Krásný den,
dneska tu mám pro vás recept na lahodný svěží koláč, kde není ani deka mouky:-) Ani to nepatří mezi ty nejnákladnější dezerty, takže si myslím, že ho ocení většina lidí.
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/181135224_3858476024188481_2848843377150340503_n.jpg)
co budeme potřebovat:
- 500 gramů tvarohu
- 3 vejce
- kypřící prášek
- vanilkový cukr
- citronový cukr
- 5 lžic krupičky
- 3 lžíce bramborového škrobu
- 100 gramů cukru krupice
- kůra z jednoho pomeranče
- šťáva z jednoho pomeranče
- 100 gramů změklého másla
- tuk a kokos na vymazání
- čokoláda na zdobení
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/181395633_465932087963874_1803890029437921642_n.jpg)
Na tento recept se hodí spolupracovat s robotem, ale jestli ho nemáte, není to žádná krize, prostě jen budete chvilku šlehat ručně. Začínáme vajíčky a cukrem. Všechny cukry a všechna vejce vyšleháme do hladké vyšší pěny. Poté přidáme změklé máslo, které si ideálně nakrájíme na menší kousky, aby to šlo rychle promíchat.
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/180765585_152045113522190_1441828472237585593_n.jpg)
V misce si smíchejte všechny sypké části – kypřící prášek, krupičku a škrob. Poté do robota na střídačku přidávejte právě tuto sypkou směs a tvaroh. Jak sami vidíte, já jsem měla domácí tvaroh od jednoho farmáře, ale klidně použijte klasický vaničkový. Tučnost nechám na vás, záleží na vašich preferencích.
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/181260495_462376074844760_8393214678368729215_n.jpg)
Pomeranč si pořádně omyjeme, osušíme. Na malém a jemném struhadle nastrouháme kůru – jen tu oranžovou část, ta bílá je totiž hořká. Poté ho rozkrojíme a pořádně z něj vymačkáme všechnu šťávu. Jestli máte nějaký lisovač nebo odšťavňovač, klidně ho použijte. Kůru a šťávu dáváme do těsta jako poslední krok. vše důkladně promícháme.
Pekáček (ideálně o rozměrech 20 x 30 cm) si důkladně vymažeme a vysypeme. Můžete na to používat váš oblíbený tuk nebo máslo a mouku, ale já vám už mnoho let doporučuji kombinaci kokosového oleje a sypkého kokosu. Právě ten kokos vám udělá krásně křupavou krustičku. Já už na dezerty nic jiného nepoužívám. Těsto nalejeme do pekáčku a necháme ho ještě pár minut odpočívat, aby se nastartoval ten prdopeč. Peče se přibližně 20 – 25 minut na 80 stupňů.
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/181431130_149640327106714_2847588396759892814_n.jpg)
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/181512565_222257606338358_6038959623832227220_n.jpg)
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/181119240_1372125529823246_2451917859601992899_n.jpg)
Hotový koláč jsem ještě posypala hned po dopečení nastrouhanou čokoládou. Není to nějaká podmínka, ale já takto likviduji různé velikonoční a vánoční figurky apod.. Pokud nemáte rádi čokoládu, hodí se třeba i namleté oříšky nebo třeba mandličky.
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/181347219_481950956385882_21094698805271069_n.jpg)
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/180274536_299566578308838_6676862130803251550_n.jpg)
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/180290225_797157644264718_3314031238358641674_n.jpg)
Máte rádi dezerty, kde není mouka? Pracujete často s kuchyňským robotem? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Ahoj, odlehčené recepty bez mouky jsem si hlavně poslední dobou hodně oblíbila, včera jsem dělala řezy s tvarohem bez mouky a cukru, teď trůní v ledničce, ale už se těším, až ochutnám. Tvarožník taky určitě vyzkouším:-)
Ahoj,
tak to zní taky dobře. Já mám v ledničce momentálně zbyteček kremrolí, opět jsem je dělala, tentokrát z dvojité dávky. Mají fakt veliký úspěch. Myslím, že bych příští týden vydala recept:-)
Hani, Tvůj tvarožník bych hned ochutnala. Přítelkyně syna musí držet přísnou bezlepkovou dietu a když mají přijet, hledám recepty, abych mohla upéct něco, co by mohla i ona. Bez mouky by to bylo prima, protože to bezlepkové pečení není jednoduché. Aby to drželo pohromadě a bylo to k jídlu není jen tak… Lenka
http://www.babilenka.cz
Ahoj Leni,
bezlepkový recept se vždy hodí. Tento mi fakt moc chutná, jsem veliký milovník tvarohu.
Hani, tvarožník dělám občas taky, dokonce myslím, že mám recept i na blogu. Je hodně podobný tomu tvému. Já do něj dávám rozinky, ale s pomerančem by to mohla být dobrá změna… Díky za inspiraci a hezký den
Ahoj Stáni,
rozinky a tvaroh jdou k sobě perfektně, to mi taky moc chutná:-)
já jsem nejdřív zajásala, Haničko, že mám typ na další recept pro kamarádku, která nesmí lepek, ale ne – nesmí ani krupičku ani ten škrob… No, tak ho vyzkouším alespoň pro nás.
Děkuji za recept a přeji hezký den, Helena
Ahoj Helenko,
tak já vymyslím něco na příště:-)