Krásný den,
dneska tu mám pro vás takovou klasiku slovenské kuchyně – halušky se zelím a bryndzou. Je to jednoduché jídlo, které není náročné na přípravu a ani na suroviny. Myslím si, že do těchto chladných dnů je úplně ideální:-) Tentokrát vařila mamka, takže výsledný pokrm je její dílo:-D
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/148829027_171952418062714_6272168909455115296_n.jpg)
co budeme potřebovat:
- syrové brambory
- vejce
- polohrubou mouku
- sůl
- bílé zelí
- sýr bryndza
- větší cibuli
- cca 20 dkg slaniny
- ocet a cukr na ochucení zelí
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/149011793_750586998916760_8019840853347903526_n.jpg)
Základ na halušky je vlastně stejný jako na bramborové knedlíky. Než začneme zpracovávat všechny suroviny, dáme si nějakého kastrůlku vařit vodu na halušky. Osolíme ji. Bramory oškrábeme, opláchneme a nastrouháme najemno. Do misky přidáme polohrubou mouku, vajíčko a sůl. Vše promícháme, až vznikne těsto konzistence jako na fotce.
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/148919604_1057392948114908_6788078519374385781_n.jpg)
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/149052586_862396687873443_751928302161191200_n.jpg)
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/149491995_764311484507159_8371826943426197512_n.jpg)
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/149016263_139975417949706_5267753310232848713_n.jpg)
Pomocí dvou lžiček tvoříme malé knedlíčky – halušky – a rovnou je házíme do vroucí vody. Hotové jsou v tu chvíli, kdy vyplavou na povrch. jde to docela rychle, počítejte s tím.
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/148833785_442506983560091_5374857554561098154_n.jpg)
Zatímco připravujeme brambory, v rendlíku se nám vaří zelí. V tomto receptu můžete použít zelí ohřáté i klasicky studené, záleží na vašich preferencích. Zelí ochutnejte a případně dolaďte pomocí octu a cukru. Mělo by být pikantně kyselé.
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/149345987_764256457842635_4354810041426179847_n.jpg)
V pánvi si rozpalte trošku oleje a osmažte najemnou nakrájenou slaninu a cibuli. Já mám ráda spíše tu libovou slaninu. Jestli máte tu hodně tučnou, tak tam ani omastek nepřidávejte, vyškvaří se vám ten tuk, to stačí. Většinou smažím jako první slaninu a k ní přidávám cibuli, protože ta se udělá mnohem rychleji:-)
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/148646652_252065989969821_2406283671386029283_n.jpg)
Teď už se jde nandavat! Do hlubšího talíře si dejte nejdříve halušky, posypte je kousky bryndzy, přidejte zelí a navrch ozdobte smaženou slaninkou a cibulí. Přeji dobrou chuť!
![](http://ciculka.cz/wp-content/uploads/148829027_171952418062714_6272168909455115296_n-1.jpg)
Máte rádi toto slovenské jídlo? Děláte ho doma? Chutná vám bryndza? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Haničko, vidíš, zrovna včera padly halušky jako typ dnes k obědu. Ale nebudou, kluci usoudili, že bude něco, u čeho nemusím tak dlouho stát, přece jen ještě nejsem úplně OK. Ale dala bych si, na Slovensku třeba týden nic jiného nejíme :o)
Měj hezkou sobotu, Helena
Ahoj Helenko,
obdivuji tě, že jdeš ještě vařit, já bych se na to vykašlala a zkusila třeba něco objednat…
Hani, my máme halušky taky rádi, jen je děláme jen s bryndou (kterou vmícháme rovnou do halušek vyndaných z vody – jak jsou teplé, ta se v nich brynza trochu roztaví a obalí je) a se slaninou. Já tepelně upravené zelí totiž nerada ;-). U tohohle jídla sáhneme i po polotovaru, pak je to rychlovka :). Ale domácí jsou samozřejmě lepší…
Ahoj,
určitě by mi to chutnalo i bez zelí, ale s ním je to výborné. Já mám tepelně upravené zelí překvapivě ráda (jinak teplou zeleninu kromě brambor, špenátu a dušené mrkve nejím).
Tak halušky jsem doma ještě nezkoušela, ale podle tvého návodu to není zase tak složité. Ve škole jsem je ale měla vždycky moc ráda 🙂
Ahoj,
je to opravdu snadný a rychlý recept:-) U nás v jídelně je nikdy neměli…
Ahoj, přiznávám se, že halušky jsem nikdy nezkoušela, ale myslím, že podle tvého receptu bych je zkusit mohla:-)
Ahoj,
určitě je vyzkoušej, jsou výtečné. Je to rychlý a snadný recept:-)
Mňam! Já teda halušky nikdy nedělala ale moje mamka umí ty nejlepší na světě a teda mám na ně chuť už několik měsíců, asi je zkusím udělat i tady v UK 🙂
Ahojky,
já jsem si je taky hodně oblíbila, v lednu jsme je měli asi třikrát:-D
Ahoj, Hanka. Halušky mávame často, (ja ich zbožňujem od malička:)), ale zvyknem ich robiť úplne narýchlo bez zemiakov a buď s bryndzou a slaninkou alebo s kyslou kapustou a oškvarkami. Verziu, kde je aj bryndza aj kapusta vidím prvý krát u teba. A tiež som ich skúšala aj v obmenách ako špenátové a tekvicové.
Ahoj Zuzi,
u nás se dělá jen tato varianta, ale špenátová verze mě taky zaujala:-)