Krásný den,
dneska mám pro vás recept na jednoduchou buchtu, která je docela sladká, snadná a pokud vám doma také zbyl třeba karamelový krém jako mně, perfektně to zde spotřebujete. Karamelový krém je z másla a karamelového salka, psala jsem o něm už několikrát (např. zde a zde), takže ho už nebudu dále rozebírat.
co budeme potřebovat:
- 300 gramů nastrouhaných jablek
- 300 gramů polohrubé mouky
- 300 gramů cukru (dala bych i méně, je to dost sladké i tak)
- citronový cukr
- kypřící prášek
- 2 vejce
- 80 rozpuštěné hery
- tuk a kokos na vymazání
- 2 lžíce kakaa
- marmeláda, karamelový krém na namazání
- malinový prach/ kokos/ nastrouhaná čokoláda na ozdobení
Recept je opravdu snadný. Jablka si očistíme, oloupeme a nastrouháme na hrubé straně struhadla. Do mísy k jablkům přidáme mouku, cukry, kypřící prášek, vejce, kakao a rozpuštěnou heru. Vše pořádně promícháme.
Formu vymažeme nějakým tukem. Já na to ráda používám kokosový olej. Vysypeme ji kokosem, což udělá skvělou kůrčičku. Jestli tento trik neznáte, určitě ho vyzkoušejte. Já už všechny formy vysypávám jen kokosem, je to skvělé. Hotové těsto nalijeme do formy a pečeme cca 30 minut na 170 stupňů.
Upečenou buchtu necháme vychladnout, poté opatrně podélně rozřízneme a a jednu plochu potřeme nejdříve trochou marmelády (mám malinovou) a poté tenkou vrstvou karamelového krému. Opět vrátíme horní část perníku a vršek potřeme zbytkem krému. Vše ozdobíme nějakým posypem. Já jsem doma měla ještě namletý malinový prach (z lyofilizovaných malin), tak jsem použila ten. Můžete použít ale třeba namleté ořechy, čokoládu nebo opět kokos.
Buchtu je třeba skladovat v lednici, ten krém jinak strašně taje. Je skvělá, vláčná, ale opravdu šetřete cukrem, můžete ho dát i méně než je v receptu, jestli nejste úplně na sladké (jsou tam totiž sladká i jablka, marmeláda a krém). My doma tento perník děláme už mnoho let, s krémem je to naše premiéra:-)
Máte rádi jablečné buchty? Jakou doma děláte? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Haničko, mám. Milujeme doma klasický štrůdl, nepečený jablečný dort i klasický koláč s jablky a drobenkou.
Měj příjemný den, Helena
Ahoj Helenko,
u nás taky jablka frčí:-)
Ahoj, když potřebuji zpracovat koupená jablka, která nesníme, tak vždy hledám na netu nějaký recept na něco dobrého z nich, ráda vyzkouším i tento recept:-)
Ahoj,
taky často zpracovávám jablka do různých moučníků. Mám ráda jejich svěžest. My jsme hodně jablečná rodina, obzvlášť táta sní třeba dvě až tři denně.
Hani, tenhle recept znám, patří u nás k těm nejoblíbenějším. Děláme ho s rybízovou marmeládou, která tomu dodá trochu pikantní šmrnc a s polevou z másla, kakaa, cukru a škorbové moučky. A toho cukru fakt stačí míň – já většinou ubírám 100 g a je to tak akorát.
To vysypávání kokosem budu muset zkusit někdy na bábovce (buchty na plech dávám na pečící papír, abych nemusela moc mýt plech ;-))
Hezký den
Ahoj Stáni,
já jsem taky cukr ubírala a ubrala bych ještě víc. S polevou ho doma taky děláme, mamka na ni ale používá nějaký jiný tuk, ne máslo. Já zase kupuji ty klasické čoko polevy, co se rozpouští v nějakém sáčku. Vysypání kokosem zkus, já už jinak nepeču a používám ho na vše. Třeba taková bábovka má hned úplně jiný šmrnc.