Krásný den,
dneska se spolu podíváme na jeden klasický podzimní recept – na dýňovou polévku. Je to moc dobré jídlo, vhodné pro chladné podzimní večery. Je celkem vydatná, můžete si ji dát jako večeři či lehčí oběd.
co budeme potřebovat:
- dýni Hokaido
- jeden batát
- brambory
- mrkve
- kari
- sůl
- smetanu (nebo kokosové mléko)
- bujon
- pečivo
- máslo
Na plotnu si dáme velký hrnec a připravíme pokličku. Veškerou zeleninu si důkladně opláchneme a jde se krájet. Batát oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. To samé uděláme s brambory a mrkví.
Dýni si rozkrojíme, vyřízneme ošklivé části. Dýni rozpůlíme. Pomocí lžíce vydlabeme semínka a ošklivý vnitřek. Dýni poté nakrájíme na malé kostičky. Vše dáme do hrnce a zalijeme litrem vody. Osolíme, přidáme kari. Přidáme bujon. Přiklopíme pokličkou a dáme vařit.
Na pánev si dáme rozehřát trochu másla. Nakrájíme z nějakého pečiva malé kostky a dáme je opražit na pánev. Je jedno, jestli to bude chléb či starý rohlík, záleží na vašich preferencích.
Když je zelenina pěkně měkká, rozmixujeme ji pomocí tyčové mixéru. Pěkně promícháme a zalijeme smetanou. Podle chuti můžeme ještě dosolit.
Podáváme s opečenými krutonky. Malý tip ode mě – krutonky jsem v polévce posypala ještě parmazánem. Je to delikatesa:-) Přeji dobrou chuť!
Vaše Čičulka
Já si na krémové polévky nepotrpím, takže jsem zatím dýňovou nejedla. Ale je to v poslední době takový podzimní fenomén, že se chystám, že ji jednou vyzkouším a uvidím, jestli to bylo poprvé a zároveň naposled nebo jestli mi zachutná
Ahoj, já mám asi také raději vývary, ale krémovým se nijak nebráním. Dělala jsem tuto polévku poprvé a doma sklidila úspěch hlavně u mamky, která prý bude chtít další.