Krásný den,
dnešní recept úplně vysílá podzimní vlny. Je svěží, lahodný a není zbytečně přeslazený. Jedná se o koláč s jablky, šlehačkou a skořicovým cukrem. Recept mám opět z časopisu Penny a je to celkem snadná záležitost, i když to má hned několik kroků. Opět jsem si recept trošinku upravila.
co budeme potřebovat na těsto:
- 4 vejce – bílky a žloutky zvlášť
- 1 vanilkový cukr
- 200 gramů cukru
- 120 ml oleje
- 130 ml vody
- 1 kypřící prášek
- 200 gramů hladké mouky
V robotu si vyšlehejte bílky do hladkého sněhu. Dejte si ho stranou (třeba do jiné nádoby). Mísu od robota vraťte zpět, přidejte žloutky a cukr a vyšlehejte hladkou pěnu. Do ní postupně přidejte i všechny další ingredience. Do hotového těsta postupně přidejte sníh a jen ho stěrkou nebo vařečkou lehce zamíchejte, určitě už nepoužívejte robot. Vznikne hezké hladké těsto, které hodně připomíná piškotové těsto na rolády. Velký plech vyložte pečícím papírem a nalijte tam těsto. Vše uhlaďte a pečte cca 25 minut na 170 stupňů.
na náplň:
- 1 kg jablek nakrájených nadrobno (bez slupky)
- 150 gramů cukru
- 2 sáčky vanilkového pudingu
- 200 ml vody
V nějaké širší nádobě udělejte jablečnou náplň. Na dno nalijte trochu vody, přidejte jablka a cukr a nechte pořádně podusit a rozvařit. Nakonec přimíchejte vanilkový puding. Hotovou směs nalijte na vystydlé těsto.
na zdobení:
- cukr + skořice/ skořicový cukr
- šlehačka na šlehání (na tento veliký plech jsem použila 2,5 krabičky)
Když je jablečná část vychladlá, připravíme klasicky šlehačku a rozetřeme ji po celé ploše. Vše důkladně zasypeme skořicovým cukrem. Ten si můžete koupit v malých sáčcích (jako vanilkový cukr) nebo ho doma vyrobte smícháním skořice a klasického cukru.
Kombinace jablek, skořice a šlehačky je velmi příjemná a osvěžující. Tuto buchtu určitě skladujte v lednici, aby se vám šlehačka nezkazila. Doma mi vydržel skoro týden, pak už nebyl:-D
Máte rádi kombinaci jablek a skořice? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Hani, ježíš, ještě jsem nesnídala a tady taková úžasná nástraha! Jdu si udělat něco k jídlu. Měj pohodový víkend.
Ahoj Marti,
díky! Doufám, že sis pochutnala na snídani a užila si krásný den:-)
Vlastně připomíná nepečený jablečná dort (rozvařená jablka se skořicí zpevněná pudinkem, piškoty, šlehačka) a ten je u nás hodně oblíbený!
Hani, tenhle koláč by u nás rozhodně uspěl!
Měj hezkou sobotu, Helena
Ahoj Helenko,
u nás má taky obrovský úspěch:-)
Koukám, že píšu jako tatar, pardon! H.
Ahoj Helenko,
v pohodě:-D
Hani, věci s jablky jsou u nás hodně oblíbené – žemlovka, štrůdl, hraběnčiny řezy, nepečený dort… Takže tenhle by mě určitě chutnal ! Hezký víkend přeje Lenka
http://www.babilenka.cz
Ahoj Leni,
u nás jablka taky frčí. Děláme doma i kompoty, povidla a čatní, ale já mám ráda jablka i samotná. Krájím si je na měsíčky a ráda si je nosím do školy na svačinu.
Hani, ten děláme taky (nechtěj vědět, jak mu říkáme :D), je docela oblíbená. Jen skořicí ochucuji jablečnou náplň a šlehačku si dáváme až při podávání. Ale musím říci, že takhle s tou šlehačkou natřenou nahoře to vypadá luxusně.
Já dneska pekla taky z jablek – muffiny. Vlastně peču – musím to jít vyndat u trouby 😉
Hezký víkend
Ahoj Stáni,
nutně potřebuji vědět, jak mu říkáte:-D Na tvoje muffiny se jdu hned mrknout:-)
Hani, „poblitej koláč“. Vzniklo to z koláč politý jablečným pudinkem. Pak se mu říkalo stručně „politej“. A od toho je k poblitému jen krůček 😀
Ahoj Stáni,
to je ale vtipné:-D
Ahoj, jablka a skořice je typicky podzimní kombinace, škoda, že nemám doma šlehačku, hned bych se pustila do pečení, musí to úžasně vonět a ještě líp chutnat:-)
Ahoj,
dneska jsme měli rodinný sraz a dělala jsem tuto buchtu znovu. Měla neuvěřitelný úspěch, snědl se skoro celý plech:-) Určitě ji vyzkoušej, stojí za to.