Medovník – recept

Krásný den,

na tento článek jsem vás už několikrát lákala, medovník byl veliký hit v květnu. Tedy u nás doma a taky u mě v práci, kam jsem ho kus brala. Myslím, že většina z nás ho zná z různých kaváren, popřípadě jste si už někdy koupili ten hotový v obchodě. Já jsem nad jeho pečením moc nepřemýšlela, ale když táta projevil zájem, že by ho chtěl upéct, tak jsem si řekla proč ne… Mamka vzápětí vymyslela asi sto důvodů proč nepéct, ale jako vždy jsem vyhrála já:-D Nebudu vám nic nalhávat, není to úplně nejjednodušší buchta, ale zase to není žádná hrůza. Vše šlo bez problémů, jen potřebujete dost času a taky si to pořádně naplánovat. Já jsem ho měla upečený a nazdobený se vším všudy za necelé tři hodiny. Používala jsem kuchyňského robota a mixér, ale není to podmínkou.

co budeme potřebovat na těsto:

  • 100 gramů změklého másla
  • 120 gramů cukru krystal
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 4 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce octa
  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 1,5 lžíce jedlé sody

Připravíme si vodní lázeň, ve které si rozpustíme máslo, cukr, mléko a med. Vše pořádně promícháme metličkou. Rendlík se směsí vyndáme, zespoda otřeme a do směsi přidáme vejce a ocet. Opět pořádně promícháme. Směs přelijeme do robota a necháme míchat. Postupně přisypeme mouku s jedlou sodou. Vše pořádně promícháme. Těsto vyndáme na pomoučněný vál a zpracujeme rukama. Těsto trochu lepí, nebuďte překvapení. Hotové těsto rozdělíme na čtyři části, každou zabalíme do folie a necháme odležet v lednici.

Zatímco těsto odpočívá v lednici, připravíme si krém. Viděla jsem několik návodů na různé krémy, nakonec jsem ale zvolila osvědčenou klasiku – krém ze salka.

co budeme potřebovat na krém:

  • celé změklé máslo
  • plechovka karamelového salka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1,5 lžíce cukru

Krém se mi nejlépe dělá také v robotu. Začneme změklým máslem, které si důkladně vyšleháme s oběma cukry. Vznikne hladká pěna/krém, do něhož si přidáme postupně karamelové salko. Vše pořádně vyšleháme a dáme chladit do ledničky.

Dále budeme potřebovat speciální cukrový sirup, kterým budeme potírat hotové pláty těsta.

co budeme potřebovat na sirup:

  • voda
  • cukr krystal
  • 1 lžíce rumu

V malém rendlíku svaříme vodu s větším množstvím cukru na hustší sirup. Opravdu cukrem nešetřete, jinak vám to nezhoustne. Vody dejte spíše méně. Do hotového sirupu poté přidejte pro chuť lžíci rumu. Sirup si dejte stranou, budeme ho brzy potřebovat.

Odpočinuté těsto vyndejte z lednice a všechny části postupně vyválejte na větší placku. Vyberte si tvar, podle kterého budete vše vyřezávat. Já jsem měla veliký talíř z Ikea. Vždy si placku zkontrolujte, zda je dost veliká i na vaši formu. Každou vyválenou placku propíchejte vidličkou a dejte péct na cca 10 minut na 170 stupňů.

Upečené placky nechte trochu vychladnout, ořízněte podle formy. Ořezky dejte stranou, budeme je ještě potřebovat. Jednotlivé vrstvy potřete cukrovým sirupem z obou stran. Ořezky namelte na drobečky.

Posledním krokem je spojení všech částí dohromady. Jednotlivé placky namažte krémem a spojte je. Pokud to chcete trochu ozvláštnit, můžete prostřední vrstvu krému vynechat a nahradit ji marmeládou. Ideální je na to nějaká pikantnější, kyselá, třeba rybízová. Vše důkladně promažte, vrch medovníku také namažte krémem, to samé platí o stranách dortu. Posledním krokem je zasypání drobenkovou směsí z těch odřezků. Opět nezapomeňte i na boky. Hotový dort přesuňte do lednice, kde by měl ještě den nebo dva odpočívat, aby se pořádně uležel.

Doufám, že jsem všechny kroky popsala srozumitelně. Docela jsem se toho bála, ale vše šlo bez problémů. Je to tedy časově náročný dezert, ale zase za to stojí. Máte rádi medovník? Děláte ho doma sami? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on:

12 thoughts on “Medovník – recept

  1. Babilenka

    Hani, medovník je u nás oblíbený, peču ho. Recept mám od mamky a ta zase od své mamky, tedy mé babičky. Dělaly ho obě při slavnostních příležitostech – na Vánoce, narozeniny. Tak pokračuju v tradici s naším receptem…Zdraví Lenka
    http://www.babilenka.cz

    1. ciculka Post author

      Ahoj Leni,
      to se mi moc líbí, to rodinné předávání. Já mám taky nějaké recepty, kterou jsou po mé prababičce. Mamku taky vaření hodně baví, takže je přejala a naučila mě to.

  2. Lucie

    Ahoj, medovník mám ráda moc, ale sama jsem ho nikdy nedělala, občas, když někde jsme, tak si ho dáme v cukrárně. Ale tedy ten tvůj vypadá luxusně, možná někdy seberu odvahu se do něj pustit i já:-)

  3. Iwka

    Medovník mám ráda, ale 3 hodiny, to je pro mne moc času. Nikdy jsem ho proto nedělala. Obdivuji takové dlouhé pečení a zdobení. Manžela jsem naučila dělat na vánoce cukroví, hlavně abych to nemusela dělat. Klepla by mne Pepka, anebo jak by mi prdly nervy, tak plechy i s cukrovím by letěly k sousedovi do zahrady. Obdivuji vás. Zdraví Iwka

    1. ciculka Post author

      Ahoj Iwko,
      ty tři hodiny mi vůbec nevadí, ale nesnáším nějaké detailní a náročné zdobení, to by mě z toho trefilo. Vánoční cukroví peče mamka, já se na to moc vztekám…

  4. Helena

    Haničko, medovník mám ráda a už jsem ho dlouho nedělala. Většinou jsem ho pekla s Terko, díky práci s keramikou vyválela naprosto tenoučké pláty.
    Děkuji za inspiraci a přeji hezký den, Helena

    1. ciculka Post author

      Ahoj Helenko,
      díky za přání. Válení těsta mě překvapivě bavilo a i t šlo docela dost bez problémů. Někdy u jiných dezertů se trochu vztekám…

  5. Stáňa

    Hani, máš můj obdiv – já bych se do medovníku nepustitila. My ani jeden nemáme medovník v oblibě, takže bych se do něj určitě nepustila – i kvůli té časové náročnosti.
    Hezký den

    1. ciculka Post author

      Ahoj Stáni,
      medovník si přál táta, já bych do něj asi sama za sebe nešla, i když mi vlastně dost chutná taky:-) Časová náročnost mi nevadí, ale musím na to mít prostor.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *