Gnocchi se špenátem

Krásný den, 

dneska si tu dáme jeden rychlý recept, který je moc dobrý a není zase tolik drahý. Taky vám ukážu dvě varianty tohoto jídla. Jedna bude jen taková rychlovka – gnocchi se špenátem a slaninou. Druhá varianta je o něco tučnější, dražší a příprava trvá asi 5 minut déle – gnocchi se špenátem, slaninou a sýrovou omáčkou. Finální výsledek mám se sýrovou omáčkou, protože jsem to vařila i pro tátu, který špenát nerad (ale zase ho úplně nepozná, takže když se špenát ztratí v sýrové omáčce, vše je ok:-).

co budeme potřebovat:

  • gnocchi
  • špenát
  • slanina
  • cibule
  • česnek
  • smetana
  • sýr
  • olivový olej
  • sůl

Postup je opravdu snadný. Do hrnce dáme vodu a necháme ji přijít k varu. Osolíme ji. Až bude voda vroucí, přidáme gnocchi, které se vaří přibližně 3 minuty. Že jsou hotové poznáte snadno – vyplavou na povrch.

Mezitím si nadrobno nakrájíme slaninu. Můžete ji dá napůl se šunkou. Nakrájenou slaninu dáme do pánve a necháme smažit. Nedávám pod ní žádný tuk, protože slanina je sama o sobě dost tučná.

Jako další krok je příprava cibule. Jednu střední cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Přidáme ji do pánve, kde se bude hezky smažit na tuku ze slaniny.

Jelikož budeme pracovat dnes se špenátem, nesmíme nikdy zapomenout na česnek. Minimálně jeden stroužek byste měli do pánve dát. Jestli česnek milujete, dejte si ho tam více:-) Já jsem si ho nakrájela, ale klidně můžete použít lis, záleží na vašich preferencích. Česnek jídlo krásně ovoní a podpoří chuť špenátu.

Dalším krokem je krokem je špenát. Já nejraději kupuji tento čerstvý listový z Billy, určitě tam nedávejte tu zmraženou kaši (ta se hodí třeba ke knedlíkům a hovězímu na česneku). Můžete špenát lehce pokrájet, ale není to třeba. při kontaktu s teplem hodně zplihne a zmenší svůj objem. Na fotkách je to krásně vidět:-) Špenát se směsí chvilku poduste, třeba dvě minutky, nechcete ho úplně zabít:-D

 

Nyní přichází finále varianty jedna – pokud nechcete sýrovou omáčku, nyní přidejte do pánve vaše gnochci a max. jednu lžíci olivového oleje, aby se celá směs hezky spojila. Jestli máte hodně tučnou slaninu, olej vynechte. Gnochci nechte na pánvi do té doby, dokud nebudou lehce nazlátlé, jakoby opálené. V tu chvíli je jídlo hotové a vy můžete servírovat. Doporučuji nakonec posypat parmazánem:-)

Pokud ale milujete sýrové omáčky jako naše rodina, jedeme dál:-) V pánvi máme slaninu, cibuli, česnek, špenát, gnocchi se vaří v hrnci. Do pánve přidáme smetanu. Já ráda kombinuji jednu smetanu a jednu šlehačku na půlku balení těch těstovin.

Ihned poté přidáváme sýr. Doporučuji mít aspoň kousek nivy, která tomu dodá velmi specifickou chuť a je to s ní opravdu lepší. Pa můžete přidat goudu nebo eidam, záleží na vaší chuti. Aby se sýr dobře rozpouštěl, nastrouhejte ho.

Posledním krokem je přidání těstovin do pánve. Nechte gnocchi chvilku prohřát, balit omáčkou a pak můžete servírovat. Já si povrch vždy ráda posypu ještě trochou parmazánu, ale klidně si na vrch můžete dát třeba jarní cibulku:-)

Přeji dobrou chuť!

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

4 thoughts on “Gnocchi se špenátem

  1. Stáňa

    Kdysi jsem dělala gnochi s kuřecím masem, špenátem a smetanou, ale synovi to moc nejelo, takže jsem špenát nahradila žampiony. A teď už jsem to nedělala strašně dlouho – syn s námi nebydlí a manžel nějak extra nemiluje gnocchi. Možná budu muset zkusit, jestli nezměnil názor 😉

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      táta taky špenát nejí, ale já mu to tajím a chutná mu to. Určitě by ocenil i houbovou variantu, má je rád. Já houby jen sbírám, rozhodně je nechci jíst.

  2. Lucie

    Ahoj, moc díky za recept, dostala jsem chuť už z fotek:) Určitě pojedu tu druhou variantu se sýrovou omáčkou, já jsem velká milovnice sýrů a i když špenát sám o sobě nepatří zrovna k tomu, co bych vyhledávala, tak myslím, že s tou sýrovou omáčkou to bude paráda:)
    Už jsem zkoušela více receptů od Tebe a musím říct, že všechny chutnaly jak mně, tak doma, takže velké díky a palec nahoru za tuhletu kulinářskou rubriku a i za to, jak ji vedeš, detailně vysvětlíš, nafotíš:)

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      to jsem ráda, že se ti recept líbí, to mě vždy potěší:-) Tento týden jsem je dělala zase a zase jsem tam nenápadně vpašovala špenát a táty byl spokojený. On není chuťové tolik výrazný, já ho dávám jen hrst. Sýrová omáčka je doma moc oblíbená vlastně cokoliv se sýrem má doma úspěch:-) jsem ráda, že tě recepty baví, určitě bych zase chtěla něco nového vyzkoušet, co taky doma pořád dělat, že?:-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *