Citronová babeta s ledovou polevou – recept

Krásný den,

tento recept vám tak trochu dlužím, omlouvám se. Pekla jsem ho už na konci června, ale teď se rozhodně také hodí. Jedná se o jednoduchou citronovou babetu s ledovou polevou. Je to velmi svěží a méně sladký dezert, na který nepotřebujeme žádné extra speciální suroviny.

co budeme potřebovat na těsto:

  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • prášek do pečiva
  • 100 ml vody
  • 100 ml oleje
  • 30 ml citronové šťávy
  • 2 lžíce citronové kůry
  • špetka soli

Začneme klasickou přípravou. Citrony pořádně umyjeme, nastrouháme si do misky kůru a zbytek citronu vymačkáme, abychom získali šťávu. Já jsem na celý recept zlikvidovala celou síťku citronů, potřebujeme e i na ledovou polevu.

Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte z nich tuhý sníh. V robotu vyšlehejte žloutky s cukrem v hladkou pěnu a postupně přimíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, olej a vodu. Nakonec do hladkého těsta lehce vmíchejte sníh.

Formu na biskupský chlebíček vyložte pečícím papírem. Hotové těsto do ni vlijte a pečte na 180 stupňů cca 40 minut. Zatímco se bude buchta péct, připravte si ledovou polevu.

co budeme potřebovat na ledovou polevu:

  • 160 gramů cukru moučka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky změklého másla
  • 2 lžíce horké vody

Všechny suroviny smíchejte v míse a vytvořte hladkou polevu. Naneste ji na vychladlý moučník a nechte zatuhnout. Babeta je nejlepší druhý den, kdy se vše uleží. Díky citronu je hezky svěží a také velmi vláčná.

Zkoušeli jste už někdy doma babetu? Máte rádi citronové dezerty? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

10 thoughts on “Citronová babeta s ledovou polevou – recept

  1. Helena

    Hani, moc děkuji za připomenutí. Už jsem ji dlouho nepekla a souhlasím, í já mám moc ráda tu svěžest.
    Měj pohodový pátek a děkuji! Helena

  2. Stáňa

    Já jsem babetu nikdy nepekla, většinou dělám spíš kakaové moučníky nebo koláče s ovocem. Ale citronové chutě mám ráda, takže ji určitě někdy zkusím.
    Hezký den

Napsat komentář: ciculka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *