Kefírová buchta s margotkou – recept

Krásný den,

nedávno mě po delší době navštívila kamarádka Luci a přinesla skvělou buchtu, kterou pekla její maminka. Jedná se o kefírovou buchtu s margotkou a je to rychlý a nenáročný recept. Přijde mi, že ani není zbytečně sladká, což je fajn, poslední dezertové recepty byly trochu náročnější a vydatnější:-) Já jí pracovně říkám buchta paní Bedřišky:-)

co budeme potřebovat na těsto:

  • 350 gramů polohrubé mouky
  • 250 gramů cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 2 dcl oleje
  • 0,5 litru kefíru/ acidofilního mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžičky kakaa
  • 3 lžíce rumu

Všechny suroviny v míse smícháme a vyšleháme do hladkého těsta. Připravíme si plech (formu) s vyšším okrajem, vymažeme ji a vysypeme moukou. Hotové těsto nalijeme na plech, uhladíme a pečeme cca 20 minut na 180 stupňů. Jestli je těsto hotové, zkontrolujeme klasicky pomocí špejle nebo párátka.

co potřebujeme na zdobení:

  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 1 velká margotka

Ještě teplý koláč namažeme zakysanou smetanou a posypeme nastrouhanou margotkou. Mně jedna margotka bohatě vyšla na celou formu (tato je z Pepca). Pokud nemáte rádi margotku, můžete buchtu ozdobit třeba nějakým kompotovaným ovocem.

Jak sami vidíte, jedná se o jednoduchou buchtu, která není zbytečně přeslazená. Já jsem z ní opravdu nadšená, protože je krásně vláčná po celou dobu (poslední kousek jsem jedla po týdnu a byla pořád perfektní). Máte rádi margotku? Pečete často s kefírem? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

PS: připomínám knižní giveaway, která právě probíhá na blogu:-)

Tagged on:

20 thoughts on “Kefírová buchta s margotkou – recept

  1. WantbefitM

    Kefírové buchty naprosto zbožňuju. Také mám ráda, když jsou buchty sladké tak akorát 🙂 Margotky mám ráda, ale to celé balení nikdy nesním… A když mám na ni chuť a čas, ráda vytvořím domácí, která není vůbec těžká 🙂 S kefírem peču často, každá buchta je s ním parádně vláčná.

    WantBeFitM

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      já je mám taky moc ráda a musím si najít recepty na nějaké další. Tuto jsem pekla asi třikrát do měsíce, v posledních týdnech je u nás doma hodně oblíbená. Díky kefíru je vláčná celý týden, než ji dojíme (když tedy vydrží tak dlouho). Přijde mi, že není ani moc sladká, což je fajn.

  2. Andy

    Ahojky,
    recept vypadá naprosto skvěle a ráda bych si ho upekla 🙂 Já mám ráda margotku, ale jako jediná z rodiny, tak uvidím, jestli mi to projde 😀 My děláme doma kefírové buchty docela často – nejčastěji namažeme vršek nějakou marmeládou a posypeme kokosem, ale kdysi jsme do těsta přidali namleté oříšky a vršek zalili citronovou polevou, což bylo také moc dobré.
    Měj se krásně! 🙂

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      určitě to vyzkoušej, je fakt luxusní. V poslední době jsem ji doma musela péct už třikrát, je fakt populární:-) Ta varianta s citronovou polevou zní hodně dobře, říkám si, že bych něco takového mohla spáchat:-)

  3. Lucie

    Ahoj, já mám kefírové buchty hrozně ráda, právě díky tomu kefíru zůstávají dobré a vláčné i několik dní. Tuhle variantu s Margotkou neznám, ale ráda vyzkouším. Tyčinku Margot kupuji vždy, když je v akci, nikdy nám doma dlouho nevydrží:-D

  4. Sabina

    Ahoj Haničko, tuhle buchtu znám od babičky a patřím k mým oblíbeným. Tenhle týden se chystám dělat střechu z Bebe sušenek, tak jsem zvědavá, jak se mi to povede. Děkuju za super tip, co udělat příště.

    1. ciculka Post author

      Ahojky,
      střechu z bebe sušenek jsem viděla zrovna u Petry Lovely Hair. Já budu o víkendu dělat Pavlovu s jahodami a kremrolky s krémem ze salka.

  5. Helena

    Haničko, ráda vyzkouším! kefírovku dělám světlou s meruňkovou marmeládou a tak proč neudělat změnu!
    Děkuji za recept a přeji hezký večer. Helena

  6. Stáňa

    Tenhle recept neznám, takže možná někdy vyzkouším. Já peču občas z jogurtu, což je v podstatě podobné :). Nejvíc jogurtové těsto používám na buchty s ovocem a drobenkou – se švestkami, meruňkami, rybízem… peču málokdy z jiného.
    Hezký den

  7. Štěstí v mém životě

    Hani, na té poslední fotce s nakrájenou buchtou ji máš ještě nějak politou čokoládou a pak nastrouhanou Margotku nebo to se takto rozpustí ta smetana a čokoláda na horkém těstě ? Znám s Margotkou úplně jiný koláč :-), také moc dobrý.

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      kdepak, jen jsem na buchtu hned po upečení namazala dvě smetany a posypala to tou nastrouhanou margotkou. Jaký je tvůj recept?

      1. Štěstí v mém životě

        Tak jsem ji včera ráno – vstávala jsem nějako moc brzy, upekla, ale trochu jsem si ji upravila ohledně množství surovin, aby se mi těsto vešlo do koláčové formy a nedala jsem kakao a neměla jsem Margotku :-)), takže jenom posypala strouhanou čokoládou na vaření. Manžel měl k snídani dobrotu. Je opravdu moc dobrá a s tou Margotkou bude ještě lepší (až ji koupím!). Já mám jinou asi jenom v tom, že je těsto bez kefíru, lije se šlehačka, a čokoláda Margot se strouhá do těsta. Upečený koláč se potírá čokoládovou polevou.

        1. ciculka Post author

          Ahoj,
          jsem ráda, že buchta chutnala. Tvoji verzi musím taky vyzkoušet, podle popisu bych totiž řekla, že mi bude dost chutnat:-)

    1. ciculka Post author

      Ahoj Eri,
      ono se to fakt vsákne, dva kelímky určitě využiješ:-) Jsem moc zvědavá, co budeš na buchtu říkat:-)

Napsat komentář: ciculka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *