Buchta s tvarohem, blumami a bílou čokoládou

Krásný den, 

na začátku června jsem zkoušela péct nový koláč. Inspirovala mě k němu ochutnávka jednoho klasického kulatého koláčku s tvarohem a švestkami, co si objednal v jedné kavárně táta. Moc mi chutnal, a tak jsem si říkala, že bych mohla upéct něco, kde budou švestky a tvaroh. U nás v Bille švestky ještě neměli, tak jsem koupila kilo blum, které byly ale výtečné. Recept jsem si nakonec vybrala na stránkách Kluků v akci a lehce ho upravila. Budeme připravovat nejdříve těsto, pak sladkou náplň, ovoce a drobenku. Na přípravu těsta a sladké náplně je třeba kuchyňský robot, tak jen abyste s tím počítali:-)

co budeme potřebovat na těsto:

  • 2 vejce
  • půl hrnku cukru
  • vanilkový cukr
  • čtvrt hrnku změklého másla
  • 400 gramů bílého jogurtu
  • dva hrnky polohrubé mouky
  • prášek do pečiva

Připravíme si robota a nastavíme si tam šlehač. Do misky dáme vejce a oba cukry a vyšleháme do hladké pěny. Postupně přidáváme všechny další ingredience, ale robota nevypínáme. Když je těsto hladké, doporučuji mísu vyndat a ještě vše promíchat vařečkou. Hlavně se zaměřte na strany nádoby, aby tam nezůstaly nějaké zbytky mouky nebo jogurtu.

Připravíme si velkou formu, skleněnou nebo kovovou. Vymažeme ji máslem či jiným tukem. Já v poslední době nejraději používám kokosový olej. Poté je třeba vysypat. Opět nejraději používám kokos, dělá moc dobrou kůrčičku:-) Těsto nalijeme do formy.

co budeme potřebovat na sladkou náplň:

  • 3 měkké tvarohy
  • dvě vejce
  • vanilkový cukr
  • citronový cukr
  • klasický cukr podle chuti

Já jsem sladkou náplň připravovala opět v robotovi a používala jsem tu samou mísu, ve které jsem dělala těsto. Ani jsem to nemyla, přišlo mi to zbytečné. Robot vše výborně rozmíchal. Tuto sladkou část nalijeme na těsto a opatrně rozprostřeme.

Nyní přišla řada na ovoce. Klasicky je omyjeme, vypeckujeme. Já jsem je všechny překrojila na půlky a každou půlku ještě jednou podélně rozkrojila, takže mi vznikly takové čtyři plátky. Blumy, které mi zbyly, jsem nakrájela na malé kousíčky a ty jsem sypala pak navrch. Plátky blum jsem rozprostřela na tvarohovou vrstvu a vše jsem posypala těmi kousky, aby všude byl aspoň nějaký kousek ovoce.

Lehce jsem je ještě osladila, aby při pečení pustily šťávu. Dále jsem celý vršek posypala kousky bílé čokolády na vaření, co mi doma zbyla. Během pečení se krásně rozpustila a člověk pak byl mile překvapený, když ji ucítil na jazyku:-)

co budeme potřebovat na drobenku:

  • 80 gramů másla
  • 80 gramů cukru
  • 80 gramů hrubé mouky
  • vanilkový cukr

Nakonec si připravíme klasickou drobenku. Všechny potřebné ingredience si smícháme v misce a rukama je mneme tak dlouho, dokud nevznikne drobenka. Mně se stala menší nehoda a povedlo se mi poslední zbytek cukru na drobenku hodit do misky s vodou, takže jsem měla takovou mokrou drobenku:-D Na těsto jsem to nakydala, buchtě to neublížilo, ale trhák z toho asi nebude:-D

Vše pečeme v troubě aspoň hodinu. Doporučuje se před podáváním pořádně vychladit a jíst spíše až druhý den. Já jsem tedy neodolala a ochutnávala ještě ten večer:-) Ten koláč jsem pekla, abych měla s čím vyfotit knihu Pekárna v Brooklynu, ale nějak mi nezbyl ani jeden kousek:-) Podruhé jsem ho dělala do práce (na narozeniny vždy nosím nějaké občerstvení). Jen jsem nesehnala blumy, ale použila jsem meruňky, zbytek broskví a malin a bylo to taky luxusní.

Jakému ovoci byste dali přednost Vy? Používáte doma běžně kuchyňského robota? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on:

2 thoughts on “Buchta s tvarohem, blumami a bílou čokoládou

  1. Stáňa

    Já robota používám hlavně, když je v receptu „vyšlehejte do pěny“:-). U jednodušších těst jsem ale dost často líná lovit robota ze zásuvky v lince a sestavovat.
    Kombinace ovoce a tvarohu bývá dobrá, takže si myslí,, že koláč určitě mizel rychlostí blesku (já loni pekla koláč z lineckého těsta s tvarohem a rybízem a taky to bylo velmi jedlé).
    Hezký den

    1. ciculka Post author

      Ahojky,
      mám podobný problém s leností:-) Nějakou obdobu tohoto koláče upeču na víkend, kdy jedeme za příbuznými (a kvůli mě do Litomyšle:-). Mám doma strašně moc rybízu v mrazáku, takže ho určitě použiji. A uvidíme, co tam přidám za ovoce:-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *