Krásný den,
mezi tradiční česká jídla rozhodně patří velmi populární omáčka svíčková na smetaně. Řekla bych, že každá rodina má ten jeden recept na tu správnou svíčkovou. Je dost možné, že se dokonce předává z generace na generaci. U nás je to úplně stejně, mám recept od mamky, ta zase od té své…
co budeme potřebovat:
- 1 kg hovězího
- 1 středně veliký celer
- 2 – 3 cibule
- 4 – 5 mrkví
- nové koření – 10 kuliček
- pepř celý – 10 kuliček
- jalovec – 4 kusy
- bobkový list – 4 kusy
- tymián
- 1 – 2 šlehačky (30% minimálně)
- sůl
- hnědý cukr
- olej
Ve velkém hrnci si rozpálíme olej a na něm zatáhneme maso ze všech stran. Poté ho vyndáme a doložíme stranou. Cibuli nakrájíme a vložíme do hrnce. Přisypeme trochu cukru a necháme ji zesklovatět. Díky cukru bude lehce karamelizovaná a omáčka pak bude mít hezkou barvu.
Mrkev a celer oloupeme a nastrouháme. Přidáme ji do hrnce k cibuli a necháme ji dusit. Na začátku toho bude v hrnci hodně, ale ono to postupně klesne. Když je zelenina měkká, přidáme opět maso, podlijeme vodou a dusíme, dokud nebude maso měkké.
Když je maso hotové, opět ho vyndáme ven. Vylovíme všechno koření koření. Zeleninovou směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Omáčku zalijeme šlehačkou a pořádně dochutíme solí a cukrem. solit budeme muset opravdu dost, počítejte s tím. Hotová omáčka chutná čistě po zelenině. Nepoužívám žádnou jíšku, takže je to taková bezlepková varianta. Svíčková samozřejmě nejlépe chutná s knedlíkem (už jste zkoušeli ten karlovarský, o kterém jsem psala nedávno?:-), citronem, šlehačkou a brusinkami.
Máte rádi svíčkovou? Jaký je ten váš recept? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Ahoj, svíčková má spoustu variant, já ji dělám maličko jinak, sice ji nedělám často, ale když už, tak si i na ní pochutnám. Právě svíčkovou mám ráda bez zahuštění jíškou a aby v ní byla cítit hodně zelenina.
Ahojky,
já to mám úplně stejně, mám ráda chuť té zeleniny.
Hani, u nás vaří svíčkovou manžel nebo moje máma :D. Oba jí mají skvělou. Mojí doménou je zas kuře na paprice ;-).
Ahoj Stáni,
můj taťka umí uvařit jen vodu, takže dělá čaj a kávu. Martin ale docela vaří, i když jsem od něj měla zatím jen špagety carbonara. ty byly le skvělé.
Hani, vidíš, u nás se dělá úplně jinak. Maso jemně našpikovaná zatáhnu na másle a pak obložím zeleninou co se jen do pekáče vejde a velmi pomalu peču. Maso vyjmu, nechám trochu vychladnout aby se dobře krájely hezké plátky (používám kuchyňskou pilku) a dám stranou. Zeleninu rozmixuji a na máslovém karamelu připravím omáčku. No je to dobrota :o)
Měj příjemný den. Helena
Ahoj Helenko,
já to maso nešpikuji, protože mi to fakt nechutná a vadí mi to.
Dobrý, dal bych si, můžete se vdávat 🙂
Děkuji:-)