Krásný den,
dneska tu mám pro vás takovou klasiku slovenské kuchyně – halušky se zelím a bryndzou. Je to jednoduché jídlo, které není náročné na přípravu a ani na suroviny. Myslím si, že do těchto chladných dnů je úplně ideální:-) Tentokrát vařila mamka, takže výsledný pokrm je její dílo:-D
co budeme potřebovat:
- syrové brambory
- vejce
- polohrubou mouku
- sůl
- bílé zelí
- sýr bryndza
- větší cibuli
- cca 20 dkg slaniny
- ocet a cukr na ochucení zelí
Základ na halušky je vlastně stejný jako na bramborové knedlíky. Než začneme zpracovávat všechny suroviny, dáme si nějakého kastrůlku vařit vodu na halušky. Osolíme ji. Bramory oškrábeme, opláchneme a nastrouháme najemno. Do misky přidáme polohrubou mouku, vajíčko a sůl. Vše promícháme, až vznikne těsto konzistence jako na fotce.
Pomocí dvou lžiček tvoříme malé knedlíčky – halušky – a rovnou je házíme do vroucí vody. Hotové jsou v tu chvíli, kdy vyplavou na povrch. jde to docela rychle, počítejte s tím.
Zatímco připravujeme brambory, v rendlíku se nám vaří zelí. V tomto receptu můžete použít zelí ohřáté i klasicky studené, záleží na vašich preferencích. Zelí ochutnejte a případně dolaďte pomocí octu a cukru. Mělo by být pikantně kyselé.
V pánvi si rozpalte trošku oleje a osmažte najemnou nakrájenou slaninu a cibuli. Já mám ráda spíše tu libovou slaninu. Jestli máte tu hodně tučnou, tak tam ani omastek nepřidávejte, vyškvaří se vám ten tuk, to stačí. Většinou smažím jako první slaninu a k ní přidávám cibuli, protože ta se udělá mnohem rychleji:-)
Teď už se jde nandavat! Do hlubšího talíře si dejte nejdříve halušky, posypte je kousky bryndzy, přidejte zelí a navrch ozdobte smaženou slaninkou a cibulí. Přeji dobrou chuť!
Máte rádi toto slovenské jídlo? Děláte ho doma? Chutná vám bryndza? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Haničko, vidíš, zrovna včera padly halušky jako typ dnes k obědu. Ale nebudou, kluci usoudili, že bude něco, u čeho nemusím tak dlouho stát, přece jen ještě nejsem úplně OK. Ale dala bych si, na Slovensku třeba týden nic jiného nejíme :o)
Měj hezkou sobotu, Helena
Ahoj Helenko,
obdivuji tě, že jdeš ještě vařit, já bych se na to vykašlala a zkusila třeba něco objednat…
Hani, my máme halušky taky rádi, jen je děláme jen s bryndou (kterou vmícháme rovnou do halušek vyndaných z vody – jak jsou teplé, ta se v nich brynza trochu roztaví a obalí je) a se slaninou. Já tepelně upravené zelí totiž nerada ;-). U tohohle jídla sáhneme i po polotovaru, pak je to rychlovka :). Ale domácí jsou samozřejmě lepší…
Ahoj,
určitě by mi to chutnalo i bez zelí, ale s ním je to výborné. Já mám tepelně upravené zelí překvapivě ráda (jinak teplou zeleninu kromě brambor, špenátu a dušené mrkve nejím).
Tak halušky jsem doma ještě nezkoušela, ale podle tvého návodu to není zase tak složité. Ve škole jsem je ale měla vždycky moc ráda 🙂
Ahoj,
je to opravdu snadný a rychlý recept:-) U nás v jídelně je nikdy neměli…
Ahoj, přiznávám se, že halušky jsem nikdy nezkoušela, ale myslím, že podle tvého receptu bych je zkusit mohla:-)
Ahoj,
určitě je vyzkoušej, jsou výtečné. Je to rychlý a snadný recept:-)
Mňam! Já teda halušky nikdy nedělala ale moje mamka umí ty nejlepší na světě a teda mám na ně chuť už několik měsíců, asi je zkusím udělat i tady v UK 🙂
Ahojky,
já jsem si je taky hodně oblíbila, v lednu jsme je měli asi třikrát:-D
Ahoj, Hanka. Halušky mávame často, (ja ich zbožňujem od malička:)), ale zvyknem ich robiť úplne narýchlo bez zemiakov a buď s bryndzou a slaninkou alebo s kyslou kapustou a oškvarkami. Verziu, kde je aj bryndza aj kapusta vidím prvý krát u teba. A tiež som ich skúšala aj v obmenách ako špenátové a tekvicové.
Ahoj Zuzi,
u nás se dělá jen tato varianta, ale špenátová verze mě taky zaujala:-)