Plněné houstičky

Krásný den,

nedávno na mě vykoukla na facebooku odkaz na článek ze serveru carujeme.cz (http://carujeme.cz/domaci-housticky-plnene-syrem-slaninou/) s receptem na plněné houstičky. Obrázek mě natolik zaujla, že jsem si článek rozklikla, pročetla a rozhodla se ho vyzkoušet. Vše jsem dělala z dvojnásobné dávky. V receptu se uvádí, že z níže vypsaných ingrediencí by mělo být osm houstiček, tak když jsem zdvojnásobila dávku, udělala jsem 16 kousků, ale myslím si, že jsem jich mohla klidně udělat mnohem více, třeba 26. Některé houstičky byly dost veliké, podle mě na nih bylo zbytečně mnoho těsta. Také si myslím, že by to chtěl trochu navýšit gramáž u náplně, tedy u sýru a slaniny. Během mojí výroby jsem měla přesně odměřené ingredience podle receptu a pak jsem musela narychlo dosmažovat další slaninu, pak dokonce i šunku, když mi došla slanina. V části houstiček mám eidam, v části goudu, někde vršek zdobí čedar podle receptu, někde zase gouda. Je vidět, že mám doma nejvíce goudy:-) A teď tedy samotný recept:-)

Co budeme potřebovat?

Těsto
  • 7 g sušených kvasnic
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • 1 hrnek vlažné vody
  • 3 hrnky pšeničné chlebové mouky
  • 1 lžičky soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 vajíčko, rozšlehané
Zdobení
  • 300 g slaniny, nakrájené na kousky
  • 100 g sýra (volitelný) – 8 plátků
  • 1 hrnek strouhaného čedaru

Postup:

Nejdříve si musíme připravit kvásek, takže smícháme vlažnou vodu, cukr a droždí. Promícháme a necháme vzejít někde v teple asi 10 minut. Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, kvásek a olivový olej, vše důkladně promícháme. Poté těsto přeneseme na vál, kde ho rukama pořádně zpracujeme. Pokud bude lepit, můžeme přidat trochu mouky. Takto zpracované těsto opět dáme do mísy, zakryjeme a necháme v teple kynout aspoň hodinku. V tomto mezičase si můžeme připravit věci na náplň. Na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu (asi polovinu množství z receptu), sýry si nastrouháme a zbytek slaniny také nakrájíme nadrobno. Připravíme si plech, který vysteleme mokrým pečícím papírem. Ten jsem pro jistotu ještě potřela trochou olivového oleje. V misce si rozšleháme osolené vajíčko, kterým budeme potírat hotové koláčky.

k mouce a soli přidáváme olivový olej

k mouce a soli přidáváme olivový olej

dále přilijeme kvásek

dále přilijeme kvásek

já jsem tam přidala ještě jedno vajíčko

já jsem tam přidala ještě jedno vajíčko

důkladně promícháme

důkladně promícháme

orestujeme slaninku

orestujeme slaninku

a necháme ji odkapat od omastku a vychladnout

a necháme ji odkapat od omastku a vychladnout

čedar nastrouháme nadrobno

čedar nastrouháme nadrobno

eidam nakrájíme na silnější plátky

eidam nakrájíme na silnější plátky

a nadrobno nakrájíme slaninu na závěrečné zdobení

a nadrobno nakrájíme slaninu na závěrečné zdobení

Když je těsto vykynuté, přendáme si ho zase na vál, rozdělíme na osm částí a jdeme na samotnou přípravu koláčků. Každý kousek si v dlani trošku rozplácnu, pak na válu rozválím na malou placku. Doprostřed dám sýr a slaninu, okraje zabalím dospod a celý kousek přendám na plech. Tam ho potřu vajíčkem, posypu čedarem a čerstvou slaninou. Takto si připravíme všechny koláčky a podle receptu bychom je měli nechat ještě přikryté utěrkou půl hodiny nechat kynout. Tento krok jsem ale přeskočila, protože jsem toho měla už dost. V předehřáté troubě (180 stupňů) nechte péct 25 minut.

uděláme si z těsta placku

uděláme si z těsta placku

na těsto dáme eidam a orestovanou slaninu

na těsto dáme eidam a orestovanou slaninu

pečeme v troubě na 180 stupňů 25 minut

pečeme v troubě na 180 stupňů 25 minut

Po 25 minutách vyndáme z trouby a servírujeme ideálně ještě teplé, aby sýr byl pěkně táhlý:-) Přeji dobrou chuť:-)

podáváme ještě teplé:-)

podáváme ještě teplé:-)

Máte také rádi domácí slané pečivo? Jak ho připravujete? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *