Kokosky – recept

Krásný den,

tento článek vám slibuji už dlouho a vím, že je to trochu mimo, protože pro mě je to vlastně vánoční recept. Jenže tu je v poslední době samá kosmetika, tak jsem si říkala, že je čas na změnu. Je to celkem jednoduchá záležitost a rovnou říkám, že bez robotu se neobejdete.

co budeme potřebovat:

  • bílky
  • cukr
  • kokos

Všimněte si, že neuvádím množství, to totiž záleží na počtu bílků. Na jeden bílek je třeba 50 gramů cukru a stejné množství kokosu. Já jsem měla deset bílků, takže pusinek bylo několik plechů a nosila jsem je i kolegyni do práce. Nejdůležitější na tomto receptu je správně vyšlehaný sníh. Používám recept podle blogu Kuchařka pro dceru (zde). Ze všech bílků si nejdříve uděláme řidší sníh a poté do něj nasypeme cukr. Nyní je vše v rukách robota, který bude šlehat sníh aspoň deset minut. Opravdu nechte mašinku pracovat, sníh je pak nádherně hutný a lesklý. Posledním krokem je přisypání kokosu, kde ho jen opatrně stěrkou zamícháme.

řídký sníh
hustý lesklý sníh
s kokosem

Pomocí lžíce pak už jen tvoříme požadované tvary. Já jsem nechtěla mít jen klasické oválné kokosky, ale spíše takové duchy se špičkou, protože jsem je pak používala i na další cukroví. Kokosky poté pečeme v troubě na 130 stupňů přibližně po dobu cca 20 minut. Opravdu je dobrá nižší teplota, aby se kokosky spíše sušily.

Hotové kokosky jsem použila do různých druhů cukroví. Některé jsem nechala jen tak, jiné jsem pocákala čokoládou. Další jsem spojovala marmeládou s kolečky z lineckého těsta. Prostě jsem měla několik desítek (nebo spíše stovek) kokosek, takže fantazii jsem mohla klidně popustit. Jinak se v závěru omlouvám za fotky, ale nic lepšího jsem nyní v telefonu nenašla:-)

Jak děláte kokosky vy? Je to vaše oblíbené cukroví? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

10 thoughts on “Kokosky – recept

  1. Helena

    Hani, kokosky má rád můj muž a Terka, ideálně s kapičkou rybízové marmelády. Roky dělám recept s tvarohem, všem chutná. Možná na ně dojde po Velikonocích, až budu mít bílky z mazanců…
    Měj pohodové dny. Helena

  2. Stáňa

    Já kokosky nedělám (oni o ně moji chlapi nestojí), ale mám je ráda. Na Vánoce dostávám vždycky krabičku od mámy, taky jich část lepí krémem a rybízovým džemem na linecké. Já z nadbytečných bílků peču na Vánoce oříškové pusinky a jinak rolády nebo Pavlovy, to má ráda i manžel
    Hezký den

  3. Lucie

    Ahoj, kokosky dělám, když mi při pečení cukroví zbývají bílky, nicméně o tom, že se dají i lepit marmeládou s kolečky lineckého jsem ani nevěděla, já je buď nechávám samotné, nebo jejich část omáčím v čokoládě.

Napsat komentář: ciculka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *