Křehký koláč s ricottou a pomeranči – recept

Krásný den,

moc se omlouvám, ale včera jsem přišla domů až dneska ráno a nějak jsem nebyla v noci schopná napsat nový článek. Je to se  mnou bída, ale slibuji, že se to zlepší, příští týden mám několik dnů dovolenou, tak něco zase napracuji. Dnešní recept jsem našla na internetu a hodně mě zaujal. Koláč byl výborný, ale tedy ta příprava nebyla tak úplně snadná.

co budeme potřebovat na těsto:

  • 300 gramů hladké mouky
  • 80 gramů cukru moučka
  • 100 gram studeného másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Na vál nasypeme mouku, sůl a cukr a uděláme důlek, kam přidáme máslo nakrájené na malé kostičky. Vezmeme si velký a ostrý nůž, začneme sekat máslo ze všech stan tak, aby vznikly malé vločky. Celá směs by měla připomínat drobenku. Vše opět shrneme na jednu hromadu, uprostřed opět uděláme důlek a rozklepneme do něj vejce. Vidličkou začneme rychle šlehat a postupně zapracováváme do vajíčka ty suché suroviny. Poté zapojíme ruce a vytvoříme kompaktní těsto. Zabalíme ho do folie a necháme v chladu odležet aspoň dvě hodinky. V receptu bylo ideálně do druhého dne, to jsem udělala já a byla to chyba. To těsto pak bylo úplně tuhé, vůbec nešlo vyválet…

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Odleželé těsto vyválíme na tenkou placku, navineme ji na váleček a přeneseme do koláčové formy. Těsto zatlačíme do formy, okraje začistíme a zbytek těsta odložíme stranou, abychom z něj mohli vykrájet nějaké ozdobné ornamenty. Těsto ve formě propícháme vidličkou a dáme ho na 15 minut péct do trouby. Pokud máte doma keramické fazole na zatížení dna, dejte je tam. Já jsem je doma neměla, ale problémy nenastaly, nic se mi neboulilo.

co budeme potřebovat na náplň:

  • 400 gramů ricotty
  • 1 vejce
  • 90 gramů cukru krupice
  • 2 lžičky pomerančové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Pomeranče si pořádně omyjeme. Do mísy dáme ricottu (pokud jí nemáte dost, můžete použít tvaroh), rozklepneme vejce, nalijeme extrakt, nasypeme cukr a nastrouháme kůru z citrusů. Vše zamícháme a pořádně vyšleháme, aby vznikl hladký krém. Předpečený korpus necháme chvíli zchladnout, poté do něj nalijeme směs a dáme péct na 45 minut. Pokud chceme, můžeme ze zbytků těsta vykrájet nějaké ornamenty nebo klasickou mřížku a povrch koláče ještě ozdobit.

Tento koláč je příjemně lehký a svěží. Trochu hůře se mi pracovalo s těstem, dost se trhalo, ale nakonec jsem to nějak zvládla. Máte rádi v dezertech ricottu? Napište mi.-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

10 thoughts on “Křehký koláč s ricottou a pomeranči – recept

  1. Stáňa

    Hani, já z ricotty ještě nic nepekla. Recept vypadá dobře, přemýšlím, jestli by nešel pomeranč rozmixovat a přidal do náplně, ale nevím, jestli by to nebylo už moc řídké.
    Jinak já dopadla ve podobně ve čtvrtek – přijela jsem domů těsně před půlnocí a rozhodně už se mi taky nechtělo psát. Takže svíčkový článek vznikl až včera, i dkyž byl původně v plánu právě na čtvrtek.
    Hezký víkend

    1. ciculka Post author

      Ahoj Stáni,
      jestli by to bylo řídké, tak bych přidala trochu pudingu, on to dobře zahustí. Na svíčkový článek jsem se hned vrhla a už jsem i konečně napsala nějaký komentář:-D

  2. Dáša F.

    Hani, koláč vypadá lákavě, s Ricottou jsem nic ještě nepekla. Dnes jsem poprvé zkoušela upéct chleba v horkovzdušné fritéze. Chléb je pečený, ale ještě jsem ho nenakrojila, tak jsem zvědavá, jak dopadne.
    Přeji fajn víkend. D.

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      tak to by mě nenapadlo:-D Horkovzdušnou fritézu doma nemám, sice bych ji asi využila, ale už nevím, kam bych ji dala. Na domácí chleba se pořád chystám, ale upeču ho klasicky v troubě.

  3. Lucie

    Ahoj, ricottu jsem do pečení ještě nevyužila, ale věřím, že právě díky ricottě a pomerančům je to svěží a odlehčený dezert. Já jsem dneska udělala tiramisu, poslední dobou volím buď nepečené, nebo rychlé a jednoduché dezerty.

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      já mám taky ráda v poslední době rychlé dezerty. Dělaly jsme doma s mamkou od tohoto koláče štrůdl, perník a bábovku, prostě klasiku:-)

  4. Helena

    Hani, linecké koláče jsou u nás hodně oblíbené, ale většinou ve spojení s marmeládou nebo ovocem, tvarohem a drobenkou. Z ricotty dělám myslím dva koláče, jeden s citronem. Jsou moc dobré.
    Tvůj koláč by mi určitě chutnal.
    Měj hezkou neděli, Helena

Napsat komentář: Stáňa Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *