Halušky se zelím a bryndzou – recept

Krásný den,

dneska tu mám pro vás takovou klasiku slovenské kuchyně – halušky se zelím a bryndzou. Je to jednoduché jídlo, které není náročné na přípravu a ani na suroviny. Myslím si, že do těchto chladných dnů je úplně ideální:-) Tentokrát vařila mamka, takže výsledný pokrm je její dílo:-D

co budeme potřebovat:

  • syrové brambory
  • vejce
  • polohrubou mouku
  • sůl
  • bílé zelí
  • sýr bryndza
  • větší cibuli
  • cca 20 dkg slaniny
  • ocet a cukr na ochucení zelí

Základ na halušky je vlastně stejný jako na bramborové knedlíky. Než začneme zpracovávat všechny suroviny, dáme si nějakého kastrůlku vařit vodu na halušky. Osolíme ji. Bramory oškrábeme, opláchneme a nastrouháme najemno. Do misky přidáme polohrubou mouku, vajíčko a sůl. Vše promícháme, až vznikne těsto konzistence jako na fotce.

osolíme, přidáme mouku
vajíčko
hotové těsto

Pomocí dvou lžiček tvoříme malé knedlíčky – halušky – a rovnou je házíme do vroucí vody. Hotové jsou v tu chvíli, kdy vyplavou na povrch. jde to docela rychle, počítejte s tím.

hotové halušky

Zatímco připravujeme brambory, v rendlíku se nám vaří zelí. V tomto receptu můžete použít zelí ohřáté i klasicky studené, záleží na vašich preferencích. Zelí ochutnejte a případně dolaďte pomocí octu a cukru. Mělo by být pikantně kyselé.

zelíčko:-)

V pánvi si rozpalte trošku oleje a osmažte najemnou nakrájenou slaninu a cibuli. Já mám ráda spíše tu libovou slaninu. Jestli máte tu hodně tučnou, tak tam ani omastek nepřidávejte, vyškvaří se vám ten tuk, to stačí. Většinou smažím jako první slaninu a k ní přidávám cibuli, protože ta se udělá mnohem rychleji:-)

na pánvi se dělá slanina s cibulkou

Teď už se jde nandavat! Do hlubšího talíře si dejte nejdříve halušky, posypte je kousky bryndzy, přidejte zelí a navrch ozdobte smaženou slaninkou a cibulí. Přeji dobrou chuť!

Máte rádi toto slovenské jídlo? Děláte ho doma? Chutná vám bryndza? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on:

12 thoughts on “Halušky se zelím a bryndzou – recept

  1. Helena

    Haničko, vidíš, zrovna včera padly halušky jako typ dnes k obědu. Ale nebudou, kluci usoudili, že bude něco, u čeho nemusím tak dlouho stát, přece jen ještě nejsem úplně OK. Ale dala bych si, na Slovensku třeba týden nic jiného nejíme :o)
    Měj hezkou sobotu, Helena

    1. ciculka Post author

      Ahoj Helenko,
      obdivuji tě, že jdeš ještě vařit, já bych se na to vykašlala a zkusila třeba něco objednat…

  2. Stáňa

    Hani, my máme halušky taky rádi, jen je děláme jen s bryndou (kterou vmícháme rovnou do halušek vyndaných z vody – jak jsou teplé, ta se v nich brynza trochu roztaví a obalí je) a se slaninou. Já tepelně upravené zelí totiž nerada ;-). U tohohle jídla sáhneme i po polotovaru, pak je to rychlovka :). Ale domácí jsou samozřejmě lepší…

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      určitě by mi to chutnalo i bez zelí, ale s ním je to výborné. Já mám tepelně upravené zelí překvapivě ráda (jinak teplou zeleninu kromě brambor, špenátu a dušené mrkve nejím).

  3. Barborah

    Mňam! Já teda halušky nikdy nedělala ale moje mamka umí ty nejlepší na světě a teda mám na ně chuť už několik měsíců, asi je zkusím udělat i tady v UK 🙂

  4. Zuzka

    Ahoj, Hanka. Halušky mávame často, (ja ich zbožňujem od malička:)), ale zvyknem ich robiť úplne narýchlo bez zemiakov a buď s bryndzou a slaninkou alebo s kyslou kapustou a oškvarkami. Verziu, kde je aj bryndza aj kapusta vidím prvý krát u teba. A tiež som ich skúšala aj v obmenách ako špenátové a tekvicové.

Napsat komentář: ciculka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *