Žirafí roláda – recept

Krásný den,

když na mě na internetu vykoukl recept na žirafí piškotovou roládu, věděla jsem, že ho musím určitě vyzkoušet:-) Není to nijak složité, jen to chce trochu trpělivosti při výrobě té žirafí části:-)

co budeme potřebovat:

  • 4 vejce
  • 100 gramů cukru krupice
  • 110 gram hladké mouky
  • kakao
  • marmeláda
  • pribináček (aspoň 125 gramů)
  • ovoce (např. borůvky)

Základem je klasické piškotové těsto. Oddělíme bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšleháme do pevného a hladkého sněhu. Žloutky smícháme s cukrem a pomocí metličky je důkladně vyšleháme do hladké pěny. Sníh pomalu přidáváme do směsi a opatrně a jen lehce promícháme. Nakonec tam přidáme mouku. Vznikne lehké a vzdušné těsto.

Část těsta si přendáme do zdobičky. Pokud ji nemáte, použijte pevnější sáček, u kterého odstřihněte jeden roh. Na plech si položíme pečící papír, na který si nakreslíme žirafí vzor. Dáme ho na dvě minutky zapéct do trouby na cca 170 stupňů.

Zbytek těsta smícháme s kakaem a vznikne tmavé těsto. To rozprostřeme na  předpečenou žirafí část a dáme péct do trouby na cca 180 stupňů na 8 – 1é minut. těsto nesmí být přepečené, pak je moc tuhé. Hotové těsto rovnou zarolujeme pomocí papíru a zabalíme ho do úterky. Může být i vlhká.

Když je těsto už vychladlé, přišla část na plnění. To si nijak nebudeme komplikovat. Těsto opatrně rozvineme a pomažeme ho oblíbenou marmeládou. Na tu přijde pribináček a vše posypeme ovocem. Hotové těsto opět zarolujeme a necháme odležet v lednici.

Jak se vám líbí žirafí roláda? Jaký moučník jste naposledy pekli vy? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on:

16 thoughts on “Žirafí roláda – recept

  1. Helena

    Hani, už jsem jí taky někde viděla, malé děti by ji určitě ocenily! Snad si vzpomenu, až bude příležitost…
    Měj příjemný den, Helena

  2. Lucie

    Ahoj, já si zrovna říkala, že musím na netu mrknout na něco co bych na Velikonoce kromě beránka upekla, tak myslím, že jsi mě inspirovala:-)

  3. Andy

    Ahojky, ta roláda vypadá skvěle! My jsme doma naposledy pekli štrůdl s jablíčky a perník na plech 🙂 Přeji krásný den! 🙂

    1. ciculka Post author

      Ahojky,
      já jsem naposledy pekla včera večer pro mamku do práce kefírovou buchtu, ta bude mít premiéru na blogu někdy v dubnu:-) Štrůdl i perník jsou moje oblíbené dezerty, taky je doma děláme často:-) Měj se krásně!

  4. Stáňa

    Hani, roláda vypadá zajímavě a určitě byla dobrá (tahle roládová těsta jsou taková lehká). Já naposled pekla tvarohový koláč s hruškami (myslím jsi u mne na blogu viděla), teď si dám pauzu, protože na Velikonoce budeme mít mazanec od mámy (a měla bych se sladkým krotit)
    Měj se fajn

    1. ciculka Post author

      Ahoj Stáni,
      máš pravdu, byla taková lehká, nic těžkého na trávení. Tvůj koláč vypadal fakt dobře, hrušky jsou moje oblíbené ovoce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *