Medové řízky z trouby

Krásný den, 

nedávno jsem na internetu potkala recept na kuřecí řízky, který mě zaujal. Já mám řízky moc ráda, jenže smažení, naklepávání a obalování mě moc nebaví. Taky je to hodně těžké jídlo, jak se to smaží. Tato varianta je taková odlehčená a vše se peče v troubě, což je podle mě super.

co budeme na medové řízky potřebovat:

  • řízky z kuřecích prsou
  • kelímek bílého jogurtu
  • dva stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • vajíčko
  • strouhanka
  • olej

U těchto řízků je ideální počítat s tím, že se marinují. Čím delší dobu, tím je to lepší. Já jsem je nechala v lednici asi tři hodiny, ale klidně si je naložte dopředu a nechte je tam přes noc. Kyselé prostředí jogurtu maso krásně zjemní a ono pak zkřehne.

Marináda je snadná. Do větší misky smícháme celý jogurt, vejce, dva rozdrcené stroužky česneku. Vše pořádně osolíme a opepříme. Jogurt mám z Billy, je z jejich interní značky Clever a je skvělý. Vyrábí ho Hollandia, stojí 5,90 Kč a má moc dobrou chuť.

Maso si nakrájíme na malé a tenké řízečky. Podle mě jsou nejlepší kuřecí prsa, ale jestli máte raději stehna, tak si naložte ta:-) Maso kupuji u řezníka nebo taky v Bille. Další krok je opravdu snadný – všechno maso vložíme do marinády, zakryjeme a dáme do ledničky na delší dobu.

Po určité době (aspoň hodince) maso vyndáme. Připravíme si strouhanku (může být i kukuřičná) a všechny řízečky v ní pečlivě obalíme. Na velký plech si dáme pečící papír, který lehce potřeme olejem, aby se nám maso nepřichytilo. Řízečky na plech poklademe a dáme je péct do trouby. Ta by měla být rozpálená na 200 stupňů.

Zatímco se maso peče, připravíme si směs na potírání.

co budeme potřebovat na směs:

  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce medu
  • 1,5 lžičky uzené papriky
  • špetku chili
  • špetku soli

V rendlíčku si rozpustíme máslo s medem. Dělejte to nad nejmenším plamenem, ať se vám to nesmaží a nepřichytí. Do směsi přidáme všechno koření.

Řízečky během pečení otočíme, aby se udělaly rovnoměrně z obou stran. Na konci, když už je maso hotové, ho přetřeme medovou směsí, necháme ještě dvě minutky v troubě, opět maso otočíme a namažeme druhou stranu. Vše necháme ještě max. pět minut v troubě dojít, aby se chutě pěkně propojily.

V původním receptu doporučovali servírovat s bulkou a salátem jako takový hamburger. Já jsem si k tomu vzala klasický žitný chleba a byla jsem taky spokojená:-) Maso mi moc chutnalo, je hezky sladké, přiměřeně pikantní (ne moc pálivé, jestli chcete víc, přidejte chilli). není to zbytečně mastné a těžké.

Jaké máte rádi řízky vy? Chutnají vám marinády s medem? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

8 thoughts on “Medové řízky z trouby

  1. Lucie

    Ahoj, marinády s medem mám moc ráda, vyhovuje mi ten kontrast chutí , klasické řízky moc nedělám, tu přípravu bych přežila, ale jak říkáš, je to takové těžké a já se snažím těmto jídlům vyhýbat, takže děkuji za tuhle odlehčenou variantu, neznám ji, ale sbíhají se mi sliny a určitě vyzkouším:) Recepty od tebe jsou prostě top:)

    1. ciculka Post author

      Ahoj, taky mi medové marinády chutnají. Tady jsem se trochu obávala té papriky a chilli, ale bylo to vše v pohodě. U mě jsou ta těžká jídla provázena i ročním obdobím, v zimě mi to tolik nevadí, ale třeba mamka včera udělala svíčkovou, a i když byla dobrá, neužila jsem ji a snědla jsem jí i málo, asi knedlík a půl (a to jsem se musela hodně přemáhat). Jinak děkuji, určitě zase další recepty budou. Mám opravenou troubu, tak mě to vaření baví ještě více…:-)

  2. Stáňa

    Do podobné marinády jsme nakládali maso na grilování, jen je pak neobalovali ve strouhance a nepotírali marinádou.
    Medovou marinádu občas děláme na grilování

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      letos bych nám chtěla na chatu koupit nový gril, takže možná vyzkouším medovou i na grilování. Už se na to těším:-)

  3. WantbefitM

    Marinády s medem dělám moc ráda a tenhle recept vypadá parádně! 🙂 Také se mi většinou nechce dělat s trojobalem 😀 Někdy si to ulehčím a maso obaluju pouze v rozšlehaném vajíčku a kukuřičné strouhance 😀

    WantBeFitM

    1. ciculka Post author

      Ahoj, já si taky myslím, že marinády s medem jsou dobré, dělám jich několik a všechny mi zatím chutnaly:-)

    1. ciculka Post author

      Ahoj Eri,
      já si taky myslím, že je to moc dobrá kombinace. Dělám takové medové kousky masa s rýží a to mi taky moc chutná.

Napsat komentář: ciculka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *