Krásný den,
tento článek vám slibuji už dlouho a vím, že je to trochu mimo, protože pro mě je to vlastně vánoční recept. Jenže tu je v poslední době samá kosmetika, tak jsem si říkala, že je čas na změnu. Je to celkem jednoduchá záležitost a rovnou říkám, že bez robotu se neobejdete.
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/268366687_298380495588012_2732130148963611925_n-1.jpg)
co budeme potřebovat:
- bílky
- cukr
- kokos
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/276036699_1098523930798080_7376810430273513798_n.jpg)
Všimněte si, že neuvádím množství, to totiž záleží na počtu bílků. Na jeden bílek je třeba 50 gramů cukru a stejné množství kokosu. Já jsem měla deset bílků, takže pusinek bylo několik plechů a nosila jsem je i kolegyni do práce. Nejdůležitější na tomto receptu je správně vyšlehaný sníh. Používám recept podle blogu Kuchařka pro dceru (zde). Ze všech bílků si nejdříve uděláme řidší sníh a poté do něj nasypeme cukr. Nyní je vše v rukách robota, který bude šlehat sníh aspoň deset minut. Opravdu nechte mašinku pracovat, sníh je pak nádherně hutný a lesklý. Posledním krokem je přisypání kokosu, kde ho jen opatrně stěrkou zamícháme.
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/275933104_1163507757732221_1234603954872231847_n.jpg)
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/275990226_1799071613634450_8948539756629352552_n.jpg)
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/276323746_5222130234478416_6093377601983851965_n.jpg)
Pomocí lžíce pak už jen tvoříme požadované tvary. Já jsem nechtěla mít jen klasické oválné kokosky, ale spíše takové duchy se špičkou, protože jsem je pak používala i na další cukroví. Kokosky poté pečeme v troubě na 130 stupňů přibližně po dobu cca 20 minut. Opravdu je dobrá nižší teplota, aby se kokosky spíše sušily.
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/275785935_369709888497792_777157072150258721_n.jpg)
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/275825514_454750296389652_1475261072310137114_n.jpg)
Hotové kokosky jsem použila do různých druhů cukroví. Některé jsem nechala jen tak, jiné jsem pocákala čokoládou. Další jsem spojovala marmeládou s kolečky z lineckého těsta. Prostě jsem měla několik desítek (nebo spíše stovek) kokosek, takže fantazii jsem mohla klidně popustit. Jinak se v závěru omlouvám za fotky, ale nic lepšího jsem nyní v telefonu nenašla:-)
Jak děláte kokosky vy? Je to vaše oblíbené cukroví? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Hani, kokosky má rád můj muž a Terka, ideálně s kapičkou rybízové marmelády. Roky dělám recept s tvarohem, všem chutná. Možná na ně dojde po Velikonocích, až budu mít bílky z mazanců…
Měj pohodové dny. Helena
Ahoj Helenko,
recept s tvarohem? To mě dost zaujalo…
Ahoj Hani, kokosky dělám na Vánoce, jednu várku lepím marmeládou na linecké kolečka, kluci to milujou. Měj se dobře. Lenka
http://www.babilenka.cz
Ahoj Leni,
dělám to stejně:-)
Já kokosky nedělám (oni o ně moji chlapi nestojí), ale mám je ráda. Na Vánoce dostávám vždycky krabičku od mámy, taky jich část lepí krémem a rybízovým džemem na linecké. Já z nadbytečných bílků peču na Vánoce oříškové pusinky a jinak rolády nebo Pavlovy, to má ráda i manžel
Hezký den
Ahoj,
oříškové pusinky by zase neuspěly u nás, nejsme tak velcí milovníci ořechů:-)
Upřímně pusinky ani kokosky nemusím, celkově sněhové sladkosti. Ale zase se vyžívám v jiných, takže se neošidím :))
Přeji krásné, jarní dny ♥
Můj život ve slovech
Můj knižní ráj
Ahoj,
já mám taky raději jiné cukroví, nejvíce mi jede linecké s marmeládou:-)
Ahoj, kokosky dělám, když mi při pečení cukroví zbývají bílky, nicméně o tom, že se dají i lepit marmeládou s kolečky lineckého jsem ani nevěděla, já je buď nechávám samotné, nebo jejich část omáčím v čokoládě.
Ahoj,
určitě je vyzkoušej i nalepené, je to mňamka:-)