Buchta s tvarohem, broskvemi a borůvkami

Krásný den, 

už dlouho tu pro vás syslím recept na skvělou buchtu, která bude chutnat určitě všem, kteří mají rádi vlhké moučníky. Já jsem recept dělala z 1,5 dávky těsta a rovnou jsem vám to už i přepočítala. Tato gramáž vám vyjde na velký hluboký plech. Jinak já mám doma železnou zásobu broskví a taky jsem měla zbytek borůvek, a proto jsem tam dala právě toto ovoce. Jestli máte rádi jiné, použijte to:)

těsto:

  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1,5 hrnku mléka (stačí polotučné, já měla plnotučné)
  • 1,5 hrnku cukru krupice – může být i třtinový, já to ráda kombinuji

Těsto je velmi snadné. Používá se hrnková metoda, kterou mám ráda:-) Všechny suroviny dáme do velké mísy a zamícháme z nich celkem tekuté těsto. S moukou bych úplně neexperimentovala, ale cukr ráda kombinuji – většinou dávám půlku normálního a půlku třtinového. Asi třetinu (minimálně) těsta si dáme stranou do jiné misky.

část těsta si dáme stranou na později

Velký pekáč si pořádně vymažeme. V posledních měsících nejraději používám na vymazání kokosový olej a vůbec se nebojím ho pořádně rozetřít prsty (jen když jsou letní vedra, tak je úplně tekutý a já používám mašlovačku). Vše jsem vysypala kokosem, ale klidně můžete použít i tradiční mouku. Já mám ráda kokos kvůli tomu, že udělá takovou chutnou kůrčičku při okraji:-) Těsto vlijeme na pekáč.

náplň:

  • vanilkový cukr
  • 500 gramů tvarohu
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 1. vanilkový puding
  • 2 vejce

Náplň je tvarohová a opět je spíše řídká. Všechny suroviny opět smícháme v jedné velké míse. Co se týče tvarohu, já jsem použila to, co jsem měla doma. Tady záleží na vašich preferencích, jestli chcete spíše tučný, polotučný nebo nízkotučný. Já jsem do směsi dala tři lžíce cukru, to mi přijde optimální. Jestli máte rádi více sladké, dejte ještě další cukr, platí to i naopak. Pro svěží chuť dávám ráda i citronový cukr, ale není to povinné.

Celou náplň opatrně nalijeme do pekáče s těstem. Je také celkem řídká, takže pracujte rychle, postupujte po částech, abyste měli náplň rozprostřenou po celém těstě.

Nyní přichází čas zdobit koláč ovocem. Potřebujete jednu velkou plechovku broskví. Já jsem si každou půlku ještě rozřízla na dva plátky a krásně mi to vyšlo na celý pekáč. Vše jsem nakonec posypala zbytkem borůvek, které svojí kyselostí pěkně doplňují sladkost broskví. Broskve jemně zatlačte do tvarohové vrstvy.

kakaová část:

Nyní přichází na řadu zbytek těsta, který jsme si dali na začátku stranou. Těsto už nyní chutná skvěle, jen ho potřebujeme obarvit kakaem. Já doporučuji cca 2 velké polévkové lžíce kakaa na vaření. Jelikož díky kakau těsto zhoustne, je třeba ho naředit trochou mléka (2 lžíce). Vše důkladně promíchejte a poté opatrně nalijte zbytek buchty v pekáči. Těsta byste měli mít v ideálním případě dost na to, aby bylo ovoce řádně zakryté. Stěrkou opatrně roztírejte těsto až do okrajů.

mně se to rozetření tolik nepovedlo, snad vám to půjde lépe:-)

Buchtu pečte na 200 stupňů minimálně 45 minut, je třeba to pravidelně kontrolovat, aby byly propečené všechny vrstvy. Myslím si, že je to velmi variabilní dezert, protože sem můžete dát jakékoliv ovoce (samozřejmě i čerstvé – já měla kompotované broskve a čerstvé borůvky) a také můžete sami ovlivnit sladkost náplně.

Doufám, že vám tato buchta bude chutnat:-) Jaké ovoce byste si tam dali vy? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

4 thoughts on “Buchta s tvarohem, broskvemi a borůvkami

  1. Lucie

    Ahoj, hrnkové recepty mám moc ráda už od doby, kdy jsem se stěhovala a pořád ne a ne si kupit váhu a tak když jsem pekla jen takhle:)
    Kompotované broskve doma mám, borůvky tedy ne, ale už bude sezona jahod, tak myslím, že bych zkusila třeba i s nimi:) Díky za recept, už teď mám chuť:)

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      můj první dezert byla kdysi bábovka, která je právě hrnková:-) Já bych si chtěla koupit novou váhu, digitální. Tak až karanténa trochu povolí, vyrazím na nákupy. S jahodami by to bylo určitě taky dobré:-)

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      myslím si, že kombinace lesních plodů a tvarohu musí být taky úžasná. Možná něco spáchám, mám doma čerstvé borůvky a mražené maliny:-) Ten kokos moučníkům dodá grády:-)

Napsat komentář: Lucie Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *