Křehký koláč s bílou čokoládou a brusinkovým želé – recept

Krásný den,

na tento koláč jsem se chodila dívat pravidelně na internet, až jsem nakonec neodolala a upekla ho. Není to nijak složité, ale potřebujete na něj více času, protože těsto musí odpočívat a taky musíte čekat, až vám zatuhne želé.

co budeme potřebovat na těsto:

  • 250 gramů hladké mouky
  • 80 gramů cukru moučka
  • špetka soli
  • 125 gramů povoleného másla

Jelikož se jedná o křehké těsto, zapomeňte na robota, musíte zapojit ruce. I když to může na začátku vypadat beznadějně, vydržte, tak do pěti minut těsto bude hotové. Všechny suroviny si dejte do nějaké mělké mísy nebo na vál a začněte je hníst, aby vzniklo kompaktní těsto. Pokud se vám bude pořád drolit, můžete přidat dvě lžíce studené vody. Více nedávejte, máslo povolí díky teplým rukám a vše se spojí. Hotové těsto zabalte do potravinové folie a dejte na 30 minut odležet do lednice. Po třiceti minutách těsto vyndejte, zamačkejte ho do formy a opět dejte na 30 minut do lednice. Poté formu vyndejte, dno propíchejte vidličkou, zatěžkejte ho a nechte péct v troubě cca 15 – 20 minut na 180 stupňů.

co budeme potřebovat na náplň:

  • 250 ml smetany na šlehání (min. 30%)
  • 80 ml plnotučného mléka
  • 300 gramů bílé čokolády
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

V rendlíku svařte smetanu s mlékem. Stáhněte rendlík z ohně a přidejte nalámanou čokoládu. Nepoužívejte Milku, ta se nedá rozpustit. Nechte trochu vychladnout a těsně před dopečením korpusu vmíchejte do krému obě vejce a vanilkový extrakt. Celý krém nalijte na korpus a dejte opět péct na 25 minut na 160 stupňů. Po dopečení krém ještě ztuhne.

co budeme potřebovat na želé:

  • 180 ml ovocné šťávy (použijte džus)
  • želé
  • 1 lžíce cukru

Želé připravte podle návodu. Oslaďte ho, ale nepřehánějte to, protože džus je sám o sobě dost sladký. Doporučuji maximálně jednu lžíci cukru, více ne. Hotové želé nalijte na koláč a dejte chladit do lednice. Když vám želé zatuhne, můžete koláč ještě ozdobit různým ovocem.

Uvědomuji si, že tento koláč není tak snadný jako jiné, ale je chuťově opravdu luxusní. Máte rádi želé v dezertech? A jaký máze vztah k bílé čokoládě? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on:

14 thoughts on “Křehký koláč s bílou čokoládou a brusinkovým želé – recept

  1. Marta

    Hani, tak dnes po ránu jsem k tobě chodit teda neměla… Musím si jít něco připravit k jídlu, ještě jsem nesnídala. Dělávám podobné dorty se želatinou a máme je moc rádi. Měj klidnou sobotu.

  2. Stáňa

    Hani, vypadá to hezky a určitě by to u nás chutnalo manželovi, který jeden čas býval velký milovník bílé čokolády. Mimochodem, co jsi použila za čokoládu – já už jednou něco s bílou čokoládou chtěla dělat a ta si mi právě vůbec nerozpustila (a nepamatuji si, jestli to byla tebou zmiňovaná Milka nebo nějaká jiná).
    Hezký den

    1. ciculka Post author

      Ahoj Stáni,
      já teď kvůli ekzému mohu jen bílou čokoládu (i když jsem to porušila, ale za to můžou čokoládky z rigalli, těm jsem neodolala:-). Použila jsem Orion, s Milkou mám špatné zkušenosti, ta se nikdy nerozpustí. Už jsem se na tom shodla i s kolegou, má stejnou zkušenost, resp. jeho manželka. Orion byla v pohodě:-)

  3. Lucie

    Ahoj, želé jsem ještě nikdy nedělala, každopádně třeba v cukrárně si ráda vybírám právě tyhle dobroty. Máš tak podrobný návod, že se nebudu bát pustit se i do takovéhle trochu složitější záležitosti:-)

  4. Sabina

    Ahoj Haničko, tak to vypadá hodně lákavě, asi ho budu muset někdy zkusit. Minule jsem podle tebe dělala ty vepřové rolky a teda chlapci si doma šmakovali jen co je pravda.
    Měj se fajn <3

    1. ciculka Post author

      Ahoj Sabi,
      určitě ho vyzkoušej, je fakt výborný. Ty vepřové rolky se hodně povedly, doma taky měly úspěch. Brzy bude další velmi dobrý recept z vepřového:-)

  5. Erika

    Hani, to je sen, úžasný koláč, ale pro mne příliš složitý. Už jen při přípravě, bych toho polovinu snědla, ale přesně kombinace, kterou miluji. Jsi šikula!!!! Škoda, že nemáš IG. ☺♥

    1. ciculka Post author

      Ahoj Eri,
      ono to tak jen vypadá, ale pekl se fakt dobře. Mlsání u pečení je nebezpečné, to uznávám:-) Já instagram nemám, záměrně, ale už jsem přemýšlela, jestli ho kvůli blogu nezaložit. Jen si říkám, jestli by to někdo četl…

  6. Andy

    Ahojky,
    ten koláč určitě nejen krásně vypadá, ale i skvěle chutná! Ačkoli moc nepeču, tak tento dezert vyzkouším 🙂 Já mám bílou čokoládu docela ráda. Ve škole jsme měli automat na kávu a tam prodávali i horkou krémovou bílou čokoládu, na které jsem byla závislá 😀 A želé v dezertech mi nevadí, pokud ta vrstva není moc silná 🙂

    1. ciculka Post author

      Ahojky,
      koláč určitě vyzkoušej, byl fakt luxusní! Tu horkou čokoládu bych taky zkusila:-D Máme ve škole taky automat, ale nikdy jsem se vlastně nedívala, co tam mají.

Napsat komentář: ciculka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *