Krásný den,
i když houby vůbec nejím, celkem ráda je sbírám a docela často z nich vařím. Dneska vám představím recept na takovou univerzální žampionovou omáčku, která je snadná, hodí se k mnoha přílohám a nepotřebujete na ni moc surovin.
co budete potřebovat:
- 500 gramů žampionů
- 1 smetana ke šlehání
- 2 dcl mléka
- 50 g másla
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- jarní cibulka
- červená cibule
- sůl
- bílý pepř
- citron
Začneme pěkně krájením. Jarní cibulku a červenou cibuli pokrájíme nadrobno. Vše osmažíme na pánvi na troše másla. Žampiony omyjeme a nakrájíme na malé kousky. On se potom ještě během smažení zmenší. Žampiony přidáme do pánve k cibuli a necháme pěkně osmažit. Osolíme, opepříme a necháme pustit vodu. Poté lehce posypeme moukou. Vše zalijeme mlékem a nakonec přidáme smetanu. Omáčku dochutíme citronovou šťávou a popřípadě solí a pepřem.
Já jsem k omáčce nachystala vepřové plátky a americké brambory pečené v troubě. Taťka ji druhý den měl s rýží, ale je dobrá k s těstovinami. Jak to máte s houbami vy? Napište mi:-)
Vaše Čičulka
U nás houby milujeme, tedy až na Adama :o) Mám ráda vlastně všechno, co kolem hub jde – rýži, těstoviny, polévky…
Hani, posílám pozdravy, Helena
Ahoj Helenko,
já jsem jako Adam:-)
Hani, já mám taky ráda všechno s houbami i z nich ráda vařím. Zrovna nedávno jsem pekla houbovomasovou sekanou.
Hezký den
Ahoj Stáni,
to bys mohla dát na blog jako recept, já bych to pak vyzkoušela. Sekanou fakt nejím, ale doma ji mají všichni rádi.
Hani, já už ji na blog dávala, ale je to pět let :D. Najdeš ji tady https://veverkoviny.blogspot.com/2019/02/houbova-sekana.html#more
Ahoj Stáni,
díky moc, mrknu na ni. Táta dneska na chatě našel nějaké houby:-)
Ahoj, houby miluji a když není houbařská sezona, tak si aspoň kupuji žampiony, mohla bych je cpát do polévek, omáček, k masu, prostě snad kamkoliv:-)
Ahojky,
doma taky houby všichni milují a kupujeme poměrně často. Já z nich docela ráda vařím, ale rozhodně je nejím.
Mě houby nevadí, ale přítel je nejí, takže je doma prakticky nevařím 🙂 Jen mám v mrazáku něco málo zamraženo na smaženici pro jednoho, když mě přepadne chuť 🙂
WantBeFitM
Ahojky,
já mám doma docela dost hub a používám je na vaření často, jen si vždy odeberu dopředu porci pro sebe, protože pro mě houby prostě nejsou.