Mroží řezy

Krásný den, 

na tento recept jsem se hodně těšila. Moje úžasná kolegyně Martinka má taky narozeniny v červnu a vždy do práce nosí neskutečně dobrou buchtu, které říká mroží řezy. Je to taková sezonní záležitost, protože hlavní surovinou jsou jahody, které jsou nejdostupnější právě nyní. Je to trochu pracnější než bábovka, ale říkám vám, zkuste to!

co budeme potřebovat na korpus:

  • 5 vajec
  • 200 gramů cukru
  • 2 lžíce horké vody
  • 100 ml oleje
  • 200 gramů polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek
  • sádlo a mouka na vymazání plechu

Rozdělíme si vajíčka na bílky a žloutky. Kdyby vám náhodou spadla někam skořápka, tak nejlépe se vyloví právě tou skořápkou, která to hned vytáhne:-) Bílky vyšleháme do hustého sněhu. Žloutky dáme do mísy a společně s cukrem z nich vyšleháme pěnu. Poté přidáme mouku, vodu, olej a kypřící prášek. Vše důkladně promícháme. Poslední část výroby těsta je náročnější. Po částech a velmi opatrně přidáváme do těsta sníh a lehounce to mícháme, spíše to těsto jen tak přehazujeme. Plech vymažeme sádlem  a vysypeme moukou. Těsto nalijeme na plech a dáme péct do trouby na 180 stupňů na cca 30 minut. Já jsem si pro celé těsto pomohla robotem a bylo to rychlé a bez problémů. Sníh jsem přimíchávala samozřejmě ručně:-)

sníh

v robotu ušleháme žloutky s cukrem

přidáme ostatní suroviny a umícháme těsto

co budeme potřebovat na náplň:

  • 750 gramů jahod – mohou být i mražené
  • 2 jahodové pudingy
  • 250 gramů změklého másla
  • 200 gramů moučkového cukru

Zatímco se těsto peče v troubě, připravíme jahodový krém. Všechny jahody omyjeme, očistíme a nakrájíme. Je třeba je rozmixovat, např. za pomoci tyčového mixéru. Mně se nechtělo ho vyndavat, takže jsem to po částech dala do smoothie makeru a bylo:-). Rozmixované jahody dáme do hrnce, přidáme pudingy a necháme vařit, dokud vše nezhoustne. Je třeba to neustále míchat, aby se jahody nepřipálily.

Do misky si dáme máslo a moučkový cukr. Já jsem si tam navážila trochu méně cukru, nijak to na chuti nevadilo. Pomocí metličky jsem z toho ušlehala máslový krém, který je tedy sám o sobě luxusní:-) Až jahodová směs vychladne,  smícháme ji s máslovým krémem. Upečený korpus potřeme jahodovým krémem a dáme vše chladit do ledničky.

co budeme potřebovat na polevu:

  • 2 čokolády na vaření – hořké nebo mléčné
  • bílá poleva na zdobení
  • troška sádla

Zatímco buchta chladne v ledničce, připravíme si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpustíme tabulky čokolády a přidáme trochu sádla, aby byla poleva pěkně lesklá. Polevu nalijeme na koláč a rozetřeme ji do stran, aby byla všude. Opět dáme chladit. Pokud budete chtít, můžete povrch ještě ozdobit bílou polevou. Já bílou polevu neměla, zkusila jsem rozpustit zbytek bílé Milky, ale to vůbec nešlo, a proto jsem ji tam pak jakoby nadrobila… Vše jsem nechala ještě aspoň hodinku chladit.

Věřte mi, že vám to bude chutnat. Je to trochu náročnější na přípravu, ale ta chuť je úžasná. Přemýšlím, že bych to letos upekla ještě jednou, dokud mají jahody za rozumnou cenu:-) Teď si jdu vzít poslední kousek, co na mě v lednici čeká, a vy mi napište, jestli do těchto mrožích řezů půjdete:-) Přeji dobrou chuť!

Vaše Čičulka

 

Tagged on: ,

6 thoughts on “Mroží řezy

  1. Lucie

    Ahoj, děkuji za recept, zrovna jsem od mamky dostala nadílku domácích jahod, tak jsem přemýšlela co s nimi, něco hodím do mrazáku, v zimě přijdou vhod, něco se sní tak a určitě vyzkouším i tyhle řezy, vypadají k nakousnutí už jen z fotek:)

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      určitě je vyzkoušej, jsou luxusní. Myslím, že z nich budou všichni nadšení. Taky jsme doma nějaké jahody zamrazily, v zimě přijdou k chuti:-)

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      já jsem to taky neznala, ale pravě moje kolegyňka Martinka je peče (zrovna dneska má narozeniny, tak by je asi byla bývala upekla, ale budeme to slavit až v přípravném týdnu). Ten jahodový krém je opravdu luxusní, fakt to za to stojí.

  2. Stáňa

    Řezy jsou krásně barevné a určitě budou dobré.
    Milku jsem se pokoušela jednou rozpustit taky a taky neúspěšně – podle mne je v ní tolik cukru (a málo kakaového másla), že rozpustit nejde.
    Hezký večer

    1. ciculka Post author

      Ahoj Stáni, i když to nebyla zase tak snadná buchta na přípravu, tak výsledek stál za to:-) Přesně, Milka rozpustit nejde. Kolega říkal, že jeho manželka vždy rozpouští čokolády a bonboniéry, co on dostane na konci roku ve škole, a dělá z toho nějakou buchtu. Milku prý taky nikdy nerozpustila. Dneska jsem na rohik.cz objednala světlou polevu, abych byla na příště připravená.

Napsat komentář: ciculka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *