Bílková roláda s tvarohem

Krásný den,

dneska se společně mrkneme na jeden z mých receptů, kde jsou základní surovinou bílky. Měla jsem tři plné sklenice od kolegyň, které dělaly domácí vaječný likér. Pravidelně mi nosí bílky a já každý rok sháním nové recepty. Z první várky jsem dělala kokosové pusinky, kde jsem tedy postup nenafotila. Dneska se společně mrkneme na další recept. Je to taková klasika – bílková roláda. Plnila jsem ji tvarohem a domácí marmeládou. Nechtěla jsem dělat nějaký krém, protože jsou celkem těžké a i dost sladké (a po Vánocích jsme všichni přeslazení, ne?:-).

co budeme potřebovat:

  • 6 bílků
  • 120 gramů cukru krupice
  • 100 gramů hladké mouky
  • 20 gramů kakaa
  • 3 lžíce oleje
  • půlku sáčku kypřícího prášku
  • špetku soli
  • 2 tvarohy
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • meruňkovou marmeládu
  • čokoláda na strouhání

Při přípravě rolády musíme počítat s tím, že lépe chutná až druhý den, kdy se odleží v lednici. Také je na ni třeba čas, protože nějakou dobu upečené těsto chladne. Samotný recept je hodně snadný. Já jsem si vystačila s robotem, tj. s jednou jeho mísou. Právě v něm jsem ušlehala všechny bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Poté postupně za mírného šlehání jsem přisypala cukr, mouku a prášek do pečiva. Dále jsem do mísy přidala olej a nakonec jsem opatrně přimíchala kakao.

Hotové těsto jsem rozetřela na pečící papír, pomocí plochého nože (nebo stěrky) jsem to hezky urovnala a pekla jsem vše cca 20 minut na 180 stupňů. Po upečení je těsto dostatečně elastické, nemusíte ho tedy rolovat (jako třeba piškotovou roládu). Jen myslete na to, že se vám při chladnutí může jakoby smrsknout.

Zatímco těsto chladne, připravila jsem si náplň. V misce jsem rozmíchala tvaroh s hnědým cukrem. Jsem na něj zvyklá, většinou peču právě z něj. Můžete samozřejmě použít i klasický bílý. Tvaroh oslaďte podle vaší chuti, já ho mám raději kyselejší.

Vychladlé upečené těsto jsem potřela marmeládou a na ni rozetřela tvaroh (cca 2/3 směsi). Vše jsem opatrně zarolovala. Na to používám pečící papír, jde to pak snáze. Nakonec jsem roládu potřela na povrchu zbytkem tvarohu a posypala nastrouhanou čokoládou (nějaká čokoládová figurka, která mi zbyla). Konečný produkt jsem dala chladit do lednice a servírovala jsem ho druhý den.

hned po upečení a zarolování

Já jsem s tímto receptem moc spokojená, povedlo se mi zlikvidovat bílky, tvarohy, marmeládu a ještě čokoládovou figurku:-) Vždy mi udělá radost, když nějak zužitkuji různé zbytky:-D

Máte nějaké oblíbené bílkové recepty? Jaká je vaše oblíbená náplň rolády? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on:

12 thoughts on “Bílková roláda s tvarohem

  1. Helena

    Haničko, z bílků peču docela často. V létě Pavlovu, když je čerstvé ovoce. Na Vánoce nebo dceři pro radost kokosky s tvarohem, občas bílkový chlebíček i bezé roládu. Na večeři s přáteli jsem dělala roládu také jen z bílků (nový recept), ale nevyfotila jsem ani kousíček. Všichni slastně mručeli, musím pečení zopakovat a recept dát k dispozici.
    Ráda vyzkouším i tu tvou! Vypadá moc dobře.
    Měj hezký den, Helena

    1. ciculka Post author

      Ahoj Helenko,
      na Pavlovu se taky chystám, ale chce to čerstvé ovoce. Kokosky jsem dělala podle tebe a byly luxusní. Na tvůj recept se moc těším, doufám, že bude brzy na blogu. Měj se krásně!

  2. Lucie

    Ahoj, pokud mi nějaký bílek zbyde, tak ho většinou zužitkuji na pusinky a nebo do omelety. Tahle roláda ale vypadá velmi chutně, opisuji si ji a určitě vyzkouším:-)

    1. ciculka Post author

      Ahojky,
      já jsem z první sklenice taky dělala pusinky a měly veliký úspěch. Recept určitě zkus, nám se doma po ní jen zaprášilo. Asi o víkendu představím i ten druhý recept na to, jak zužitkovat bílky. Doufám jen, že mi zbyde nějaký kousek na nafocení:-D

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      to mám, to máš pravdu:-) Já jsem dlouho rolád bála, ale asi před rokem jsem to poprvé zkusila a zjistila jsem, že je to vlastně snadné:-)

  3. Stáňa

    Hani, já bílkovou roládu pekla nedávno (myslím, že i viděla u mne na blogu). Jako náplň jsem dávala mascarpone se šlehačkou (oboje zůstalo zapomenuté v lednici přes Vánoce a už to bylo nutno spotřebovat). Recept byl myslím stejný jako tvůj a potvrzuji, že s upečeným plátem se pracuje moc dobře.
    Z druhé sklenice bílků jsem upekla mini Pavlovy a na ně šlehačku, do které jsem zamíchala trochu mascarpone (ten kelímek je hodně velký).
    Hezký den

    1. ciculka Post author

      Ahoj Stáni,
      tvůj recept jsem viděla a mám stejný základ jako ty. Taky jsem potřebovala dodělat ty tvarohy, takže volba padla na ně. Z té poslední sklenice jsem upekla takový chlebíček s kandovaným ovocem, recept na něj taky bude:-)

    1. ciculka Post author

      Ahoj Marti,
      já si to pamatuji, psala jsi, že ses už napekla dost. Mě vaření a pečení hodně baví a ráda zkouším nové recepty, tak toho bude na blogu ještě docela dost. Měj se krásně!

  4. WantbefitM

    Já taky moc ráda dělám rolády! 🙂 Akorát je většinou dělám z celých vajíček 🙂 S tou marmeládou a tvarohem to muselo být úplně luxusní. Také se snažím vyhazovat minimim věcí a musím říct, že zatím se mi to daří dobře 🙂

    WantBeFitM

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      já dělám různé varianty, ale letos bylo hodně bílků, takže padla volba na tuto. Já se právě doma taky snažím dodělávat všechny zbytky, abych nemusela nic vyhazovat. Často díky tomu vzniknou nečekané recepty, které se ale uchytí a dělám je pak pravidelně.

Napsat komentář: Eliss Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *