Krásný den,
nedávno na mě na internetu vyběhl recept na hruškový koláč s karamelem, který mi přišel jako úžasný podzimní dezert. Je to vlastně něco jako perník, a to já ráda:-)
co budeme potřebovat na karamel:
- 60 gramů hnědého cukru
- 60 gramů másla
- trocha vody
- 2 hrušky
V rendlíku si rozpustíme cukr a vodu a za stálého míchání vznikne karamel. Přidáme do něj máslo, které se tam postupně rozpustí. Necháme povařit pět minut, karamel trochu zhoustne.
Hrušky omyjeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Neloupeme, slupka hrušek je chutná a zdravá. Hotový karamel nalijeme do formy a vyskládáme na něj nakrájené hrušky.
co budeme potřebovat na těsto:
- 120 gramů hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 vejce
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- kůra z jednoho citronu
- 60 gramů slunečnicového oleje
- 80 gramů přírodního cukru
- 1 lžíce čerstvého zázvoru
Mouku smícháme s kořením, práškem do pečiva. Olej vyšleháme s vejci, kůrou, zázvorem a cukrem. Obě směsi promícháme a vznikne těsto. Tím potřeme hrušky s karamelem. Vše pečeme cca 30 minut na 180 stupňů. Upečený koláč necháme ještě dvacet minut odpočívat ve formě a poté opatrně obrátíme.
Hotový koláč servírujeme s třeba se zakysanou smetanou a špetkou javorového sirupu. Je to opravdu úžasná podzimní záležitost plná koření a sladkých vůní.
Máte rádi hrušky? Jaký je váš oblíbený podzimní koláč? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Ahoj, hrušky mám moc ráda, zrovna tu mám rozdělaný hruškový kompot (ještě z loňska, bylo potřeba uvolnit místo na letošní). Mám moc ráda prolínaní sladké chuti ovoce a koření, když peču, vyzkouším:-)
Ahoj,
taky doma děláme hruškové kompoty, hlavně táta je má rád. Mně hrušky chutnají nejvíce jen tak, nakrájené na čtvrtky. Ovoce a koření je pro mě typická vůně podzimu:-)
Hani, zrovna nedávno jsem si říkala, že bych mohla něco hruškového upéct. Mám někde recept na koláč s tvarohem a hruškami, ale teď jsi mu vytvořila konkurenta :). Uvidím, jestli se příští týden k pečení dostanu. Zatím očet termínů na příští týden vypadá, že HO bude pěkné peklo :(.
Hezký víkend
Ahoj Stáni,
myslím si, že jsem asi před dvěma lety taky dělala jeden takový zdravější koláč s tvarohem a hruškami. Je to pro mě prostě podzimní ovoce. Taky se děsím příštího týdne, určitě mě čeká velké online školení, toho se trochu děsím. A pak samozřejmě bláznivá online výuka…Doufám, že to všechno příští týden zvládneš:-) Měj se krásně!
Hani, ten vypadá úchvatně. Já moc už teď nepeču, říkám, že mám odpečeno z doby, kdy jsem pekla našich třem dětem přes víkend i čtyřikrát za sebou, ale o to víc bych si dala ten tvůj koláč. Měj pohodovou a klidnou sobotu.
Ahoj Marti,
u nás doma se taky peče hodně, ale tedy ne 4x za víkend. On je táta na sladké, staráme se i o babičku, já si většinou nosím nějaký kousek do školy, tu a tam něco pro kolegy… Pečeme většinou dvakrát až třikrát týdně, záleží na typu dezertu. Kdybys bydlela někde poblíž Příbrami, klidně ti ho přivezu:-)
No, Haničko, ty mi děláš chutě. Tyhle obrácené koláče jsou skutečně skvostné!
Naposledy jsem dělala rebarborový s ostružinami, ale to je spíš léto, i když mám obojí v mrazáku.
Měj se moc hezky, Helena
Ahoj Helenko, já j taky ráda peču. Je tam vždy hodně ovoce a je to šťavnaté:-) Tvoje verze zní hodně dobře, ostružiny jsem nejedla snad několik let:-)