Tvarohová štola – recept

Krásný den,

k tomuto receptu mě inspirovala Stáňa z blogu Veverkoviny. Už několikrát jsem tam četla zmínku o tvarohové štole, kterou peče podle receptu jiné blogerky. Zaujalo mě to, původní recept jsem si našla a výsledek vám právě teď předvedu:-)

co budeme potřebovat:

  • 370 gramů hladké mouky
  • 120 gramů cukru
  • 150 gramů rozpuštěné hery
  • 1 vanilkový cukr
  • 1,5 prášku do pečiva
  • 1 balení kandovaného ovoce
  • hrst rozinek
  • 2 vejce
  • 1 vanička tvarohu
  • 2 lžíce rumu
  • citronová kůra
  • citronový cukr
  • máslo na pomazání
  • cukr moučka na posypání
rozpuštěná hera

Jedná se o snadný a rychlý recept. Do mísy si dáme všechny sypké suroviny. V původním receptu je klasická hladká mouka, já jsem ji nahradila celozrnnou hladkou moukou, takže výsledek je tmavší. Také jsem oproti původnímu receptu přidala citronový cukr, který se mi do pečení osvědčil.

Vše vařečkou lehce promícháme a vrhneme se na ty tekuté složky. Heru je třeba mít rozpuštěnou, ale ne nijak extrémně horkou, protože ji budete lít na vejce. Tvaroh jsem měla doma tučný, ale myslím si, že polotučný bude také v pořádku. Všechny suroviny v míse smícháme pomocí vařečky a poté zapojíme ruce a vypracujeme těsto.

Na pomoučněném válu těsto ještě jednou pořádně zpracujeme, rozdělíme ho na dvě poloviny a z každé vyválíme tenké dlouhé válečky. Ty opatrně přeneseme na plech, který je vystlaný pečícím papírem. Vše pečeme cca 40 minut na 170 stupňů. Štoly během pečení zvětší objem – naběhnou a rozšíří se, takže je nedávejte hned vedle sebe.

Zatímco se štoly pečou, v klidu si rozpusťme v rendlíku máslo. Ještě horké upečené štoly pečlivě potřeme máslem a poté posypeme moučkovým cukrem.

Hotové štoly jsou moc dobré, kandované ovoce je fakt chutné. Do receptu patří i sekané ořechy, ale já je opravdu nemám ráda, takže jsem je vynechala. Pokud jste milovníci ořechů, klidně je přidejte.

Recept jsem si hned zamilovala a rozhodně ji budu péct pravidelně. Kus jsem si odkrojila na focení, a než jsem dofotila, tak mi to ukradl táta, který přišel pod průhlednou záminkou na návštěvu:-)

Pečete doma štolu nebo vánočku? Máte nějaký ověřený recept? Napište mi:-)

Vaše Čičulka

Tagged on:

10 thoughts on “Tvarohová štola – recept

  1. Helena

    Haničko, tvarohovou štolu občas peču.
    Zabalenou do celovánu a trochu nazdobenou jsem ji občas nesla i na nějakou tu adventní návštěvu – to letos odpadá…
    Měj hezký den, Helena

    1. ciculka Post author

      Ahoj Helenko, jedlé dárky jsou skvělé, myslím, že jsi každému určitě udělala radost. Nám ji pravidelně nosila jedna známá, ale ona tam dává hodně ořechů a taky to dost sladí, což zrovna nevyhledávám. Já jsem ji ve finále pocukrovala jen lehce, přijde mi sladká sama o sobě. Ořechy nejím, nemám je ráda a vůbec mi nechutnají.

  2. Lucie

    Ahoj, znám ji, jen do těsta dávám kromě citronové kůry i citronovou šťávu, těsto pak dám do formy na srnčí hřbet. Vánočku peču taky, ale ta klasická mi nechutná, mám raději tvarohovou.

    1. ciculka Post author

      Ahoj,
      tvarohová vánočka? To zní hodně dobře, nepodělila by ses o recept?:-) Nad srnčím hřbetem jsem taky přemýšlela, dokonce jsem měla doma dva připravené, ale nakonec se mi to povedlo dobře vytvarovat, takže jsem to pekla bez toho. Asi budu muset během prosince upéct další, tato je už téměř snědená.

      1. Lucie

        500g hlad. mouky, 150g cukru, 150g rozpuštěného másla (nebo Hery), 7 lžic mléka, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, trochu rumu, citr. kůra, 1 a půl kypřiciho prášku,1 kostka tvarohu, rozinky
        Rozšlehané vajíčko na potření a plátky mandlí na ozdobení

        Suroviny zpracovat v těsto. Rozdělit na díly, uplést, potřít rozšlehaným vajíčkem, posypat plátky mandlí. Jistím špejlema, protože ráda sjíždí. Péct na 180 °C asi 45min.

    1. ciculka Post author

      Ahoj Marti,
      pro mě to byla také pečící premiéra, ale recept se mi hodně líbí, je snadný a rychlý, takže ji budu péct pravidelně. Měj se krásně:-)

  3. Stáňa

    Hanko, štola (podle receptu od tvé jmenovkyně z blogu Šťastné dny) je u nás velmi oblíbená. Peču ji hlavně před Vánoci a vždycky zmizí rychlostí blesku :),

    1. ciculka Post author

      Ahoj Stáni,
      já jsem z ní nadšená a doma byli také všichni spokojení. Určitě ji do Vánoc budu péct znovu. Dneska pekla mamka rybízový koláč, tak jsem měla aspoň volno:-)

Napsat komentář: ciculka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *