    Já jsem sacher ještě nepekla – manžel si potrpí na máslové krémy, já na na šlekačkové, takže vlastně u nás po něm nikdo výrazně netouží.
    Máš to hezky instruktážně na focené (já vždycky zapomenu při focení receptu nějaký krok vyfotit, nebo se mi fotka nepovede). jen upozorňuji, že máš v textu „přidáme do vaječné směsi“ a jde zřejmě jen o ušlehaný cukr s máslem (protože se přidávají žloutky)
    Šlehačku ve spreji taky nemusím, ale je to oblíbený úlet manžela (na banán s nutelou nebo na puding, takže ji doma míváme ;-))

    1. ciculka Post author

      Ahoj Stáni,
      díky, mrknu na to a opravím to. Včera jsem si docela zoufala, konečně jsem měla čas na psaní a spadl mi celý blog. Nevím, jestli to někdo večer zaregistroval, ale vůbec mi nešlo se přihlásit, blog byl nedostupný apod. Ani jsem si nebyla jistá, jestli se článek vůbec zveřejnil…

  2. Lucie

    Ahoj, sacher jsem si vždycky dávala jen ten kupovaný, ale jako, mám ho ráda hodně:-) Určitě se do něj podle tvého návodu pustím, přiznám se, že mě současná situace s tou nákazou, home office a vším kolem dost deprimuje, tak aspoň přijdu na jiný myšlenky:-)

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      určitě ho zkus. Jinak doporučuji mrknout na i na původní recept z Kuchařky pro dceru (odkaz ej v článku), má tam totiž moc pěkné povídání o pečení, o čokoládě apod. Já z této situace taky nejsem moc nadšená. Přijdu si, jako bych byla trochu doma na nemocenské – skoro nikam se nechodí, přestávky mezi online hodinami trávím procházkou po naší chodbě v paneláku, protože mě bolí zadek od věčného sezení… Říkala jsem si ale, že je teď ideální čas na zkoušení nových receptů, protože samozřejmě musím neustále vařit a péct.

  3. Lenka

    Ááá… Kuchařka pro dceru – kuchařka díky, které jsem se naučila ve dvaceti vařit, pak jsem si pořídila její další alternativy (masová, snídaňová, vánoční…) a zase jsem poposkočila na žebříčku kulinářských dovedností. Ostatně ta základní, ve které je všechno do A do Z, se mnou jezdí i na víkendy, nebo na tábory a nakukuju do ní pro rady.

    Jinak nejlepší sacher jsem měla ve Vídni, jak jinak než v hotelu Sacher… Vedle opery, kousek od Stephansdomu, o adventu… Prostě nádhera 🙂 Když si ho tam člověk koupil s sebou, dostal ho v takové krásné dřevěné krabičky. A možná proto jsem si ho ještě doma nikdy nepekla. Bojím se, že bych si trochu zkazila onu nostalgickou vzpomínku… Takže u mě doma se právě line z trouby vůně skořicových šneků 😀

    1. ciculka Post author

      Ahoj Leni,
      já si myslím, že jsi mě na Kuchařku pro dceru přivedla právě ty:-) Taky jsem měla jednou sacher ve Vídni, ale zase tak dokonalý nebyl. Očividně jsem nebyla v hotelu Sacher. D Vídně bych ráda jela někdy znovu, jen nevím, kdy to asi tak bude… Skořicové šneky jsem doma ještě nedělala, ale chtěla bych to napravit, mám je moc ráda. Já se chystám taky na skořicový recept, ale bude to hruškový perník – našla jsem zajímavý recept na internetu:-)

  4. Helena

    Haničko, „kuchařka pro dceru“, to jsou perfektně zpracované recepty, podle nich se musí jídlo povést skutečně všem. Sacher jsem dělala párkrát, určitě do něj patří ta meruňková marmeláda a ne rybízová, jak občas vidím. Jedla jsem ho u Sachera ve Vídni u jedné z prvních návštěv – to byla skoro povinnost :o)
    Měj klidné pondělí, Helena

    1. ciculka Post author

      Ahoj Helenko,
      přesně, Kuchařka pro dceru je skvělá. Já bych si v sacheru ani jinou marmeládu nedovedla představit. Pikantní meruňková je úplně ideální.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *