Hruškový koláč s karamelem

Krásný den,

nedávno na mě na internetu vyběhl recept na hruškový koláč s karamelem, který mi přišel jako úžasný podzimní dezert. Je to vlastně něco jako perník, a to já ráda:-)

co budeme potřebovat na karamel:

  • 60 gramů hnědého cukru
  • 60 gramů másla
  • trocha vody
  • 2 hrušky

V rendlíku si rozpustíme cukr a vodu a za stálého míchání vznikne karamel. Přidáme do něj máslo, které se tam postupně rozpustí. Necháme povařit pět minut, karamel trochu zhoustne.

Hrušky omyjeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Neloupeme, slupka hrušek je chutná a zdravá. Hotový karamel nalijeme do formy a vyskládáme na něj nakrájené hrušky.

co budeme potřebovat na těsto:

  • 120 gramů hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • kůra z jednoho citronu
  • 60 gramů slunečnicového oleje
  • 80 gramů přírodního cukru
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru

Mouku smícháme s kořením, práškem do pečiva. Olej vyšleháme s vejci, kůrou, zázvorem a cukrem. Obě směsi promícháme a vznikne těsto. Tím potřeme hrušky s karamelem. Vše pečeme cca 30 minut na 180 stupňů. Upečený koláč necháme ještě dvacet minut odpočívat ve formě a poté opatrně obrátíme.

Když jsem si v hmoždíři mlela hřebíček, tak jsem si připadala jako Jamie Oliver:-)

Hotový koláč servírujeme s třeba se zakysanou smetanou a špetkou javorového sirupu. Je to opravdu úžasná podzimní záležitost plná koření a sladkých vůní.

Máte rádi hrušky? Jaký je váš oblíbený podzimní koláč? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

8 thoughts on “Hruškový koláč s karamelem

  1. Lucie

    Ahoj, hrušky mám moc ráda, zrovna tu mám rozdělaný hruškový kompot (ještě z loňska, bylo potřeba uvolnit místo na letošní). Mám moc ráda prolínaní sladké chuti ovoce a koření, když peču, vyzkouším:-)

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      taky doma děláme hruškové kompoty, hlavně táta je má rád. Mně hrušky chutnají nejvíce jen tak, nakrájené na čtvrtky. Ovoce a koření je pro mě typická vůně podzimu:-)

  2. Stáňa

    Hani, zrovna nedávno jsem si říkala, že bych mohla něco hruškového upéct. Mám někde recept na koláč s tvarohem a hruškami, ale teď jsi mu vytvořila konkurenta :). Uvidím, jestli se příští týden k pečení dostanu. Zatím očet termínů na příští týden vypadá, že HO bude pěkné peklo :(.
    Hezký víkend

    1. ciculka Post author

      Ahoj Stáni,
      myslím si, že jsem asi před dvěma lety taky dělala jeden takový zdravější koláč s tvarohem a hruškami. Je to pro mě prostě podzimní ovoce. Taky se děsím příštího týdne, určitě mě čeká velké online školení, toho se trochu děsím. A pak samozřejmě bláznivá online výuka…Doufám, že to všechno příští týden zvládneš:-) Měj se krásně!

  3. Marta

    Hani, ten vypadá úchvatně. Já moc už teď nepeču, říkám, že mám odpečeno z doby, kdy jsem pekla našich třem dětem přes víkend i čtyřikrát za sebou, ale o to víc bych si dala ten tvůj koláč. Měj pohodovou a klidnou sobotu.

    1. ciculka Post author

      Ahoj Marti,
      u nás doma se taky peče hodně, ale tedy ne 4x za víkend. On je táta na sladké, staráme se i o babičku, já si většinou nosím nějaký kousek do školy, tu a tam něco pro kolegy… Pečeme většinou dvakrát až třikrát týdně, záleží na typu dezertu. Kdybys bydlela někde poblíž Příbrami, klidně ti ho přivezu:-)

  4. Helena

    No, Haničko, ty mi děláš chutě. Tyhle obrácené koláče jsou skutečně skvostné!
    Naposledy jsem dělala rebarborový s ostružinami, ale to je spíš léto, i když mám obojí v mrazáku.
    Měj se moc hezky, Helena

    1. ciculka Post author

      Ahoj Helenko, já j taky ráda peču. Je tam vždy hodně ovoce a je to šťavnaté:-) Tvoje verze zní hodně dobře, ostružiny jsem nejedla snad několik let:-)

Napsat komentář: ciculka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *