Jablečný koláč se šlehačkou – recept

Krásný den,

dnešní recept úplně vysílá podzimní vlny. Je svěží, lahodný a není zbytečně přeslazený. Jedná se o koláč s jablky, šlehačkou a skořicovým cukrem. Recept mám opět z časopisu Penny a je to celkem snadná záležitost, i když to má hned několik kroků. Opět jsem si recept trošinku upravila.

co budeme potřebovat na těsto:

  • 4 vejce – bílky a žloutky zvlášť
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 gramů cukru
  • 120 ml oleje
  • 130 ml vody
  • 1 kypřící prášek
  • 200 gramů hladké mouky

V robotu si vyšlehejte bílky do hladkého sněhu. Dejte si ho stranou (třeba do jiné nádoby). Mísu od robota vraťte zpět, přidejte žloutky a cukr a vyšlehejte hladkou pěnu. Do ní postupně přidejte i všechny další ingredience. Do hotového těsta postupně přidejte sníh a jen ho stěrkou nebo vařečkou lehce zamíchejte, určitě už nepoužívejte robot. Vznikne hezké hladké těsto, které hodně připomíná piškotové těsto na rolády. Velký plech vyložte pečícím papírem a nalijte tam těsto. Vše uhlaďte a pečte cca 25 minut na 170 stupňů.

na náplň:

  • 1 kg jablek nakrájených nadrobno (bez slupky)
  • 150 gramů cukru
  • 2 sáčky vanilkového pudingu
  • 200 ml vody

V nějaké širší nádobě udělejte jablečnou náplň. Na dno nalijte trochu vody, přidejte jablka a cukr a nechte pořádně podusit a rozvařit. Nakonec přimíchejte vanilkový puding. Hotovou směs nalijte na vystydlé těsto.

toho hrnce vedle si nevšímejte, dělala jsem dýňovou polévku

na zdobení:

  • cukr + skořice/ skořicový cukr
  • šlehačka na šlehání (na tento veliký plech jsem použila 2,5 krabičky)

Když je jablečná část vychladlá, připravíme klasicky šlehačku a rozetřeme ji po celé ploše. Vše důkladně zasypeme skořicovým cukrem. Ten si můžete koupit v malých sáčcích (jako vanilkový cukr) nebo ho doma vyrobte smícháním skořice a klasického cukru.

Kombinace jablek, skořice a šlehačky je velmi příjemná a osvěžující. Tuto buchtu určitě skladujte v lednici, aby se vám šlehačka nezkazila. Doma mi vydržel skoro týden, pak už nebyl:-D

Máte rádi kombinaci jablek a skořice? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: , ,

14 thoughts on “Jablečný koláč se šlehačkou – recept

  1. Helena

    Vlastně připomíná nepečený jablečná dort (rozvařená jablka se skořicí zpevněná pudinkem, piškoty, šlehačka) a ten je u nás hodně oblíbený!
    Hani, tenhle koláč by u nás rozhodně uspěl!
    Měj hezkou sobotu, Helena

    1. ciculka Post author

      Ahoj Leni,
      u nás jablka taky frčí. Děláme doma i kompoty, povidla a čatní, ale já mám ráda jablka i samotná. Krájím si je na měsíčky a ráda si je nosím do školy na svačinu.

  2. Stáňa

    Hani, ten děláme taky (nechtěj vědět, jak mu říkáme :D), je docela oblíbená. Jen skořicí ochucuji jablečnou náplň a šlehačku si dáváme až při podávání. Ale musím říci, že takhle s tou šlehačkou natřenou nahoře to vypadá luxusně.
    Já dneska pekla taky z jablek – muffiny. Vlastně peču – musím to jít vyndat u trouby 😉
    Hezký víkend

      1. Stáňa

        Hani, „poblitej koláč“. Vzniklo to z koláč politý jablečným pudinkem. Pak se mu říkalo stručně „politej“. A od toho je k poblitému jen krůček 😀

  3. Lucie

    Ahoj, jablka a skořice je typicky podzimní kombinace, škoda, že nemám doma šlehačku, hned bych se pustila do pečení, musí to úžasně vonět a ještě líp chutnat:-)

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      dneska jsme měli rodinný sraz a dělala jsem tuto buchtu znovu. Měla neuvěřitelný úspěch, snědl se skoro celý plech:-) Určitě ji vyzkoušej, stojí za to.

Napsat komentář: ciculka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *