Krásný den,
dneska si ukážeme opravdu snadný recept, který je vhodný i pro úplné začátečníky v kuchyni. Dobře si vybavuji, kdy vešel do naší rodinné kuchařky:-) Byli jsme s rodiči u známých na chatě a teta Eva (v určitém věku byli všichni strejda a teta:-) to pro nás připravila. Myslím, že tam tedy měla vepřové maso, já dávám kuřecí, ale to záleží jen na vás:-)
co budeme potřebovat:
- brambory
- máslo
- sůl
- paprika sladká
- smetana na vaření 2x
- strouhaný sýr (dávám goudu)
- kuřecí prsa
- gyros koření
Připravíme si velký a hlubší pekáč, protože toto je jídlo z jednoho pekáčku. Pěkně ho vymažeme máslem a dáme stranou. Všechny brambory oloupeme, nakrájíme na tenké látky a poklademe jimi dno plechu. Posolíme a posypeme lehce sladkou paprikou.
Maso omyjeme, osušíme a očistíme (já jsem známý vykrajovač, nesnesu blanky nebo nějaké žilky, prostě pitval:-). Nakrájíme ho na malé kousky. Poctivě ho osolíme a okořeníme gyrosem. Vložíme ho do pekáče na brambory.
Vše zalijeme smetanami, posypeme strouhaným sýrem. Občas ještě před smetanou dám na brambory a maso pár kousků másla. Je to jen pro chuť, ta máslová je moc fajn. Ale nijak to nepřehánějte, toto jídlo nemá být nějak mastné… Pekáč vložíme do trouby a pečeme cca hodinu na 180 stupňů.
Já si jídlo po naservírování ozdobím ještě hoblinkami parmazánu a přidám k němu tatarku. K pití si dám ideálně nějakou vychlazenou limču nebo domácí bezinkovou šťávu, tak mi to chutná. Klidně si k tomu přidejte i nějakou zeleninovou oblohu, hodí se to:-)
Máte rádi takovéto jednoduché recepty, kdy se jídlo dělá vlastně za Vás v troubě? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
Hm, tak to bych si dala a myslím, že by mi to chutnalo 🙂
Ahoj,
v posledních dnech je to u nás strašně oblíbené jídlo. Občas udělám jen ty brambory bez masa jako přílohu a maso udělám ještě na jiný způsob. vyhovuje mi, že se to dělá samo v troubě a nemusím u toho stát:-) A taky to není mastné, vždy jen lehce vytřu pekáč máslem a pak tam občas dám pár kousků másla na maso, občas ne, nevadí to.