Olejová bábovka s rozinkami, kokosem a bílou čokoládou

Krásný den, 

dneska vám tu ukážu jeden klasický recept, který jsem tu představila před mnoha lety, ještě v začátcích blogu. Myslím si, že jste ho nikdo nečetl:-) Jedná se o tradiční bábovku, což byla první buchta, kterou jsem se naučila péct a jejíž recept umím zpaměti. Během let pečení jsem ho „vytunila“ přidáním kokosu, rozinek a čokolády a věřte mi, stojí to za to:-)

co budeme potřebovat:

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • půl hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • rozinky
  • kokos
  • kakao na vaření (cca 2 lžíce)
  • tuk na vymazání formy
  • čokoládu dle chuti

Těsto je velmi snadné. Ve velké míse si smícháme mouku, cukr, mléko, vejce, prdopeč, vanilkový cukr, citronovou kůru, olej a vytvoříme hladké těsto. Část těsta si odlijeme stranou do jiné misky a budeme se mu věnovat za chvilku. Do tohoto světlého těsta přidáme pořádnou hrst rozinek. Někdo si je rád dopředu namáčí do rumu, ale já to nedělám.

Do misky, kam jsme si odlili část těsta, přidáme kakao na vaření. Já dávám přibližně tak dvě lžíce, uvidíte sami. Těsto velmi opatrně promíchejte. Kakao létá všude, tak dávejte pozor. Pokud budete mít pocit, že je vaše těsto moc hutné, přilijte trošku mléka. Do kakaové části nastrouhejte čokoládu. Já jsem zvolila bílou, aby tam byl příjemný kontrast barev. Trochu jsem ji nastrouhala a část jsem jen nalámala na malé kousky.

Připravíme bábovkou formu, kterou důkladně vymažeme tukem. V posledních letech jsem si na to nejvíce oblíbila kokosovým olej, ale je to celkem jedno, použijte to, co máte doma. Do formy poté nasypeme tak půl šálku strouhaného kokosu a tím ji vlastně pořádně vysypeme. Kokos v celkové chuti nebude moc patrný, ale udělá úplně luxusní křupavou kůrčičku.

Poté již na střídačku lijeme do formy tmavé a světlé těsto. Můžete to párkrát i projet lehce vařečkou, abyste získali více mramorovaný povrch, ale je to jen estetický detail. Bábovku peču cca 30 minut na 180 – 200 stupňů. Stav upečení vždy kontroluji pomocí párátka.

Na podávání ji můžete ještě posypat moučkovým cukrem, ale já to nemám ráda, tak to tady neuvidíte. Vím, že bábovka je považována za spíše obyčejnou a nudnou buchtu, ale já ji mám moc ráda a tato kombinace je opravdu povedená. 

Jaký máte vztah k bábovce Vy? Přidáváte do těsta také nějaké dobroty navíc (např. rozinky nebo čokoládu) jako já? Napište mi:-

Vaše Čičulka

 

Tagged on: ,

8 thoughts on “Olejová bábovka s rozinkami, kokosem a bílou čokoládou

  1. Marta

    Hani, já už moc nepeču. Říkám, že po třech dětech už mám odpečeno. Některé víkendy jsem pekla i čtyřikrát až šestkrát a třeba kynuté koláče a buchty, koblihy, abych nasytila děti v pubertě. Tvoje recepty tedy už asi nevyužiju, ale dala bych si… Měj pěkné dny.

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      to ses teda napekla hodně. Mě pečení baví, ale nemám děti, takže to pro mě nikdy nebyla povinnost. Ráda si nosím nějakou buchtu do práce na svačinu, je to levnější než něco pořád kupovat.

  2. Lucie

    Ahoj, bábovka podle tvého receptu byla před lety první bábovka, kterou jsem v životě pekla, odvážila jsem se k tomu, protože byla hrnková a hrnkové recepty jsou ty nej, mamce tehdy moc chutnala, pak jsem ji tak dělala často, takže si na ten recept pamatuji:) Ráda vyzkouším i tuhle vylepšenou verzi:)

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      tak to je úžasné, že znáš i ten původní článek, je starý spoustu let. Já mám hrníčkové recepty ráda. Dělala jsem tu bábovku tento týden znovu a dala jsem tam pro změnu kandované třešně a i tato kombinace byla moc povedená:-)

  3. Stáňa

    Olejová bábovka je u nás nejčastější. Dřív jsem do ní likvidovala všechny zbytky mikulášských a velinonočních nadílek – všechny ty různé zajíce a Mikuláše jsem podrtila válečkem a nasypala bu´d co celého těsta nebo do světlé části. Co syn odrostl čokoládovým nadílkám, tak na „tunění“ občas použiju nějakou čokoládu, co se u nás úplně nechytla – v té bábovce se nějaký ten chuťový nedostatek spíš „ztratí“.

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      u nás taky. Mám pocit, že mě jí mamka před dvaceti lety naučila hlavně kvůli tomu, aby ji nemusela už péct ona, protože ji od té doby dělám jen já. Přesně, taky tam likviduji různé čokoládové figurky, protože jedna kamarádka mi nosí takovouto sladkou výslužku.

  4. WantbefitM

    Mě teda vůbec bábovka nepřijde jako nudná buchta, vždy se dá parádně vytunit, viz Tvůj super recept! 🙂 Já se teda přiznám – já ráda namáčím rozinky do rumu, mě to potom chutná víc 😀 🙂 Já moc ráda dělám mramorované bábovky, nejčastěji s mletými oříšky 🙂

    WantBeFitM

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      já nemám ráda alkohol, takže ty rozinky o rum šidím:-) Mramorová je taky super, líbí se mi ten vzhled:-) Dneska přinesli žáci k maturitám bábovku politou polevou – byla to mňamka:-)

Napsat komentář: ciculka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *