Cheesecake – recept

Krásný den, 

dneska, když píši článek, je poslední červnový pátek, já jsem předala vysvědčení a skoro mi začínají prázdniny (budu ještě dva týdny chodit do práce kvůli byrokratickým záležitostem, ale už je prostě léto:-). Po příchodu domů jsem se nakonec přemluvila a zatímco jsem vařila oběd (rizoto), upekla jsem cheesecake. Je to velmi jednoduchá buchta, na kterou potřebujete málo ingrediencí a není nijak náročná na přípravu.

co budeme potřebovat:

  • dobré sušenky na korpus
  • máslo
  • marmeláda
  • dvě vaničky tvarohu
  • citronový cukr
  • cukr krupice – cca 2 lžíce
  • vajíčko (není nutné)

Začneme formou, kterou si klasicky vymažeme. Já jsem na to použila máslo. Mám takový zvyk – vždy, když dodělám máslo nebo jiný tuk, nechám si ten obal v ledničce. Jsou na něm ještě různé zbytky a to se hodí právě na to vymazání. Formu jsem lehce vysypala jen sušenkou drobenkou.

Do malého rendlíku si dáme rozehřát máslo. Nijak to s ním nepřehánějte, já jsem použila asi čtvrtinu kostky, bohatě to stačí. Máslo dělejte na nejmírnějším plameni, aby se vám nepřipalovalo a nebo nezačalo smažit. Vždy ho trochu promíchejte.

Zatímco se dělá máslo, připravíme sušenkovou drobenku. Vyberte si oblíbené sušenky – pro mě jednoznačně klasické máslové. Chutné jsou ale i bebe nebo lotusky, záleží na vaší volbě a spižírně:-) Všechny si dáme do sáčku a pomocí paličky je roztlučeme na drobečky. Trošku jsem jich nasypala do vymazané formy a díky tomu ji vysypala. Zaměřila jsem se především na okraje.

Zbytek sušenek opatrně nasypeme do formy a pomocí prstů vše přimáčkneme ke dnu. Poté sušenky zalijeme rozpuštěným máslem. Opět pečlivě přimáčkneme. Lze na to použít i lžíci:-)

Sušenkovou vrstvu lehce promažeme marmeládou. Mně by se k tomu nejvíce hodila asi meruňková, ale v lednici jsem měla otevřenou tuto jahodovou, která jsem získala v rámci spolupráce s drogérii ZDE. Je to spíše řidší marmeláda, což je na tento dezert ideální. Nijak to sní nepřehánějte, ať vám pak zase vypadají zuby:-)

V misce si připravíme tvarohovou náplň. Dva tvarohy si rozmícháme s vajíčkem a citronovým cukrem. Vajíčko není povinné, ale dělá příjemnou krémovou strukturu. Já jsem zvolila jeden tučný a jeden polotučný tvaroh, ale myslím, že by stačily oba polotučné. Tvarohy mám od značky Clever z Billy, které jsou velmi chutné a cenově přijatelné. Kromě těchto často kupuji i ty v Penny od jejich interní značky. Tvaroh trochu osladíme, ale dávejte toho cukru minimálně, protože sušenky i marmeláda jsou sladké. Já jsem vám zde napsala dvě lžíce na dvě vaničky, ale dala bych i klidně méně. Do tvarohu se hodí i třtinový cukr, ale doma mi zrovna došel.

Celou tvarohovou směs nalijeme do formy a trochu s tím zatřeseme, aby se tvaroh rozprostřel až k okrajům. Tady vlastně naše práce končí, protože dáme koláč do trouby a pečeme cca 30 minut na 200 stupňů. Je třeba si to hlídat, okraje by měly být pevné a střed ještě takový povolnější – něco jako puding.

Já cheesecake miluji a je to můj oblíbený dezert v kavárnách. Je možné ho vylepšit karamelem, kokosem nebo třeba čerstvým ovocem. To já jsem nemohla, doma jsem měla jen banány a ty se mi tam nehodily. Myslím, že je to dobrá buchta i pro začínající kuchaře, protože postup vůbec není složitý.

Máte také rádi cheesecake? Děláte nějaké speciální příchuti? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

 

Tagged on: ,

8 thoughts on “Cheesecake – recept

  1. Helena

    Haničko, je to taková česká varianta, ale jak je vidět, jde to taky. Překvapujeme mě ta vysoká teplota pečení a krátká doba, ale tvarohu asi nevadí. Vlastně i to množství – máš tam 500 g tvarohu, já mám tuhle složku většinou tak kolem 700 g někdy i víc + vejce.
    Ale nepochybuji o tom, že je dobrý!
    Měj hezkou neděli, Helena

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      to máš pravdu, je. Nijak jsem se s tím nepárala a bylo to nakonec dobré:-)Vejce jsem také přidávala a klidně bych dala i více tvarohu, ale měla jsem doma dvě vaničky. Cheesecake vydržel jen asi 24 hodin, musím zase něco upéct:-) Měj se krásně!

  2. Lucie

    Ahoj, cheesecake mám moc ráda, ale dělám ho maličko jinak, s mascarpone a místo marmelády dávám ovoce, čerstvé nebo zmražené, hlavně lesní ovoce je výborné. Určitě zkusím i tuhle variantu, už mám chuť:)

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      já bych moc ráda dala čerstvé ovoce, ale měla jsem doma jen dva přezrálé banány a jablko, to se mi tam tedy nehodilo. Vyřešila jsem to tedy jahodovou marmeládou a slavilo to doma úspěch. Mascarpone jsem zrovna teď objednala na rohlik.cz, chtěla bych koncem týdne připravit domácí tiramisu. Mamka o něm pořád mluví, ale není to dezert pro mě, nesnáším kávu.

Napsat komentář: ciculka Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *