Krásný den,
od kolegyně jsem dostala úplně luxusní třešně, takže bylo jasné, že budu dělat nějaký ovocný dezert. Omrkla jsem ledničku a zjistila jsem, že mám opravdu velikou zásobu tvarohů. Proto nakonec volba padla na tvarohový závin s třešněmi, což je nenáročná rychlovka, která je v tomto parném a dusném počasí úplně ideální.
co budeme potřebovat:
- listové těsto
- dva tvarohy
- trochu cukru podle chuti
- 1 vanilkový puding
- 1 citronový cukr
- vypeckované třešně
- 1 vajíčko
- trochu hladké mouky na vyválení
Základem receptu je samozřejmě listové těsto. V tomto vedru by mě ani nenapadlo dělat domácí, použila jsem mražené Billa Clever, které kupuji asi nejraději. Z jednoho balíčku jsem měla dva nohy závinu. Můžete si to ještě více ulehčit tím, že koupíte čerstvé těsto, které je už vyválené a namotané na pečícím papíru. Těsto jsem si tedy rozdělila na dvě části a na pomoučněné ploše jsem vyválela placku.
Ve větší míse jsem smíchala dva tvarohy, cca 2 lžíce cukru (dejte podle chuti, ale myslete na to, že třešně jsou taky sladké), 1 citronový cukr, 1 puding a vypeckované třešně. Touto směsí jsem plnila závin. Vše jsem natřela doprostřed plochy, okraje je důležité nechat volné, aby vám náplň pak neutíkala pryč. Závin jsem pak zarolovala a konce zahnula dospod. Vše jsem opatrně přesunula na plech vyložený pečícím papírem. Všechny záhyby jsem měla vždy vespod. Hotový závin jsem potřela rozšlehaným vajíčkem. Závin se peče cca 30 minut na 180 stupňů.
Pro efekt jsem ho po upečení trochu pocukrovala moučkovým cukrem, ale, upřímně řečeno, nemám to moc ráda, takže cukrované kousky šly k rodičům. Řekla bych, že je to moc příjemná variace na klasický jablečný štrůdl. Vše je rychlé, snadné, nepřeslazené a za mě v těchto vedrech i docela osvěžující.
Máte rádi tvarohové záviny? Chutnají vám třešně? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Haničko, vypadá dobře.
Většinou dělám klasiku s jablky, někdy kynutý s mákem, ten miluje moje mamka. Třešně nemáme, ale višní bude, taky ho vyzkouším.
Měj hezký den, Helena
Ahoj Helenko,
s višněmi bude určitě také skvělý. Dělala jsem ho několikrát i s jahodami, to mi taky chutná.
Hani, tvarohové moučníky bývají fajn. Jestli nám špačci neozobou všechny višně, tak závin možná zkusím z nich. Jinak já taky moučníky necukruju, max. pár kousků na focení jako ty (a jí je pak manžel ;-))
Měj se fajn
Ahoj Stáni,
já na to cukrování fakt nejsem, vadí mi to třeba i na kupovaných sladkostech, jako jsou koblihy. Višně budou taky výborné.
Hanko, takový závin neznám, tak ho musím zkusit udělat. Tvaroh a třešně, tak trošku mi to připomíná maďarskou kuchyni. Bezva nápad. Zdraví Iwka
Ahoj Iwko,
určitě to vyzkoušej, je fakt dobrý.
Ahoj, tvarohy kupuji často, hlavně do různého pečení, takže tohle jen vítám. Nenapadlo by mě spojit to s třešněmi, každopádně je to jednoduché a z dostupných surovin, třešně nám právě zrají, takže ráda zkusím.
Ahoj,
já dělám tvarohové záviny moc ráda, nikdy dlouho nevydrží, jsou hned pryč. Když mám čerstvé ovoce, tak ho tam hned šoupnu taky. I s jahodami je třeba mňamka:-)
Tvarohový závin miluju! Akorát já teda vždy používám takhle do náplně tvaroh z alobalu. Z vaničky mi vždycky vyteče a závin je pak skoro suchý… 😀 akorát bych třešně vyměnila za borůvky či maliny.
WantBeFitM
Ahoj,
já ho mám taky moc ráda. Když tam dáš puding, tak to právě neteče, což je super. Já jsem použila ovoce, které jsem dostala a chtěla jsem ho zužitkovat.