Tvarohové šátečky s povidly – recept

Krásný den,

dnešní recept mám zase z časopisu, ale koukala jsem do mamčiny kuchařky a má ho tam už několik let taky. Není to nic komplikovaného a je na to třeba jen pár surovin a trocha šikovnosti při tvorbě šátečků. Množství surovin v receptu dá na cca 20 šátečků, takže to rovnou dělejte z dvojité dávky:-)

co budeme potřebovat na těsto a náplň:

  • 250 gramů měkkého tvarohu
  • 250 gramů másla
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • špetka soli
  • povidla švestková
  • vajíčko na potření
  • moučkový cukr na posypání

Z tvarohu, másla, soli a mouky vyrobte těsto. Máslo si do něj nakrájejte na malé kousky a hezky rukama zpracovávejte, aby vzniklo kompaktní a hladké těsto. Zabalte ho a nechte ho v lednici odležet aspoň 30 minut. Z odpočinutého těsta vyválejte placku, nakrájejte z ní čtverce o velikosti cca 6 cm x 6 cm. Do každého z nich doprostřed dejte malou lžičku povidel. Okraje pevně spojte. Všechny koláčky dejte na plech vyložený pečícím papírem. Každý koláček důkladně potřete rozšlehaným vajíčkem. Vše se peče cca 30 minut na 180 stupňů. Hotové šátečky pořádně posypte moučkovým cukrem, těsto totiž není vůbec slazené.

Hotové šátečky jsou opravdu luxusní mňamka, která není moc přeslazená. Díky tvarohovému těstu vydrží dlouho jemné a vláčné. Máte rádi šátečky? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on: ,

8 thoughts on “Tvarohové šátečky s povidly – recept

  1. Helena

    Haničko, z tvarohového těsta peču rohlíčky, ale mám tam víc mouky, obdivuji, že ti těsto drželo pohromadě.
    Šátečky vypadají skvěle.
    Měj příjemný den. Helena

  2. Stáňa

    Hani, z tohohle těsta máma dělá rožky s marmeládou, které miluju. Kdysi z něho dělala i štrúdl, ale tam pak přešla na sádlové těsto, které lze vyválet víc do tenka. Já se do věcí, které peče máma, nepouštím – vždycky dostáváme tyhle věci od ní. Obráceným směrem putují třeba muffiny, bábovka nebo řeze ze strouhaných jablek (to zas nepeče máma).
    Hezký přicházející víkend

  3. Lucie

    Ahoj, šátečky už jsem hrozně dlouho neochutnala a ty domácí už vůbec ne, díky za recept, nevypadá to vůbec složitě a určitě to bude výborný:-)

Napsat komentář: ciculka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *